KIBRIS

Buffer Fringe Festivali – 26 Ekim programı

Buffer Fringe Festival’in ikinci günü 26 Ekim’de, Ledra Palace Ara bölge & Dayanışma Evi’nde, saat 10:00-13:00 “Sanat ve Toplum”: Uzun Masa Aytışması’yla başlayacak ve 15:30 – 23:00 “Etkileşimli Alan“ ile devam edecek.

 Fotini Tontikidou

10:00-13:00 “Sanat ve Toplum”
(FulBright Merkezi Bahçesi, Ledra Palace Oteli yanı)

Neden amatör tiyatro etkinlikleri yapıyoruz? Neden mülteciler için sanat atölyeleri düzenliyoruz? Neden iki toplumlu ve çok toplumlu müzik toplulukları mevcut? Bir araya gelip sanat yapmak ne anlama geliyor?

Buffer Fringe, sanatçılar, toplum gönüllüleri, sanat severler, akademisyenler ve karar alıcılar ile birlikte “Sanat ile toplum arasındaki bağı, sanatın toplum içerisindeki yeri, gerekliliği ve zorluklarını” tartışmak ve değerlendirmek için festival dahilinde bir aytışmaya ev sahipliği yapacaktır.

Aytışma, yarı-resmi ve interaktif bir söyleşi biçimi olan “Uzun Masa” düzeninde yapılarak, görüşünü belirtmek isteyen seyirciler de masada bir yer alarak aytışmaya dahil olurlar.

Amac, toplum-sanat ilişkisi ile ilgili Kıbrıs koşul ve bağlamlarını göz önünde bulundurarak değerlendirmek ve bu çerçeve içerisinde yaratıcı düşünceleri geliştirmektir. Kıbrıs bağlamında sanat ile ilgili yaratıcı düşünceleri daha nitelikli değerlendirmek için IMPACT Projesi, küresel sanat platformları, kültür ve çatışma dönüşümleri gibi uluslararası örneklere de değinilecektir. Kıbrıs’taki ara bölgenin ve “ara bölgeler”in rolü, sanat – toplum ilişkisi ile birlikte değerlendirilecektir.

Konuşmacılar:

Nurtane Karagil (Kıbrıs) görsel sanat girişimleri ve yeni iletişim teknikleri üzerine çalışmaktadır.

Dijana Milosevic (Sırbistan) ödüllü tiyatro yönetmeni, yazar ve akademisyen, Dah Tiyatro Araştırma Merkezi (Belgrad, Sırbistan) kurucusu ve 25 yıllık birinci yönetmeni.

Helene Black (Kıbrıs) sanatçı ve NeMe’nin kurucularından olan Helene Black, 2008 yılından beridir kolonizmin toplumlar üzerinde yarattığı çelişkili durumları ortaya çıkarmaktadır.

Yiannis Colakides (Kıbrıs) Mimar ve NeMe’nin kurucularından olan Yiannis Colakides aynı zamanda Leonardo Gazetesinin (MIT Press) editör yorumcularındandır. 25 yıllık kültürel çalışmalarında bir çok sergi, seminer, konferans, sahne ve atölye yönetimi/organizasyonu tecrübesine sahiptir.

Hanna Knell (Almanya) çağdaş performans sanatları üzerine deneysel bir enstitü olan Frankfurt LAB’ın  proje yöneticisidir.

Lee Perlman, PhD İsrail’deki Yahudi / Filistin tiyatrosu işbirliği üzerine  eleştirel çalışması“Ama Abu İbrahim, Biz bir aileyiz!(2017)”, yayımlayan Tel Aviv Üniversitesi Tami Steinmetz Barış Araştırmaları Merkezi’nde Araştırma Görevlisidir.

Elena Agathokleous (Kıbrıs) Limasol’daki Sirke Fabrikası merkezli MITOS Sahne Sanatları Merkezi’nin ortak üyesi ve yöneticisidir. İhtisas programında, projelerde, festivallerde ve daha pek çok alanda sanat yönetmenliği yapmaktadır.

Izel Seylani (Kıbrıs) Lisans – Anadolu Devlet Tiyatro Konservatuarı, 2012 Yüksek Lisans – Manchester Üniversitesi, 2018, Doktora. Eğitim ve Drama, Yakın Doğu Üniversitesi. Kıbrıs’ta ve yurtdışında oyun yazarı, oyuncu, Karagöz oyunu yazarı, kuklacısı ve yönetmendir.

Aytışma Diomedes Koufteros tarafından yönetilecektir:

Diomedes Koufteros bir aktör ve tiyatro senaristidir. Lefkoşa şehrinin 2021 yılı Avrupa Gençlik Başkenti olarak seçilmek için sunduğu Greater Nicosia 2021 (Daha Büyük bir Lefkoşa) projesinin sanat yönetmenliğini yaptı.

15.30 – 23:00 Etkileşimli Alan
(Ledra Palace Hendeği)

Üretkenler 10 yıllardır ara bölge üzerine çalışmalar yapıyor: Kıbrıs’tan ve yurtdışından sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve aktivistler burada etkileşimli alanlarını oluşturuyor ve sizi onlara katılmaya çağırıyorlar.

  • Border Frequency

Anber Onar, uzun süreli – döngüsel  animasyon ve gölge tiyatrosunu bir araya getiren bir video enstalasyonu sunucak. Gölgeden figürler sürekli olarak kararsız pozisyonlarda hareket ediyor ve tıpkı müzik gibi izleyicinin sosyal, dinsel ya da erotik kültürel referanslarına göre farklı şekillerde yorumlanabiliyor.
Dil: Türkce

  • Cardiphone

Muran Duvshani (Israil), kalbinizin melodisini dinleyebileceğiniz özel bir seans sunucak. Bu katılımcı eser, medikal bir cihazla müzik kutusunu bir araya getiriyor ve aynı anda yalnızca bir kişiyi misafir ediyor. Bir EKG testiyle başlayıp, kendi kalbinizin yarattığı eşsiz melodiyle sona eren, üç sahneli bir seyahate davetlisiniz.
İngilizce, Yunanca / Türkçe

  • ΔΙ(ΦΩΝΙΑ) | BI(PHONY)

Yaratıcı Ekip: Aristi Pavlou ve Anastasia Barka, Kyriakos Zantis, Frixos Masouras, Aristi Pavlou, Petros Petrou (Turok), 20-30 dakikalık bu mekana özgü performans edimsel işitsel bir yürüyüş turu şekilde, çevresindeki alandan etkilenen ve bu çevreyle ilgili geçici bir deneyim sunmayı amaçlayan bir çalışma sunucak. Eser, “ara bölge”nin kendisinden yola çıkarak hazırlanmıştır.
İngilizce, Yunanca / Türkçe

  • The “Counter-Militarization Action”

Yaratıcı Ekip: Laboratory of Urbanism University of Cyprus (LUCY) and AA & U for Architecture, Art and Urbanism (proje lideri: Socrates Stratis). Adanın şimdiki askerileşme durumuna eleştirel yaklaşan bir performans sergileyecek. Performans bölünmüşlüğün iki yanında, Lefkoşa’nın hem kuzeyi hem de güneyinde döngüsel olarak sergilenecektir. İki tane üç tekerlekli bisiklet ters yönlerden pankartlarla yola çıkıyorlar. Önceden belirlenen halka açık mekanlarda buluşarak, bir diyalog oluşturuyor ve bizleri askersiz federal bir Kıbrıs’ın kentsel açık alanlarının nasıl olabileceğini hayal etmeye davet ediyorlar. Girne’den Larnaka’ya uzanan alandan, MERIDIAN Şehri’nden başlıyoruz. Öğrencilerin aynı konuyu işleyen kentsel tasarımları ve oyunları tartışma için yönlendirici olacaktır.
Dil: İngilizce

  • The Mirror Space

ARUCAD: Alev Adil, Asli Bolayir, Dize Kükrer, Dicle Özlüses, Oya Silbery, Cem Yardimci. Ara Bölge’deki alanın üzerine derin düşünmek için ve aynaların bakanın yüzünü değil, bakılanın yüzünü gösterdiği huzurlu bir alan. Sırtınız dönük olduğu halde, “öteki”nin yüzünü görüyorsunuz. The Mirror Space, bilinen ve bilinmeyen üzerine düşünmek, yeni bağlantılar ve iyileştiren hikayeler hayal etmek için bir alan yaratıyor.

  • The Affective Garage: A Collective Junction

Nihal Soğancı: Ara Bölge’yi arada kalan bir bölge olarak hayal etmek için, hafızalarımızdan çıkan gündelik eşyalardan yardım alan, katılımcı, kolektif ve yaratıcı bir enstalasyon.
Dil: İngilizce

  • Ört, doldur, göm aşk ne? / Cover, fill, bury… What is love?

Ayça Ceylan (Türkiye): Ayça Ceylan, beş seyircinin de katılımıyla etkileşimli bir performans sunacak. Sanatçı, katılımcıları bir çok aşk göstergesinin arasında bir yolculuğa çıkarıyor. Katılımcı, bir çay eşliğinde sanatçıyla 13 dakika boyunca aşk mektupları yazmaya odaklanacak ve diğer katılımcılar da çaylarını alarak performansa katılabilecek, izleyip, dinleyebileceklerdir.
Dil: Türkçe / İngilizce

  • Ledra Palace Müze Projesi

Rise Project [Museum Lab Group & Immersive Technologies for Intelligent and Creative Applications Group – Theopisti Stylianou-Lambert, Kleanthis Neocleous, Antigone Heraclidou, Panayiotis Kyriakou, Savvas Avraam, Maria Shehade.

Ledra Palace Otel’inin 360-derece iç mekan görüntüsü ve arşivdeki görüntülerinden oluşan görsel-işitsel bir hatıralar koleksiyonu. Bu koleksiyonun sergilenmesiyle eş zamanlı olarak, elinde otele dair fotoğraf, nesne ya da herhangi bir bilgi olan kişiler (otelde misafir olarak bulunmuş, otel çalışanı, toplantıya katılmış vs) bu bilgileri paylaşmaya ve projeye katkı koymaya davet ediliyor.
Dil: İngilizce / Yunanca

  • digiTale Journey

Barış Parlan: Canlı bir işitsel görsel remix performansı. Birçok farklı dijital içerik ile, sanatçı seyirciyi kişinin kendi içindeki huzur, insan doğası, evrim, bilinç, gerçeklik ve arada kalan birçok şey ile ilgili bir yolculuğa çıkarıyor.
Dil: İngilizce

  • Nothing Happened Archetype

Benna Gaean Maris (ABD): Sanatçı kendisini temsilen bir çizim yapıyor. Bu çizim, kendisi ve seyirci arasında bir tampon oluştuyor ve kendi görüntüsünün bir hikaye olarak yansıtılmasının bir yolu, bu eylemin doğaötesi anlamını anlatmasına bir vesile oluyor. Dahası, yaşayanın bu temsili çizimi güç ve insanlar arasında bir iletken haline geliyor.

 

15:30 – 19:00 Açık Mikrofon

Küratör: Oya Akın ve Andreas Makris

İnsanlara bir mikrofon, bir sahne ve 5 dakika verip, “ara bölge sizin için ne anlam ifade ediyor” diye sorduğunuzda ne olur? Ledra Palace’daki hendekteki kurulacak olan Açık Mikrofon’un arkasındaki fikir tam olarak bu. “Ara Bölge”nin ta kendisinde kendisini ifade etmek isteyen, kendi deneyimlerini aktarmak isteyen veya anlamlı herhangi bir şey paylaşmak isteyen herkes için.

20:00 Buffer Shorts

Sanatçı: “Involuntary Terrans”, Thadd Correia önderliğinde

Buffer Shorts, kadrosunun kişisel deneyimleri ve kendi toplumlarından kişilerle yaptıkları röportajlardan yola çıkarak, toplumun bir çok alanındaki arada kalan bölgeleri araştıran 6 kısa eserdir.
Dil: İngilizce

  • Oscillating in between

Lefkoşa Üniversitesi (University of Nicosia) Güzel Sanatlar program mezun ve öğrencileri festivalin açık çağrısına yanıt vererek bir çok farklı türde eser geliştirdiler. Katkıları enstalayonlar, videolar, performanslar, yazılı metinler, deneyler ve birçok farklı eser türünü içeriyor.

Katılımcılar: Bugche Bozkurt, Katerina Paisi, Nafsika Demetriou, Öykü Özoğul, Alisa Kyprianou, Miriam Gatt,  Marina Andreou, Özcan Kahvecioğlu, Evi Tselika (koordinasyon)

15:30, Katerina Paisi, Nafsika Demetriou (konuk: Solomon Burt), Push! (Yanında olmanı gerçekten çok isterdim, ki), katılımcı bir performans

17:30, Alisa – Alexandra Kyprianou, Öykü Özoğul, Fusion of horizons, performans ve video

Miriam Gatt, In Translation, Enstalasyon/Karışık

Buğçe Bozkurt, “Making a difference? / Utopic Hub”, uzun süreli bir sosyal katılım

 

  • Skortoi ji alas: Language and identity in Cypriot Romeika / Σκόρτοι τζι άλας: Γλώσσα και ταυτότητα στα Ρωμαϊικα της Κύπρου / Kıbrıs Romeika’sının dili ve Kimliği

Yaratıcı Ekip / Sanatçılar: Kıbrıs Ünicersitesi Eğitim Ekibi (Dil/Edebi Ekip): Marilena Paraskeva, Nansia Kyriakou, Valentina Christodoulou (araştırmacılar); Elena Ioannidou (eğitmen); Pantelitsa Christou, Maria Papandreou, Penia Skamnaki (Lisansüstü öğrenciler); Antriana Neofytou, Eleni Parelli Katerina Panagiotou (Lisans öğrencileri).

“GRECO: Greek in enclave communities. Language and identity in Romeika speakers” isimli toplumdilbilimsel çalışmanın bir parçası olarak (Leventis Foundation ve Kıbrıs Üniversitesi tarafından finanse ediliyor). Kıbırs Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ve öğrenci, Rumca konuşan Kıbrıslı Türk’lerden derledikleri sözlü tarih materyalleriyle; kimlik, ön yargı, mekan ve özgünlük kavramları ekseninde bir performans alanı; hikayelerin ve duyguların paylaşıldığı bir bahçe yaratıyorlar.
Dil: Yunanca (İngilizce çeviri ile)

  • Contested States and the architecture of the in-between

Sanatçı/Katılımcılar: Heather Mitcheltree, Mitchell Ransome, Sophie Gearon, Yanxing Zhang, Louis O’Connor, Sarah Mair, Xinyun Li, Su Gu, Hao Zhuang, Yue Zhao, Yohanes Richo Wirawan, Qiaoqiao Yang – Melbourne Üniversitesi: Mimarlık, İnşaat ve Planlama Fakültesi (Ülke: Avustralya)

Kıbrıs’taki BM ara bölgesi üzerine odaklanan bu çalışmalar, siyasette sınırlayan koşulları, hatıraların mekansal ifadelerini, kimlik, çatışma ve arada kalma durumunun sosyo-politik anlatılarını sorgulamak için mimariden nasıl faydalanabileceği üzerinde duruyor. Sergilenecek olan çalışmalar 2019’un ilk döneminde Melbourne Tasarım Okulu’nda Mimarlık Yüksek Lisans stüdyosunda öğrencilerin üretmiş olduğu çalışmaların adapte edilmiş bir halidir. Bu stüdyo çalışması Heather Mitcheltree ve Dr. Majdi Faleh önderliğinde, Mitchell Ransome’ın teknik desteğiyle gerçekleştirilmiştir.
Dil: İngilizce

  • Urban Glendi (Küratör: Urban Gorillas – Yiorgos Hadjichristou)

Katılımcılar / sanatçılar: Urban Gorillas
Ülke: Kıbrıs ve Uluslararası

Creative Center for Fluid Territories- Duncan Higgins, Ana Souto, Jim Harold, Susan Brind, Shaunna McMullan, Johann Sandborg, Andrew David Lock, Linda Lien, Yiorgos Hadjichristou, Petros Lapithis, Maria Hadjisoteriou.

UNIC – Lefkoşa Ünivesitesi Mimarlık Bölümü – Yiorgos Hadjichristou, Maria Hadjisoteriou, Andreas Prokopio, Christos Xenofontos, Giorgos Kartsakas, Afra Omidi, Thomas Florentzou, Maria Kyriakou, Chrystall Koufopavlou, Christina Galanou, Stefanos Panteli

Ağaçlar ve bitkilerden oluşan bir koruluğun arkasında iki çadır ve surlar arasında bir bahçe sahnesi kurulacak ve “Urban Glenti” sergilenecek.

Çadırlar katılımcıların eserlerini, asılı duran bir bahçe şeklinde sunacak. Bahçe “Urban Glenti”nin sunumlar ve tartışmalarla kutlanacağı bir ortam yaratacak ve etkinlik sonunda burada bulunan bitkiler Dayanışma Evi çevresine ekilecektir.
Dil: İngilizce

Voice Of The Island-2019-Fotini Tontikidou

 


Benzer Haberler

DP heyeti KTÖS’ü ziyaret etti

Anastasiades AB- Arap Ligi Zirvesi çerçevesindeki temaslarına devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

“Sonuç odaklı teknik bir çalışma yaptık”

Voice Kıbrıs Haber

“Virüsün yeni bir dalga halinde ülkemize taşınma tehlikesi var”

Özyiğit: Kurumlarımıza mutlaka sahip çıkacağız

“Yasal düzenleme ivedilikle yapılmalı”

Voice Kıbrıs Haber