FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

‘Bugünkü görüşme müzakerelerin başlangıcı değildi’

 Voice of the Island 2018

Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis’in  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ın ara bölgedeki ikametgahında saat 10.10’da başlayan liderler görüşmesinden sonra Akıncı basın açıklamasında bulundu.

Akıncı’nın yaptığı açıklama şu şekilde: “Anastasiadis,  kurucu devletlerin daha yetkili olabileceği bir modeli değerlendirmek istiyor. Bu konudaki genel hatlarıyla düşüncelerini söyledi.Kıbrıs Türk Halkı seçilmiş lideri olarak BM parametrelerini çöpe atamayacağımızı söylüyordum. Anastasiadis’in de bunu teyit etmiş olması önemlidir diye düşünüyorum. Anastasiadis ile yapılan görüşmede hangi yetkilerin kurucu devletlere bırakılabileceği konusunda  çalışmanın ürününü bana iletmedi. İleride söz konusu olabilir. Unutulmaması gerekir ki Kıbrıs Türk tarafı olarak biz defalarca söyledim tekrar söylüyorum. Bugüne kadar geldiği gibi aynı sürecin bir parçası olmak niyetinde değiliz. Sonuç odaklı olmayan ucu açık, aman kaygısı taşımayan bir arayışa gitmek yeni sorunsuz süreçlere kapıyı aralamak demektir. Genel sekreterin raporunda bile artık kaleme alınmış bir husus var. Sonuç odaklı olacak. Ve bunun ancak ucu açık olmayan bir süreçle sonuçlanabileceğini söylemiştir sekreter. 31 Ekim günü Lute ile ele almak isteriz. Öncelikle  onun dışında da bugüne kadar anlaşılan konulara bağlılığımızı yeniden teyit edeceğiz. Genel sekretere teyit ettiğimiz gibi geçen toplantıda. Bugünkü toplantıdan memnun döndüm. Bunun 2 nedeni var birincisi halkımıza 3 yıldız söz verdiğimiz, kapılan açılacağını gerçekleştirileceğinden dolayı  mutlu döndüm. Çünkü çok spekülasyonlar da yapıldı o konularla ilgili biliyorsunuz. Şimdi geldiğimiz noktada günü belli saati belli 12 Kasım’dan itibaren bu kapılar açılıyor. Bugünkü görüşme yeni bir görüşme süreci başlattı mı? Hayır ancak bu söylediğim son husus Lute’un yağacağı çalışmalarla giderilebilir. Ucu açık olmaması kaydıyla.”
Akıncı şöyle devam etti: “Sayın Lute genel sekreter tarafından geçici bir misyonla görevlendirdi. Birinci safa tamamlandı şimdi genel sekreter ona ne gibi misyon yükleyecek henüz bilmiyoruz. Raporda da adı geçen görev tanımı nasıl şekillenecek. Lute’un ziyaretini görmeden ne ortaya çıkacağını görmeden daha sonrası için yorum yapmak erken olur. Ben bu baş başa olan görüşmenin kısmında hidrokarbon olayıyla ilişkili olarak gelmekte olan krize işaret ettim.”

Benzer Haberler

Çöplük alanda başlayan yangın rüzgarın etkisiyle geniş alana yayıldı!

Voice Kıbrıs Haber

AB’den Lübnan’a yönelik 1 milyar euroluk destek paketi

TAK

Fasulye ve elmalar imha edildi!

TAK

Türkiye’de nisan ayı enflasyonu belli oldu

AA

Holguin 7 Mayıs’ta Kıbrıs’a geliyor

TAK

Nöbetçi eczaneler (3 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber