FeaturedKIBRIS

“Çalışmalar bir an önce durdurulsun, projenin yeri değiştirilsin!”

Güzelyurt’a bağlı Şahinler Köyü’nden yeni yol olarak bilinen Güzelyurt Lefkoşa Anayolu’na giden yolda Hayvan Mezarlığı yapılacağını duyan köylüler ve çevre köylüler bugün yaptıkları eylemle projeye sert şekilde tepki gösterdiler.

Bölgede meyve sebze yetiştirdiklerini belirten köylüler, yaz aylarında oluşacak kokudan köyde durulamayacağını ifade ettiler. Söz konusu yerde toplanan Şahinler Köyü halkı, eylem yaptı ve çalışmaların bir an önce durdurulmasını talep etti.

Şahinler Köyü Muhtarı Halil Yangın eylem sırasında yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği tarafından yaptırılacak olan ölü hayvan ve hayvan atıklarının depolanacağı transfer istasyonu projesinin köyümüzde yapılacağını öğrendik. Biz köylüler ve bölge köylerinin muhtarları olarak bu projenin yapılacağı söylenen yerde meyve, sebze yetiştiriciliği yaptığımızı belirtmek istiyoruz. Bölge, imara açık gelişebilecek bir bölge olup, bölge gençleri orada yürüyüş yapmakta, bisiklet sürmekte, vakit geçirmektedir. Bu projenin yerinin değiştirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Şahinler Köyü Muhtarı Halil Yangın’ın ardından Güneşköy Muhatı, Serhatköy Muhtarı, Gayretköy Muhtarı ve Mevlevi Muhtarı da destek açıklamalarında bulundu.

Yangın: Batı bölgesinin bakir kalmış ender köylerdeniz

Şahinler Muhtarı Halil Yangın: Bizler Şahinler köyü olarak, Batı bölgesinin bakir kalmış ender köylerindeniz. Köyümüzde son dönemlerde insani faaliyetler giderek artmaktadır. Buna bağlı olarak köyümüzün gelişmesi için gerek devlet ve hükümet yetkililerinden, gerek yerel yönetimden güzel yatırımlar beklemekteyiz. Biz bunları beklerken, karşımıza Avrupa Birliği tarafından yaptırılacak olan ölü hayvan ve hayvan atıklarının depolanacağı transfer istasyonu projesinin köyümüzde yapılacağını öğrendik. Bunu öğrenince projeyi araştırdık. Bu projenin ülkemiz için eğer gerçekten doğru uygulanabilirse, güzel bir proje olduğunu düşünüyoruz. Ancak biz köylüler ve bölge köylerinin muhtarları olarak bu projenin yapılacağı söylenen yerde meyve, sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Böyle imara açık gelişebilecek bir bölge olup, bölge gençleri orada yürüyüş yapmakta, bisiklet sürmekte, vakit geçirmektedir. Dolayısıyla biz bu projenin yerinin değiştirilerek, hayvancılığın daha yoğun yapıldığı bir köye taşınmasını talep ediyoruz ve köyümüzde yeşil alan, çocuk parkları, yürüyüş parkurları gibi yatırımlar bekliyoruz.

Darbaz: Önce ev sahiplerine sormaları gerekirdi

Güneşköy Muhtarı Akay Darbaz: Bu toprakların sahibi köylülerdir. Önce ev sahiplerine sormaları gerekirdi. Onların da bir görüşünü almaları lazımdı. Seçilen kişiler buna dikkat etmesi lazım. Söz konusu alan ana yolun 50 metre kenarında. Burada ölü hayvanları gömüp şov mu yapacağız? Dünya kadar başka yer var. Buraya hayvan morgu yerine yürüyüş yolları falan yapılabilir. Sosyal konut projeleri park yapılabilir. Daha iyi bir şekilde değerlendirilebilir.

Keskiner: Burada yürüyüş yolları yapılabilirdi

Gayretköy Muhtarı Talip Keskiner: Desteğe geldik Şahinler muhtarına. Bu projenin başka yerde olması gerekirdi. Burada insanlara yürüyüş yeri yapılabilir. Başka yatırım olabilirdi. Yetkililer Şahinler’in nüfusunu az gördü ve bu insanların sesini duyuramayacağını düşündü. Biz çevre köyler olarak birlik ve beraberlik içindeyiz. Burası söz konusu proje için uygun değildir. Tamamen karşıyız.

Sekmen: Şahinler halkının yanındayız

Serhatköy Muhtarı Cavit Sekmen: Öncelikle bu projeye karşı olmadığımızı söylemek istiyorum. Proje çok güzel bir projedir. Ülkenin ihtiyacı olan bir projedir. Gerek sağlık açısından gerekse ölü hayvanların bir yerde toplanıp imhaları açısından güzel bir proje. Fakat projenin yapılacağı yer yanlış. Neden proje yapılmadan bölge halkına sorulmadan yapıldı? O bölgenin muhtarı, azaları var. Fikirler alınıp yapılsaydı belki daha iyi bir yer bulunurdu. Şahinler halkının yanındayız.

Ayyıldız: Daha uygun bir yere yapılabilirdi

Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız: Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu destekleri biz de destekliyoruz. Bölgemizin ihtiyaç olduğu projelerden bir tanesidir bu proje de. Arzu etmeme, istememe bir durumu yoktur. Fakat bu projenin daha uygun bir yerde yapılması taraftarıyız. İleriki günlerde atık su arıtma projesi için çalışma yapılacak. Biz bölge muhtarları ve bölge halkı olarak bu çalışmalar yapılırken bizim de fikrimizin sorulmasını istiyoruz. Projeyi daha uygun bir yere yapsınlar.


Benzer Haberler

Tufan: “Yollarda değil pistlerde yarışalım”

Voice Kıbrıs Haber

7 Mayıs Dünya Astım Günü: “262 milyon insan astımın etkisinde”

Voice Kıbrıs Haber

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa ediliyor

Voice Kıbrıs Haber

Holguin’in akşam saatlerinde adaya gelmesi bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Güney’e Ürdün’den yangın söndürme helikopteri desteği

Voice Kıbrıs Haber

“Klasik Otomobil Hazine Avcılığı” etkinliği otomobil tutkunlarını bir araya getirdi

Voice Kıbrıs Haber