FeaturedKIBRIS

BM Müzakerelerdeki Krizin Aşılması Yollarını Arıyor

Rum Temsilciler Meclisi’nin ENOSİS’le ilgili aldığı karar sonrası Müzakerelerde ortaya çıkan kriz devam ederken, Birleşmiş Milletler de bu krizi aşmanın yollarını arıyor.

Dün Rum Lider Anastasiadis ile görüşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Epsen Barth Eide, bugün de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile biraraya geldi.

Eide görüşme sonrası yaptığı açıklamada ‘Her iki liderde de görüşmelerin devam etmesinin yollarını bulmak için güçlü bir istek var, bu hemen olmasa bile umarım yakın zamanda gerçekleşir’ dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Görüşmede, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ve müzakere heyeti üyeleri Erhan Erçin ile Sertaç Güven ile BM yetkilileri de hazır bulundu.

Yaklaşık üç saat süren görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide basına açıklamalarda bulundu.

Eide, Her iki liderin de krizin aşılması yönünde istekli olduklarını belirterek, ‘Görüşmelerin devam etmesinin yollarını bulmak için güçlü bir istek var, bu hemen olmasa bile umarım yakın zamanda gerçekleşir’ diye konuştu.
Eide, ‘Görüşmelere üzerinde henüz anlaşılamayan konularda daha hızlı ilerleme kaydedebileceğimiz yeni bir metodoloji ile devam edeceğimize inanıyorum. Cenevre’deki görüşmelerden sonra birkaç görüşme daha gerçekleştirdik fakat ilerleme sağlanmadı. Krizden önce görüşmeler kötü değildi, sadece ana konularda yeni ilerlemeler kaydetmek için biraz yavaştı. Hepimiz daha ufak konularda kaybedilen zamanın aslında daha büyük konularda harcanması gerektiği konusunda hemfikiriz. Zamanı esas konularda nasıl daha verimli kullanabileceğimizi tartışıyoruz’ dedi.

Önümüzdeki haftaların daha berlirleyici olacağına da inanç belirten Eide, sürecin kaderi ile ilgili önümüzdeki haftalarda karar verileceğini bu süreçte de herkesin rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Görüşmelerin sürdüğü 22 ayda, uzun bir sürenin, birçok konunun çözülmesi için sistematik ve yaratıcı bir şekilde kullanıldığını kaydeden Eide, güvenlik ve garantiler hatta daha önceki liderlerin hiç ele almadığı toprak konusu dahil masadaki tüm konularda yapıcı bir diyalog sürdürüldüğünü anlattı.

Önümüzdeki günlerde herhangi bir organizasyon olmayacağına da dikkati çeken Eide sürecin en kısa sürede yeniden başlamasının yollarını aramaya devam edeceklerini belirtti.

Eide bir soru üzerine müzakereler başladıktan sonra bir konferans beklentisi içerisinde olduklarını ancak bunun mart ayında gerçekleşmesini beklemediklerini söyledi. Eide, “önemli olan Konferans’ın düzenlenmesi değil, ne kadar verimli olduğu”dedi.


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK