FeaturedKIBRIS

‘Bundan tüm hükümetler sorumlu’

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin (KTTB) yüksek riskli ülkelerden gelenlerin KKTC’ye karantinasız girişiyle ilgili kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) açtığı davada Başsavcılık itiraz dosyaladı.

Pilli, mahkeme çıkışında basına açıklama yaparak, açılım sürecindeki gelişmeleri değerlendirdi, soruları yanıtladı.

“EVET, SAĞLIK ALT YAPIMIZ YETERSİZ AMA BUNDAN TÜM HÜKÜMETLER SORUMLU”

“Sağlık alt yapısı yeteriz” eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Pilli, “Evet, sağlık alt yapımız yetersizdir. Ben bunu 2013’ten beri söylüyorum. Eksikliklerden şimdiki hükümet değil, tüm hükümetler sorumludur. Biz eksikliklerin giderilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Girne Amerikan Üniversitesi’nden alınan hastane konusunda da açıklama yapan ve KKTC’de bürokrasinin çok yavaş çalıştığını belirten Pilli, bunun için 1 yıl uğraştıklarını kaydetti.

Pilli, bir hafta içinde burası için ihaleye çıkılacağını kaydederek, Güzelyurt Hastanesi’nin ihalesinin tamamlandığını, bir hafta içinde inşaatına başlanacağını açıkladı.

Lefkoşa’ya yeni bir hastane yapılması gerektiğini de 2013’ten beri söylediğini anımsatan Pilli, Türkiye ile imzalanan protokol kapsamında sağlığa 2.5 milyon TL ayrıldığını, TC ile KKTC sağlık bakanlıklarının istişare içinde olduğunu, başkente yapılacak hastanenin yatak sayısını 600’e çıkardıklarını söyledi.
Pilli, “Çalışmalar sürüyor inşallah yeni hastanemizin temeli 2020’de atılır” dedi.

PANDEMİ HASTANESİ…

Pandemi hastanesi konusunda da konuşan Sağlık Bakanı, Çin’de ilk vakanın görüldüğü Aralık 2019’dan beri bu hastanenin yapılması gerektiğini dile getirdiğini belirtti.

“PANDEMİ HASTANEMİZİN OLMAMASI SAĞLIK SİSTEMİMİZİN OLASI BİR SALGINA HAZIRLIKLI OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ”

Pilli, “Bunu söyleyen, isteyen biri olarak pandemi hastanemizin olmaması beni çok üzüyor ama şöyle bir gerçek de var ki pandemi hastanemizin olmaması sağlık sistemimizin olası bir salgına hazırlıklı olmadığı anlamına gelmiyor. Yatak sayımız artırıldı, cihazlar hazır, personel güçlendirildi. Test sayımız çoğaltıldı. 100’lerden binlere çıktı” dedi.

“DNA LABORATUVARININ PERSONEL KAPASİTESİNİN ARTIRILDI”

Kitler konusunda bir sıkıntı olmadığını belirten Pilli, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesindeki DNA Laboratuvarının personel kapasitesinin artırıldığını, 10 kişi daha istihdam ederek burada çalışan sayısını 15’e çıkardıklarını kaydetti.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde pandemi tedavisi yapılan bölüm konusunda bilgi veren, tedavilerin nöroloji ve üroloji olarak belirlenen bölümde sürdüğünü, Ayaktan Tanı Merkezi’nin de buna ayrıldığını kaydeden Pilli, “Yoğun bakım yatak sayısı 6’ydı. Ayaktan Tanı Merkezi’ni 40 yataklı bir yoğun bakıma dönecek hale getirdik” dedi.

Aletlerin şu an gerek olmadığından kurulmadığını ancak hazır olduğunu da kaydeden Pilli, “İhtiyaç duydukça çalıştırılacaklar” şeklinde konuştu.

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde de 50 yataklık bir kapasite olduğunu belirten Pilli, semptomu olan ve tedavi gerektirmeyen pozitif vakalar için otel ayrıldığını, temaslıların da otelde takip edildiğini anımsattı.
Pilli, bir hastanenin pandemi hastanesine dönüştürülmesi için de çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.
Davayla ilgili de değerlendirmede bulunan Pilli, her zaman hukukun üstünlüğüne inandıklarını, yasalara uygun hareket ettiklerini söyledi.

(TAK)


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber