FeaturedKIBRIS

“Bu sözleşme yanlıştı. Rakam çok daha düşük olmalıydı”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul toplantısında elektrik, sağlık ve çalışma hayatı da konuşuldu.

Bir sonraki birleşim 3 Şubat Pazartesi günü olacak.

ŞAHİNER

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, toplantıda, AKSA’nın durumuyla ilgili konuşma yaptı.

Salahi Şahiner, AKSA sözleşmesinin 2024’te dolacağını anımsatarak, “Yola, AKSA ile ilgili devam edip etmeyeceğimize şimdiden karar vermeliyiz. Bu yıl kritik” dedi.

Sözleşmenin uzatılmaması için projelerin şimdiden hazırlanması gerektiğini kaydeden Şahiner, “2021’de ihaleye çıkılmalı. Bu fiyatlarla devam etmemiz mümkün değil. Fiyatlar, yatırımlara da blokaj oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Şahiner, AKSA’nın sözleşme çerçevesinde, işletme ve çevre konularında prensiplere uyup uymadığını da sorarak, “Denetim var mı bilmek istiyoruz” dedi.

TAÇOY

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Şahiner’i yanıtladı.

Kıb-Tek’in zarar etmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Bakan Taçoy, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Taçoy, “Kıb-Tek’in borcu 250 milyon TL’dir. 170 milyon AKSA’ya ve 80 milyon da bankalara… Alacaklarını alsa, kurumun borcu kalmaz. Borç yapısını düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

Enerji ihtiyaçları konusunda da konuşan Bakan, “Arz toplamda 404 megvattır. Talep 240 megavattır. Pik dönem 280 megavat oluyor. 300’ü ilk defa gördük. Üçlü tarifenin olumlu bir yanı var. Yenilenebilir enerji tamam ama bu sisteme mahsuplaşma olarak başlamak yanlıştı. Bu işi devletin yapması lazımdı… Biz bir yere güneş enerji merkezi kurmalıyız.  Kıb-Tek bunu yapabilir” şeklinde konuştu.

AKSA’dan 148 megavattan 700 milyon saat enerji alındığını, bunun da 26 milyon dolara denk geldiğini belirten Taçoy, “Bu sözleşme yanlıştı. Rakam çok daha düşük olmalıydı. Bunu aşağıya çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şirketin indirime gitmesi halinde, bunun karşılığında bir şey isteyebileceğini, istenilenin süre de olabileceğini kaydeden Taçoy, bu konuda tek karar verici merciinin kendisi olmadığını belirtti.

Taçoy, bu konuyu Meclise getireceğini, tartışılmasını sağlayacağını söyledi.

NLC ve enterkonnekte konularında da konuşan Taçoy,  “Üretim şeklilerini çeşitlendirmek için taslaklar ortaya koyduk” dedi.

Kıb-Tek’in özelleştirilmesine karşı olduğunu belirten Taçoy, “Fiyattan şikayetçiysek, özelleştirme karşısında projeler üretmeli, kuruma yatırım yapmalıyız” şeklinde konuştu.

(TAK)


Benzer Haberler

4. Kozanköy Hellim, Pekmez, Pastelli Festivali 4-5 Mayıs’ta…

TAK

Kaymakamlık duyurdu, bölgeye girişler yasaklandı!

TAK

Geniş bir bölgede 5 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

BASS’tan Maliye Bakanlığı’na siyah çelenk

TAK

Borsa günü rekorlarla tamamladı

AA

5 kişinin karıştığı tecavüz olayında yeni gelişme!

Voice Kıbrıs Haber