FeaturedKIBRIS

Buffer Fringe Festivali New York’tan söyleşi ve performanslara ev sahipliği yapıyor

Buffer Fringe 2020 Performans Sanatları Festivali 14 Kasım 2020’de New York’tan iki ayrı performansa ve bir online söyleşiye ev sahipliği yapıyor.

Etkinlik saat 19:00 (EST) itibarı ile, Kıbrıslı sanatçı Argyro Nicolaou’nun History Lesson (Tarih Dersi) adlı performansıyla başlayıp, saat 20:00’da yer alacak olan online söyleşiyle devam edecek, ve 22:00 itibarı ile de Monica Anna Day’in Placeholder (Yer Tutucu) isimli performansı seyirciyle buluşacak.

Tüm etkinlikler Buffer Fringe Blog’da, Buffer Fringe Facebook sayfasında ve Lefkoşa’da Home for Cooperation (Dayanışma Evi)’nde canlı yayın olarak izlenebilecek.

Performans #1: History Lesson, Argyro Nicolaou

“Sanatsal ve yaratıcı çalışmaların sağlayabileceği en önemli husus, bize sunduğu yollarla yer değiştirmeyi ve yerinden edilen insanları yasal ve uluslararası söylemlerin ve kitle iletişim araçlarının dayattığı imajların ötesinde algılayabilmemize olanak sağlamasıdır.” – Argyro Nicolaou

Argyro Nicolaou’nun performansı bir tarih dersi gibi işlenmiştir: adanın tarihine bir ayna tutmak ve o tarihi anlatmak gayesiyle nadiren incelenmiş sanatsal çalışmalar (örneğin 1974 öncesi çekilmiş ‘Exodus’ ‘Sin’ ve ‘Ghost in the noonday sun’ gibi filmler) analiz edilerek oluşturulmuştur.

New York’ta yaşayan Kıbrıslı eğitimci, performans sanatçısı ve yönetmen olan Argyro Nicolaou History Lesson performansı ile ilgili: “Bu Tarih Dersi (History Lesson) videoları, ekipmanı, materyalleri ile mizahi bir dille; sanat odaklı, milliyetçilik ve propaganda karşıtı bir duruşla, filmlerden anlatıları kurguyla ve kurgusal olmayan kaynaklarla sentezlerken; Kıbrıs ile ilgili fıkralar, aile hikayeleri, adaya dair yerbilimsel anlatılar ve milliyetçi tarih eğitimi tarafından baskılanmış olan her detaya yer vermektedir” diyor.

History Lesson Kıbrıs’ı bir bütün olarak ele alma; adanın kendi içinde ayrıştırılmasının öncesindeki bir vizyona geri dönme arzusunu barındırıyor.

Performans #2: Placeholder, Monica Anna Day

“Yaratıcı ve sanatsal ifade, başka hiçbir anlatım türünün içermediği türden bir içgüdüsel deneyim barındırır.” – Monica Anna Day

Yer değiştirmenin bireyin bedeni üzerindeki etkisi nedir? Gerektiği zamanlarda nasıl yeniden yer değişiriz?

Araştırmacı/sanatçı Monica Anna Day performansında, sanatsal bir dille, bireylerin mekan ve yer değiştirme olgularını nasıl deneyimlediğini keşfediyor.

Bu yıl Buffer Fringe’in bir parçası olan Placeholder’ın mimarı Amerikan sanatçı: “Bedensel farkındalık olmadığı zaman, dünyanın bir çok sorununa çare olabilecek son derece önemli bir çok çözüm yolu kavrayışı da kaybolmuş oluyor. Yer Değiştirme olgusunda olduğu gibi…” diyor.

Monica Anna Day kişisel dönüşüm, barış inşası, ve sosyal adalet gibi konulara ilham olmak için sanatsal yaratıcılığı kullanmaktadır. Projenin akademik boyutuyla ilgilenen danışman ve program yöneticisi olan Dr Warren Hafar, görsel sanatçı Oju Ayo ve Stephanie Menack Monica’ya bu çalışmada eşlik etmektedirler. Bu iki sanatçı, Monica’nın yerinden edilen/yer değiştiren grupların bireylerinden topladığı bilgileri duyusal ham veri halinden işleyip görsel sanata çevirme aşamasında katkı koyuyorlar.

Online Söyleşi: Yer Değiştirmenin Yeni Yüzleri – pandemi döneminde sanatsal uygulamalar ve muhalif bir festival

Sanatçılar, eğitimciler ve araştırmacılar arasında bir fikir alışverişi zemini olarak bu online söyleşi, yer değiştirmenin mümkün olmadığı Covid-19 pandemisi sürecinde yer değiştirmenin sorgulandığı bir ortam olacaktır.

Yer değiştirmenin her türü zaman ve mekan algısında bozulmalara yol açar. Günümüzün getirisi olan sabit kalma gerekliliği bireysel sanat çalışmalarını ve kültürel yapıları nasıl etkiler? Geniş kitlelerce sevilen bir festival olarak Buffer Fringe bu süreçte kendine nasıl yeni bir alan yaratabilir? Bu süreç bize sanatın ve sanatçının rolüne bakış açımızı nasıl  şekillendiriyor?

Söyleşiye Buffer Fringe 2020 sanatçıları, düşünce ortakları, ve IMPACT topluluğundan araştırmacılar da katılım sağlayacaktır.

Konuşmacılar arasında Sırbistan’dan Dijana Milosevic, Arjantin’den Carmen Olaechea ve Amerika’dan Germaine Ingram yer alacaktır.

Program / 14 Kasım, 2020

  • 19:00: History Lesson, Argyro Nicolaou (50′)
  • 20:00: Online Söyleşi: Yer değiştirmenin yeni yüzleri: sanatsal aktivite ve pandemi döneminde festival (90′)
  • 22:00: Placeholder, Monica Anna Day (30′)

*** Performanslar ve online söyleşi, Covid-19’un yayılımını önlemek adına sağlık ve güvenlik önlemleri çerçevesinde ve sosyal mesafe kurallarına uygun bir biçimde düzenlenecek olan Dayanışma Evi’nde seyredilebilecektir | etkinlik boyunca koruyucu yüz maskesi kullanımı zorunludur. ***

 SÖYLEŞİYE KATILIM: Söyleşiye katılmak için https://bit.ly/35P1DbC adresinden, ücretsiz bilet rezervasyonu yapabilirsiniz.

Söyleşi Buffer Fringe Blogundan [http://bufferfringe.org/] ve Buffer Fringe Facebook sayfasından [facebook.com/BufferFringe] canlı yayın şeklinde takip edilebilecektir.

Performanslar Buffer Fringe 2020 ve Gallatin Galerileri (Gallatin Galleries) işbirliğinde New York’da canlı olarak sergilenecektir. Söyleşi BF 2020 / Dayanışma Evi ve IMPACT, ‘Sanat, Kültür ve Çatışma Dönüşümü’ için küresel bir platform olan ACCT [https://bit.ly/3dYa0FJ] arasındaki işbirliğine dayanır.

(Voice of the Island)



Benzer Haberler

“Yeni zanlılar ortaya çıkabilir”

Voice Kıbrıs Haber

Kayıp Otobüs Anıtı açıldı

TAK

DAÜ 26’ncı Bahar Festivali başlıyor

TAK

Atlı “Diyalog yolunun açık tutulması için ortak tavır almalıyız”

Voice Kıbrıs Haber

32. Devlet Fotoğraf Yarışması’na 55 kişi 1091 fotoğrafla katıldı

TAK

Atan “Hayat Pahalılığı rakamları gerçeği yansıtmıyor”

TAK