FeaturedKIBRIS

“Çalışanların hakkını koruma noktasında taviz vermeyeceğiz”

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN), “hükümetin her krizde olduğu gibi, depremi de fırsat bildiğini” savunarak, çalışanların maaşlarından kesintiye gidilmesine tepki gösterdi. Sendika, çalışanların hakkını koruma noktasında taviz vermeyeceğini bildirdi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Türkiye’de yaşanan deprem felaketinde yaralananlara acil şifalar diler, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileriz. Söz konusu deprem Kıbrıslı Türk halkı içerisinde de bir daha kapanmayacak yaralar açmış, toplumsal bir travmaya neden olmuştur. Türkiye halklarının acısını paylaşmanın yanı sıra, kaybettiğimiz evlatlarımız, hocalarımız ve ailelerle ilgili de acımız hiç azalmayacaktır.

Sendikamız HAKSEN, depremde zarar görenler için ilk andan itibaren üzerine düşen katkı ve yardımı yapmış, her zaman yapamaya da devam edecektir. Ülkemizde tüm vatandaşlarımız gönüllü olarak büyük bir dayanışma örneği gösterip, gerek deprem bölgesinde, gerekse de Kıbrıs’ın kuzeyinde yürütülen yardım organizasyonlarına ciddi katılım göstermişlerdir.

Ancak hükümetin dün açıkladığı Kanun Hükmünde Kararnamede, kamu-özel farketmeksizin çalışanın maaşından kesinti yapılırken, izaz-ikram, örtülü ödenek gibi kalemlerden kesinti söz konusu bile yapılmamış, ultra zengin kesime dönük servet vergisi alınması akıllarına dahi gelmemiştir. Şu anda elzem olmayan külliye yapımının durdurulup bütçesinin deprem için ayrılması düşünülmemiştir. Bu durum, hükümetin her kriz gibi, depremi de, ‘çalışanın maaşını kırpmak için’ bir fırsat olarak gördüğünün kanıtıdır. Hükümetin maaş kesintisini alışkanlık haline getirmesi, emekçi halkın hakları açısından ileriye dönük olarak da ciddi tehlike arz etmektedir.

Yine unutulmamalıdır ki bu gibi yardımlarda gönüllülük esas olup, zaten ciddi bir dayanışma örneği ortaya konan bu koşullarda, yardımları yasal zorunluluk ve maaş kesintisi üzerinden kurgulamak doğru olmadığı gibi, huzursuzluk yaratma ve dayanışma ruhuna zarar verme tehlikesi taşımaktadır.

Tüm bunlara ilaveten, en büyük huzursuzluk kaynağı, yapılacak yardımların doğru yerlere aktarılıp aktarılmayacağı konusunda yaşanmaktadır. Hükümetlerin geçmiş pratikleri, yardımların yerine ulaşıp ulaşmayacağı konusunda halk arasında kaygı yaratmaktadır.

HAKSEN olarak, çalışanların hakkını koruma noktasında taviz vermeyeceğimizi vurgular, bir kez daha kardeş Türkiye halklarına ve depremde kaybettiğimiz canlarla sarsılan tüm halkımıza başsağlığı dileriz.”


Benzer Haberler

Ombudsman, haksız ek çalışma ödeneği raporunu açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

Ünal Üstel “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

TAK

957 sürücü telefon kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

STÖ ve kuruluşların iki toplumlu ortak 1 Mayıs etkinliği Ledra Palas ara bölgede

Voice Kıbrıs Haber

257 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

Ailesini aramak için ödünç aldığı telefonu vermeyen şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber