FeaturedKültür Sanat

Çilek Festivali, dün düzenlenen törenle açıldı

çilek

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Uluslararası bir ağ olan Cittaslow’un Kıbrıs Türkü’nün sesinin dünyaya duyurulmasında yararlı olacağını vurguladı.

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından organize edilen 12’nci Geleneksel Çilek Festivali, dün düzenlenen törenle açıldı.

14 Mayıs’a kadar sürecek festival, birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından organize edilen ve Yeşilırmak Köy Meydanı’nda düzenlenen festivalin açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Lefke Kaymakamı Halil Çorba, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bazı milletvekilleri ve bölge halkı katıldı.

Lefke Belediyesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi ana sponsorluğunda düzenlenen festival, bölge okullarının ve derneklerinin gerçekleştirdiği kortejle başladı.

Festivalin açılış konuşmasını Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı Cahit Işıkgün yaptı.

Işıkgün, son yıllarda çilek turizminin bölgeye katkılarının kaçınılmaz olduğunu belirterek, Yeşilırmak’ın sulu tarım ve çilek üretiminde iddialı olduğunu vurguladı.

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği Onursal Başkanı Cavit Atalar da 44 yıl önce zor şartlarda gerçekleştirilen çilek festivalini devam ettirmek için çalıştıklarına dikkati çekerek, katılan ve katkı koyan herkese teşekkür etti.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ise Yeşilırmak halkının yerli üretimi sürdürmesinin önemli olduğunu söyledi.

Çilek üretimi sayesinde Yeşilrmak’ın her haftasonunu festival havasında geçirdiğini ifade eden Kaya, bölde yol ve trafik sorunları olduğunu belirterek bu sorunun aşılması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, üretimin yönlendirilmesi için Bakanlık olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek amaçlarının kendi kendine yeten bir halk yaratılması olduğunu vurguladı.

Konuşmasında gıda güvenliğine de değinen Bakan Çavuşoğlu, gıda güvenliği konusunda üretici ile tüketiciyi bilinçlendirme, gıda güvenliğini şeffaflaştırma noktasında yüksek performans ortaya koyduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, son zamanlarda Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de çilek tarlalarının oluşmasının örnek olduğuna işaret ederek, bu tür üretimlerin gelişmesine destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da son derece özel bölge bir bölge olan Yeşilırmak’taki halkın diğer bölgelere örnek olacak şekilde üretim yaptığına işaret etti.

Lefke bölgesinin son dönemlerde eğitim, turizm ve üretim üçgeninde geliştiğini, bunu cittaslow ağıyla taçlandırdığını belirten Erhürman, bölgenin bu yapısının gelecek nesillere bozulmadan aktarılması gerektiğini söyledi.

3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Yeşilırmak’ta başlayan iç turizm hareketliliğinin önemine vurgu yaparak, vatandaşların bölgeye gidip tarlalardan elleriyle çilek toplamasının güzelliğine değindi.

Eroğlu, bölgedeki güzelliklerin daha da gelişmesini dileyerek, özellikle yabancı öğrencilerin kendi ülkelerinde bu güzellikleri anlatmasının ayrı bir önemi olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Yeşilırmak’taki üretimlerin planlı bir şekilde gelişmesinin önemine işaret ederek, bölgede bulunan üniversitenin bilgi birikiminden yararlanılarak iyi bir planlama yapılmasının gereğine vurgu yaptı.

Uluslararası bir ağ olan Cittaslow’un önemine ve ülkemizdeki belediyelerin bu ağa katılmaya başladığına işaret eden Akıncı, “Cumhurbaşkanlığı olarak yapabileceğimiz her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Eminim ki hükümetimiz de bu konuda katkı isteniyorsa katkılarını esirgemeyecektir. Çünkü bu hepimizin olayıdır. Bu olayı canlı tutmak ve sesimizin dünyaya duyurulmasının bir aracı olmasını sağlamak yararlı bir durumdur’ dedi.

Konuşmaların ardından bölge okulları ve kültür sanat dernekleri dans gösterileri sundular.

Kaynak: BRT


Benzer Haberler

Alkollü sürücülerin neden olduğu kazalar ucuz atlatıldı!

Voice Kıbrıs Haber

1 sürücü tutuklandı, 27 araç trafikten men edildi

Voice Kıbrıs Haber

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanacak

TAK

11 bin sterlin ve 180 bin TL çalan kadın tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Aracın çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA