FeaturedKIBRIS

Büyükelçi Yantao Liu: “Çin’in Dünya Güvenliği İnisiyatifi ilkeleri Kıbrıs sorununun halli için de uygulanabilir”

Çin’in Kıbrıs Büyükelçisi Yantao Liu, Kıbrıs sorununun er ya da geç çözülmesi gerektiğini söyledi. Liu, Çin’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki mutabakatta büyük rol oynayan Dünya Güvenliği İnisiyatifi (GSI) ilkelerinin Kıbrıs sorununun halli için de uygulanabileceği görüşünü ortaya koydu.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Yantao Liu’nun Çin Büyükelçiliği’nde düzenlenen gazetecilere yönelik atölye çalışması çerçevesinde gazetecilerin sorularına verdiği cevapları aktardı.

Habere göre Genel Sekreter’in Maria Angela Holguin’i kişisel temsilci atamasına karşı Çin’in tutumu sorulan Yantao Liu, bu meseleyi çok yakından takip ettiklerini, Kıbrıs sorununun er ya da geç çözülmesi gerektiğini söyledi. Yantao Liu, “Bu tutum yalnız Kıbrıs halkını değil uluslararası toplumu ta temsil ediyor.” ifadesini kullandı.

Çin’in Kıbrıs sorununda tutarlı ve net bir tutuma sahip olduğunu belirten Yantao Liu, “BM Güvenlik Konseyi kararlarını, müzakerelerin yeniden başlamasını ve iki bölgeli iki toplumlu federasyon ilkesini şiddetle destekliyor.” dedi, şunları ekledi:

“Müzakerelerin yeniden başlaması için çeşitli taraflarca harcanan bütün çabaları destekliyoruz. Barışçıl müzakereler temelinde Kıbrıs sorununa kısa zamanda kapsamlı, adil ve sürekli bir çözüm bulunabileceğine inanıyoruz. Bu sorun çok uzun zamandır devam ediyor ancak şimdi yeni bir fırsat penceresi görüyoruz. Bu da BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için kişisel temsilcisini atamasıdır.”

Yantao Liu, şahsen görüştüğü Holguin’e tarafların, müzakerelerin yeniden başlama yolunun açılması için iki toplumun kısa zamanda bir fikir birliği oluşturması maksatlı görevine destek vermesi umudunu ilettiğini de kaydetti.

Çin’in, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi vizyonunun başarıya ulaşmasını kolaylaştırmak için gerek BM Güvenlik Konseyinde gerek ikili temaslar çerçevesinde objektif ve adil rol oynamaya devam edeceğini belirten Çinli Büyükelçi, “Çin’in, Suudi Arabistan ile İran arasındaki mutabakatta büyük rol oynayan Dünya Güvenliği İnisiyatifi (GSI) ilkelerinin Kıbrıs sorununun halli için de uygulanabileceği” görüşünü dile getirdi.


Benzer Haberler

Güneyde bir haftada 60’tan fazla çocuk hastanelik oldu

Güneyde 6 yeni vaka daha

Voice Kıbrıs Haber

Güneyde 2 ölüm, 5 binin üzerinde vaka!

Voice Kıbrıs Haber

Orta dereceli okullarda karneler bugün dağıtıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tahıl taşıyan 5 gemi daha Ukrayna’dan hareket etti

Voice Kıbrıs Haber

Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yapacağı ziyaret Rum basınında

Voice Kıbrıs Haber