FeaturedKIBRIS

“Bu konuda yaratılan durum harika bir tezgah”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalara yer aldı.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, “hükümetin üstün başarıları” konusunda konuşma yaptı. Şahali, Gazimağusa Limanı’nda yaşanan elektrik santrali ile ilgili konuya değinerek, hükümetin bu konuda yanlış bilgiler vermesini eleştirdi.

Şahali, Gazimağusa Devlet Hastanesinde yaşanan sıkıntılara da işaret ederek, bu konuda yaratılan durumu “harika bir tezgah” olarak niteledi. Şahali, hükümete yönelik sert eleştiri ve suçlamalarda bulundu.

Tarım Bakanlığının Haftalık Gıda Analiz Raporlarını açıklamayı durdurduğunu savunan Şahali, bu konunun hassasiyetine işaret etti ve bu uygulamanın sonlandırılması ile ilgili bir izah olamayacağını, bakanlığın şeffaflıktan geri adım attığını kaydetti.

Şahali, uyuşturucu ve bağımlılık konusunda da çalışmaların çok daha geniş ve yaygın bir şekilde yapılması gerektiğini, caydırıcı koruyucu çalışmaların daha detaylı şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Şahali, ancak Girne’de rehabilitasyon merkezi olarak planlanan yer ile ilgili yapılan sözleşmenin iptal edildiğini, bu konuda ne yapılacağını merak ettiğini söyledi eleştirilerde bulundu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, jeneratör konusunda aynı iş için iki fatura kesilmesinin ne kadar doğru olduğunu sorarak, tek faturada bu konunun giderildiğini, jeneratörün gitmesiyle AKSA’nın ülkedeki misyonunun da azalacağını ve bu ülkeden gitmesi için ön ayak olacakları için memnun olacaklarını söyledi.
TDP Milletvekili Cemal Özyiğit de, “Kıb-Tek ve santral ihaleleri” ile ilgili konuştu. Özyiğit, konunun uzun zamandır gündemde olduğunu, 4’lü hükümet döneminde de ihalenin uluslararası açılması için karar aldıklarını ancak hükümetin bozulduğunu ve bu ihaleye devam edilmediğini ifade ederek, “neden devam edilmiyor?” diye sordu.
Özyiğit, bu konuda sendikaya söz verildiğini, imzalar atıldığını, bu konunun halkın sağlıklı enerji alması için acil olduğunu ifade ederek, jeneratörler alırınsa Kıb-Tek’in üretiminin artacağını AKSA’ya bağımlılığın azalacağını kaydetti.

Bu konuda bilimsel açıklamalar ortaya koyan Özyiğit, “Ya yatırım yapacaksınız ya da bağımlılık devam edecek. Enerjinin ucuzlatılması gerekir, oturun çalışın” dedi.

Özyiğit, Taçoy’a “4 Eylül’de atılan imzaya, jeneratör ihalesine çıkacak mısınız?” diye sordu.

Hasan Taçoy da, Özyiğit’e yeteri kadar bilgi verilmediğini, 4 Eylül’de imza atılmadığını, zaten öncesinde uyuştuklarını, grev olmadan sendika ile anlaştıklarını, ancak grevin yapıldığını kaydetti.

Taçoy, sözünün arkasında olduğunu imza da attığını, ancak Aralık ayının başına kadar zaman istediğini, 60 megavatlık bir sistem alınacağını, kurulu gücün büyümesini istediklerini, ancak fueloilin çevreye ne kadar zarar verdiğinin ortada olduğunu, bu gücün çevrilmesi için de gerekli adımların atılması gerektiğini ancak 14 milyon Euro’ya ihtiyaç olduğunu anlattı.

Biriken kaynağın sadece bir ihalede harcanamayacağını, bu konuda gerekli araştırmaları yapacağını ona göre adım atacağını ifade eden Taçoy, seçim yasakları göz önünde bulundurarak ihalede zamana ihtiyaç olduğunu Mayıs ayında bunun yapılmasının daha uygun olacağını düşündüğünü kaydetti.

Taçoy, AKSA ile alım garantili sözleşmenin sürdüğünü, Güney ile enterkonnektenin avantaja döndürülemeyeceğini, ülkede doğalgaz veya diğer sistemlerin kurulması gerektiğini, daha çevre dostu bir sitemin gerekli olduğunu, kurumun özelleştirilmeyeceğini, iyi şekilde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Taçoy, Haziran ayına kadar fiyatlarda artış yapmamayı da hedeflediğini belirtti.

(TAK)


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber