CoronavirüsFeatured

“Çok elzem !!!”

Dr. Erden Aşardağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “halen mevcut uygulanmakta olan test politikası ile salgınla başa çıkmak ve vakaları diğer yakınlarına bulaştırmadan erkenden saptayıp izole etmek giderek memleketimizde zorlaşmaktadır. Bu gidişle takip imkansız hale gelecektir.” dedi.
Aşardağ’ın “çok elzem !!!” başlıklı paylaşımı şu şekilde:
“ÇOK ELZEM !!!
HAYDİ KKTC SON DÖNEMEÇTE YENİ TESTLERLE BİR NEBZE DAHA HAYAT BULALIM
Halen mevcut uygulanmakta olan test politikası ile salgınla başa çıkmak ve vakaları diğer yakınlarına bulaştırmadan erkenden saptayıp izole etmek giderek memleketimizde zorlaşmaktadır.Bu gidişle takip imkansız hale gelecektir.
COVİD-19 salgınını önleyebilmenin yollarından biri de, halka, yapılabildiği kadar çok, kaliteli ve hatta dakikalar içerisinde sonuç verebilen, alınması ve işlenmesi kolay testleri hayata geçirmektir.Mevcut PCR test yöntemi bu talebi karşılayamamaktadır.
Avrupa Birliği Komisyonu hızlı antijen testlerinin özellikle covid-19 görülme sıklığının arttığı bölgelerde hasta olan kişilerin ve asemptomatik insanların taranmasında etkili bir şekilde kullanabileceğini kabul etmiştir ve kılavuz yayınlamıştır.
Avrupa birliği ülkelerine ocak ayında dağıtılmak üzere 20 milyon test depolanmıştır.Bu testlerden payımıza düşen miktarını ülkemize hibe edilmesi için acilen çalışmalar başlatılmalıdır (RAPID ANTIGEN TEST).
AB EMERCENCY SUPPORT INSTRUMENT Sistemi ile temasa geçilerek yasal olarak ,sağlık komitelerinin çalışmaları ile bu testler elde edilebilirler. Bu sayede devlete binecek maddi yük de ortadan kalkacaktır.Altta linkte geniş aydınlatıcı bilgiler vardır.
Bu testler sayesinde ülkemizin her mecrasını çok hızlı bir şekilde , belli bir plan çervesinde taramak mümkün olabilecektir. Aşıların bulaşı önleme açısından gerçek faydaları başlayana kadar, bu şekilde bulaşı durdurmak, iş yerleri,okullar ve otelleri güvenli bir şekilde açıp çalıştırabilmenin önünde engel kalmayacaktır.Tıp örgütleri Siyasi partiler,İş adamları, ekonomik örgütler herkes lütfen elini taşın altına koysunlar.Gün birlik zamanıdır.Başarabilriz.
Rum kesiminde pozitif vaka sayısının artmasının nedenleri arasında her ne kadar yaz aylarında turizm kaygısı ile olması gerektiği gibi test yapmadan ziyaretçileri ülkeye kabul etmelerinin ve son 2 haftadan beri mutant virüsün katkısı olsada , bir etken de, hızlı antijen testlerinin sağlık bakanlığı tarafından, ülke çapında 14 merkezde halka yaygın bir şekilde uygulanmasıdır. Yani PCR testlerinin yanında, ciddi bir şekilde AB nin uygulamaya soktuğu testler yapılmaktadır.Test sayılarını bu sayede günde 10.000 lerin üzerine çıkarmışlardır.
HIZLI(RAPİD) ANTİJEN TESTİ İLE YAYGIN TOPLUM TARAMASI
AMAÇ- SON 15 gün içerisinde KKTC de artan yaygın toplumsal bulaşı kabul edilebilir sınırlara çekmek amacı ile planlanmıştır.
1. KKTC sınırları içerisinde uygulanması planlanmaktadır
2. KKTC çapında 7 günlük kısmı sokağa çıkma yasağı sonrası uygulanacaktır.
3. Belediye sınırları içerisinde yer alan hane halkına uygulanacaktır.
4. Uygulanacak şahıs iş veya alışkanlıkları itibarı ile ev dışı ile en çok teması olan ve/veya solunum yolu semptomu olan tek şahısa uygulanacaktır.Evde semptomlu olan şahıslar varsa tüm eve uygulanacaktır.Semptomlu olanlar negatif çıkarsa mutlaka pcr yöntemi ile de test edileceklerdir.
5. Çalışmada Avrupa Birliğinin kabul ettiği ve riskin artmış olduğu toplum taramalarında kullanılabilceğini açıkladığı 15 dakikada sonuç veren VE güvenirliği pcr test yöntemlerine yaklaşan RAPİD ANTİJEN TESTLERİ kullanılacaktır.
6. Pozitif saptanan hane halkının tümü ve yakın temaslıları anında incelemeye alınacaklardır.
7. Risk grubunda olmayan pozitif çıkan kişiler klinik olarak değerlendirilip duruma göre otellerde veya pandemi hastanesinde takip veya tedaviye alınacaklardır.
8. Test pozitifliklik oranı çok yüksek olan belediye snırılarında gerekirse daha yaygın tarama yapılacaktır.”
Voice of the Island/SM

Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK