FeaturedKIBRIS

Bir sağlık çalışanı daha şiddete maruz kaldı!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası ortak açıklamada bulunarak birkaç gün önce bir kadın hekime daha şiddet uygulandığını belirtti.

Yapılan açıklama şu şekilde:

“Ülkemizde tüm vatandaşlar için ulaşılabilir, çağdaş, eşit bir sağlık hizmeti sunumu sağlanması için yıllardan beridir oluşturmayı başaramadığımız sistemin getirdiği sorunları sadece hizmeti alan hastalar değil hizmeti sunan sağlık çalışanları da yaşamaktadır.

Çok yakın bir geçmişte Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran bir hastanın yakını tarafından şiddete maruz kalan görevli hemşireden sonra birkaç gün önce bir kadın hekime de, özel muayenehanesine başvuran bir hastanın yakını tarafından randevusu olmamasına karşın sırasını beklemek yerine çocuğunu aradan muayene ettirme talebi karşılanamadığı için, diğer çocuk hastalar ve hasta yakınlarının yanında, sözel saldırıda bulunulmuştur.  Söz konusu şahıs çocukların bulunduğu bu ortamda korku saçarak ve ardından hakaret ve tehditlerini sosyal medya üzerinden de devam ettirerek şiddeti sürdürmüştür.

Şiddet bir halk sağlığı sorunudur.

Yıllardan beridir sağlık sistemindeki her türlü aksaklıkta sağlık çalışanlarının sorumlu gösterilmeye çalışılmasının son dönemde giderek artan sağlıktaki şiddet olaylarında etkili olduğunu düşünmekteyiz.

Politikacıların olumsuz söylemleri de şiddet olaylarının yaşanmasında belirleyici olmaktadır. Özellikle hekimlerin itibarını sarsan ve hedef haline getiren yetkili ağızlarından gelen açıklamalar, insanlar tarafından unutulmamaktadır.

Şiddeti artıran unsurlardan birisi de cezasızlık kültürüdür ve şiddeti uygulayan kişiler cezalandırılmayacakları ya da önemli bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesi ile hareket etmektedir.

Bu nedenledir ki sağlık çalışanlarına yönelik şiddete hiçbir şekilde hoşgörü gösterilmeyeceği ve mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi önleyicilik açısından önemlidir.

Şiddetin, bir toplumda onay görmesi devam ettikçe, kişilerin yaşamının bir parçası haline gelmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle toplumun eğitilmesi, şiddetin kontrolünde ve engellenmesinde son derece önemlidir.

Şiddete karşı alınacak önlemlere ilişkin birincil korunmada, öncelikle

– Şiddetin hoş̧ görülmediği bir ortamın oluşturulması,

– İşyerinde meydana gelen şiddet olaylarının, şiddet türüne bakılmaksızın suç sayılması,

– Bunun için gerekli yasal altyapının oluşturulması gerekmektedir.

Sağlıkta yaşanan her türlü şiddeti kınarken, sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmasına asla tolerans göstermeyeceğimizin, bu amaçla her türlü girişimi yapacağımızın bilinmesini isteriz.

Daha fazla üzücü olay yaşanmadan yetkilileri önlem almaya, sorumluluklarını yerine getirip yasalar da dahil her türlü düzenlemeyi yapmaya bir kez daha davet ederiz.”


Benzer Haberler

Ağır koku gelen evden 12 ton çöp çıktı

NTV

Nöbetçi eczaneler (2 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk – Kaplıca anayolundaki kazada 1 kişi hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Sertab Erener 21 yıl sonra Eurovision sahnesinde

NTV

Büyük Hamam kapılarını yeniden halka açıyor

Voice Kıbrıs Haber

Ersin Tatar bugün KKTC’den ayrılarak Gambiya’ya gidiyor

Voice Kıbrıs Haber