DÜNYA

Bolton: Brunson bırakılırsa kriz hemen biter

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail’de Reuters ajansına verdiği mülakatta rahip Brunson’ın serbest bırakılması halinde Ankara ile Washington arasındaki krizin hemen sona ereceğini söyledi.

BEYAZ Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ziyarette bulunduğu İsrail’de Reuters Ajansı’na Türkiye ile yaşanan krizi de değerlendirdi. “Türk hükümeti papaz Brunson’ı serbest bırakmamakla büyük hata yaptı” diyen John Bolton, “Eğer Türkiye NATO müttefiki ve Batı’nın bir parçası olarak doğru şeyi yapar ve papaz Brunson’ı koşulsuz olarak serbest bırakırsa bu kriz hemen sona erer” diye konuştu.

ABD’nin Türkiye’nin NATO üyeliğini sorgulayıp sorgulamayacağı yönündeki bir soruya ise Bolton “Bu şu anda konu değil. Biz papaz Brunson ile Türk hükümetinin hukuka aykırı bir şekilde tuttuğu Amerikalılara odaklandık ve bu meselenin çözümünü bekliyoruz” diye yanıt verdi.

KATAR YORUMU

John Bolton, Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım planlarına ilişkin bir soruya da “Kanımca, taahhüt edilen yatırımın Türk ekonomisine etkisi tamamen yetersiz olacak. Bu kuşkusuz faydalı olmayacak, ama yine de verilen tahaahhüdün nasıl gelişeceğini görmek lazım” şeklinde yanıt verdi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani’nin Ankara’ya ziyaretinde Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığı belirtilmişti.

ESAD, İDLİB’TE KİMYASAL KULLANIRSA GÜÇLÜ YANIT VERİLİR

İdlib: Esad’ın operasyon düzenlemeyi planladığı İdlib konusunda Rusya ile bir anlaşma olup olmadığına dair soruya Bolton, bir anlaşma olmadığını, ancak Esad’ın kimyasal ya da biyolojik silah kullanmak gibi bir hataya düşmemesi gerektiğini söyledi. Bolton, eğer böyle bir şey olursa yanıtlarının ‘güçlü’ olacağını söyledi.
İran: Bolton, İran’da rejim değişikliği değil, rejimin kendi içinde geniş değişiklik arzu ettiklerini belirtti.
Golan Tepeleri: Bolton, İsrail’in hak iddia ettiği, işgal altındaki Golan Tepeleri ile ilgili ABD’nin bir pozisyon değişikliği olmadığını kaydetti. İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni tek yanlı ilhak ettiğini açıklamıştı. Ancak bu ilhak kararı uluslararası düzeyde tanınmıyor.
Bilgi notu: ABD Başkanı Trump, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan ve İzmir’de ev hapsinde tutulmak şartıyla tahliye edilen papaz Brunson’ın derhal serbest bırakılıp ABD’ye dönmesini talep ediyor. ABD, Brunson’ın serbest kalmaması dolayısıyla Türkiye’ye bazı yaptırımlar açıklamıştı.

Benzer Haberler

Brezilya’da sel felaketi

Voice Kıbrıs Haber

Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu

AA

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

İngiltere’deki yerel seçimlerde birçok bölgede sonuçlar belli oldu

TAK

ABD: İsrail’in Refah’a kapsamlı “kara operasyonuyla” ilgili bir plan görmedik

TAK

İspanya hükümeti, “Ulusal Boğa Güreşleri Ödülü’nü” kaldırdı

Voice Kıbrıs Haber