Sağlık

Cevizin bilinmeyen faydaları

Cevizin beynimiz için faydalı olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Peki, cevizin sağlığımıza ve vücudumuzdaki organlara başka ne gibi etkileri var? Ceviz suyu zannettiğimiz kadar faydalı mı? Tüm bu soruların cevaplarını Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş açıkladı.

Ceviz aşırıya kaçmadan tüketildiğinde sağlığımıza birçok etkisi bulunmaktadır. Taze cevizle kuru ceviz arasında fark var mıdır, ceviz suyu gerçekten zayıflatıyor mu? Tüm bu soruları Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’a sorduk.

Taze cevizle kuru cevizin sağlığımıza sağladığı faydalar açısından ne gibi farkları vardır?

Doğanın en şifalı besinlerinden biri olan cevizin kavrulmuş, tuzlanmış olanlarından hayır gelmez. Çünkü ısıya maruz kalınca içerdikleri yağlar bozulur, özelliklerini kaybeder ve kanserojen maddeler oluşur. Sadece cevizin değil, tüm kabuklu kuruyemişlerin besleyici özelliklerinden faydalanabilmek için mutlaka çiğ tüketilmesi gerekir. Ceviz gibi kabuklu yemişlerin, kabuklu olarak saklanmasını ve ancak yenebilecek kadarının kırarak taze olarak tüketilmesini öneriyorum.

Ceviz gibi kabuklu yemişler doğal olarak ambalajlıdır. Havayla temas edince içlerinde bulunan faydalı yağlar okside olarak bozulur. Bu nedenle kabuklu olarak satın alınmalıdır. Sert kabuğunu kırdıktan sonra sakın cevizin üstündeki ince, kahverengi kabuğu soymaya kalkmayın. Bu ince kabuk değerli bileşenler, güçlü antioksidanlar içerir.

Ceviz suyu gerçekten zayıflatıyor mu?

Ceviz, sağlıklı yağlar içeren tüm besinler gibi saatlerce tok tutar, kan şekerini dengeleyerek açlık ataklarını önler, yani kilo kontrolüne yardımcıdır. Kilosunu korumak, kilo vermek isteyen herkes bu süper besinden faydalanmalı. 31 araştırmanın bulgularını inceleyen bir çalışma, diyetlerine ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler ekleyenlerin daha fazla kilo verdiğini gösteriyor.

Cevizi hep beyne olan faydalarıyla biliyoruz vücudumuza başka ne gibi etkileri var?

Cevizin kanserlerde koruyucu etkisi olduğuna dair araştırmalar bulunuyor. Meme ve prostat kanserinde tümör oluşumunu yavaşlattığını gösteren bir çalışma, bu değerli besinin sadece kanseri önlemede değil, tedavisinde de etkili olabileceğini işaret ediyor. Bağırsak sağlığını koruyan bir işlevi bulunur. Aynı zamanda kalp dostudur. Omega-3 yağ asitleri ile kanın pıhtılaşmasını önler, damar sertliğiyle savaşır. Cevizin içinde bulunan L-arginin, damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır. Damar hastalıklarına sebep olan plak oluşumunu engelleyici etkisi bulunur. İçeriğinde bolca bulunan Omega-3, romatizmal iltihabı azaltır.

Ayrıca Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Göz sağlığını da korur. Depresyona karşı savaşır. Beyindeki ‘serotonin’ seviyesinin düşmesini engelleyerek bizi mutlu eder. Kan şekerini dengelemeye ve insülin direncini kırmaya yardımcı olan ceviz, Omega-3 zengini, glisemik indeksi düşük ve bağışıklık sistemini dengeleyici özelliğiyle anti-diyabet beslenme modelinin merkezinde yer almalıdır.

Cevizin tüketilme miktarı önemli mi? Günde kaç tane tüketilmelidir?

Cevizin yüksek oranda yağ içeriği için kilo aldırdığı söylense de gerçek bunun tam tersidir. Ceviz, sağlıklı yağlar içeren tüm besinler gibi saatlerce tok tutar, kan şekerini dengeleyerek açlık ataklarını önler, yani kilo kontrolüne yardımcıdır. Yüksek oranda yağ içerdiği için kalorisi oldukça yüksektir. 100 gram cevizde yaklaşık 700 kalori bulunmaktadır. Her sabah düzenli olarak 3 adet ceviz tüketilmesinde bir sakınca yoktur.



Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (13 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (12 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (11 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (10 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (9 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (8 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber