FeaturedKIBRIS

“Bu hastaneyle ilgili cevaplanması gereken pek çok soru var”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Eski Başhekimi Bülent Dizdarlı

Lefkoşa Devlet Hastanesi eski Başhekimleriden, Doktor Bülent Dizdarlı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda covid-19 salgınına dair son durumu değerlendirerek üç günlük geliş gidişlerde karantina uygulanmaması kararını eleştirdi.

Pandemi hastanesiyle ilgili de cevaplanması gereken pek çok soru olduğunu söyleyen Dizdarlı’nın açıklaması şu şekilde:

“Covid- 19 la mücadele yolunda, haftalar önce karantinayı savunduğumuzda, bize “güneye her gün onlarca uçak iniyor” diyen arkadaşlarımız sanırım artık haklılığımızı tescil ediyordur.
Biran gözlerimi kapatıp düşünüyorum da, günde değil iki yüz elli üç yüz, elli hastamız çıksa sağlık servislerimizin yaşayacağı problemleri kafam da canlandırmak bile beni korkutuyor.
Hâl böyleyken bu üç günlük geliş gidişlerde karantina uygulanmaması kararı bir çok insan gibi beni de rahatsız ediyor. Tamam bu şekilde gelip gidenleri sayısı az olabilir. Ama Sinek de küçük ve mide bulandırıyor.
Güney Kıbrıs ve Türkiye’de iş çığırından çıkarken, her iki ülkede de hastalık geometrik olarak artarken bizde pik yapmadan bir plato gibi gitmesinde elbette alınan kararların, başta temas gurubu olmak üzere, yapılan çalışmaların rolü büyüktür. Ama bu şansımızı zorlamamızı gerektirmez.
Unutmayalım ki 75 gün sıfır vakayı yakalamışken, şansımızı zorladığımız için az daha ipin ucu kaçıyordu. Başarının formülü belli:
BAŞARI= Organizasyon+ Planlama+ Çalışma X Şans katsayısı.
Örneğin Hollanda , organizasyonu, çalışmaları ve organizasyonu çok iyi olmasına karşın şans katsayısının kötü olması nedeniyle sıkıntılardadır. Demek ki şansı zorlamak kesinlikle doğru olmayacaktır.
Zamanı da iyi kullanmadığımız gerçeği vardır. Pandemi hastanemiz nerdeyse zorlama sonucunda geç de olsa bitiyor. Ama hemen kullanabilecek miyiz? Aylardır söylüyoruz “yumurta kapıya dayanmadan personelini hazırlayın” diye. İçinde modern yoğun bakım ameliyathane ve odalar olan bu binanın teşkilat yasası maalesef hâlâ daha yoktur. Bu hastaneyle ilgili cevaplanması gereken pek çok soru vardır:
1- Bu hastane de kimler çalışacaktır.
2- Çalışacak kişiler nasıl ve neye göre işe alınacaktır.?
3- Bu insanlar bir eğitimden geçirilecek midir?
4- Hastane ayrı müstakil kendine özel bir başhekimi olacak mı? Yoksa Dr.Burhan Nalbantoğu devlet hastanesine bağlı mı çalışacak?
Unutmamalıyız ki binalar ve modern cihazlar tek başına hastalıkları tedavi edemez.
Gerçekten şansımızı daha fazla zorlamasak iyi olacak.”
(Voice of the Island)

Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber