FeaturedKIBRIS

Çavuş “Dalında kalan ürün tazmin edilecek”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş Meclis konuşmasında, üretimin önemini bilen bir kişi olarak, yaş sebze üretimine destekleri artırdıklarını ve kayıtlılığı önemsediklerini belirterek, bu ürünleri Genel Tarım Sigortası’na dahil ettiklerini söyledi. Çavuş, Hal Yasası’nın devreye girmesiyle bunun hale taban oluşturacağını ifade etti.

Küçükbaş hayvan varlığı ve üretici sayısını artırmak için çabaları olduğunu belirten Çavuş, sütte bir döngü yaratılması, hayvan varlığının artırılması, ıslah projesinin hayat bulması için proje hazırladıklarını söyledi.

Et konusunda geçmişte yapılmayanı yaptıklarını ifade eden Çavuş, suni tohumlamayla birlikte üreticiye hayvan başı 3 bin TL ödeme taahhüt ettiklerini kaydetti. Çavuş, körpe kuzunun 20 gün sonra piyasayla çıkmasıyla birlikte ilerleyen süreçte kuzu fiyatlarının daha da düşeceğini dile getirdi.

Hasata başlandığında 57-60 bin ton king mandoranın olacağını gördüklerini ifade eden Çavuş, 20 bin ton civarında sıkma kapasitesinin oluşmasını hedeflediklerini söyledi. Çavuş, “Valensiyada sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum” dedi.

-“Dalında kalan ürün tazmin edilecek”

Ürün dalında kalacaksa üreticiyi tazmin edeceklerini ifade eden Bakan Çavuş, oluşturdukları komitenin dalında kalacak ürünü hatasız tespit edeceğini söyledi. Bakan Çavuş, bu yıl yapabileceklerinin tamamını sahada yaptıklarını kaydetti.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner’in sorusu üzerine Bakan Çavuş, Irak pazarına girebilirlerse kayıplarının azalacağını söyledi.

Geçmişte de narenciyenin dalında kaldığını ifade eden Çavuş, kolay bir süreç olmadığını, hep birlikte çalıştıklarını belirtti.

-Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz alarak, yükseköğretim konusunda hassasiyet gösterileceğini anladığını belirterek, bunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Güneyden et alınmasına “kaçak” demenin doğru olmadığını ifade eden Erhürman, kısa, orta, uzun vadeli tedbirler alınmazsa duvara toslanacağını kaydetti. Tufan Erhürman, çözüm önerilerini paylaşmaya devam edeceklerini belirtti.

-Tasarı ve öneriler

Daha sonra komitelerden gelen tasarı ve önerilerin görüşülmesine geçildi.

Lefkoşa Kazası Ortaköy’de Bulunan Koçan No: 1692, Bedrettin Demirel Caddesi, Arabacıoğluları Apartmanı, Kat: 4, 22 Numaralı Dairenin Gazimağusa/Vadili ve Lefkoşa/Gönyeli’de Bulunan Taşınmazlar İle Değiştirilmesinin İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nın ikinci görüşmesinin oylaması yapılarak, oy birliğiyle kabul edildi.

Ardından Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı ve Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu okundu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu tasarı üzerine söz alarak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında çalışan mukaveleli askerler olduğunu ifade ederek, son birkaç yılda bu personelin ciddi biçimde istifa ettiğini dile getirdi.

Özuslu, mukaveleli personelin maaşları konusunda anomali yaşandığını belirterek, emeklilik konusunda da sıkıntılar yaşandığını söyledi. Özuslu, ilgili bakanlıklara bu konuda çağrı yaptı.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova ise Özuslu’ya yanıt vermek için söz alarak sıkıntılar konusunda GKK ile istişare içerisinde çözüm üretmek adına çaba sarf ettiklerini açıkladı. Berova, her ne statüde olursa olsun yurt güvenliği için yapılan çalışmalara hükümet olarak destek olacaklarını söyledi.

Bakan Berova, diğer konularla ilgili de çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ardından tasarının madde madde görüşülmesi tamamlandı. Yasa tasarısının ivediliği olmaması nedeniyle üçüncü görüşmesi bir sonraki oturumda yapılacak.


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber