FeaturedKIBRIS

BM Genel Sekreteri Guterres’in raporları resmi belge olarak dolaşımda

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İyi Niyet Misyonu ve UNFICYP raporları Çarşamba günü resmi belge olarak dolaşıma sunuldu.

Politis ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 13 Ocak-12 Aralık 2023 tarihlerini kapsayan İyi Niyet Misyonu ve UNFICYP raporlarının Çarşamba günü resmi belge olarak yayımlandığını yazdılar.

Gazete haberinde, her iki raporun da içeriklerine ayrıntılı şekilde yer verirken, Guterres’in “iki lideri diyaloğa açık olmaları yönünde cesaretlendirmeye devam edeceği” mesajını verdiğini yazdılar.

Habere göre Guterres raporlarında özetle, “her iki tarafın ara bölgeyi toplamda 302 kez ihlal ettiklerini, bu ihlallerden 60’ının ciddi ihlaller olduklarını” belirterek “Ayios Demetios” (Metehan) ve “Pila” (Pile) bölgelerindeki “ihlallere” özellikle vurgu yaptı.

Kapalı bölge Maraş’taki gelişmeler konusundaki endişelerini de dile getiren Guterres, BM’nin Maraş konusundaki tezinin “değişmez olduğu” vurgusunda bulundu.

Guterres, garantör devletler olan Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’ye de “Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunabilmesi için tarafları cesaretlendirmeleri”, taraflara ise Güven Yaratıcı Önlemler uygulama çağrısında bulundu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI RAHATSIZ

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’nde resmî belge olarak yayımlanan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’yle (UNFICYP) ilgili raporları konusunda dün bir açıklamada bulundu.

Fileleftheros gazetesi haberinde, Dışişleri Bakanlığı’nın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in söz konusu iki raporunda eşit mesafeler mantığında hareket etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini yazdı.

Dışişleri Bakanlığı’nın ara bölge boyunca gerçekleşen bir dizi olayın kayda geçirilme şeklinden de memnun olmadığını yazan gazete, açıklamaya dayanarak Guterres’in raporlarında, Pile, Derinya, Ay. Demet (Metehan) bölgesindeki ara bölge, Akyar ve Maria’nın Evi konularında olayların net bir şekilde kayda geçirilmediğini ve eşit mesafelerin korunması konusunda uzun süredir devam eden bir eğilimin takip edildiğine işaret etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın buna paralel olarak BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs sorununun çözümü çabalarıyla ilgili taahhüdünün teyit edilmesini memnuniyetle karşıladığını yazan gazete, bakanlığın raporlarda yer alan insani konularla ilgili ifadelerin zayıf kaldığını savunduğunu da belirtti.


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber