FeaturedKIBRIS

Bir ilki yaşadılar

Zeytin hasadının yoğunlukla devam ettiği bu günlerde, Yeniceköy birçok insanın uğrak yeri oldu. Lefkoşa- İskele istikametinde Mesarya Bölgesinde Cihangir’i (Abohor) geçtikten sonra yolun kuzey kısmında yer alan şirin bir köyümüz Yeniceköy. Bölgede yetiştirilen zeytin ağaçlarının çokluğundan olsa gerek, 1960 yılında iki kardeş olan Burhan ve Tahir Bardak kardeşler köye eski usul taş değirmen zeytinyağı çıkarma fabrikasını kurarlar.

Voice of the Island – Cemal Dermuş

 1999 yılına kadar bu sistemle çalışmaya devam ederler. 1999 yılında Burhan Bardak’ın oğlu Mustafa Bardak Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez Contini sistemi kurup ata mesleğini daha gelişmiş bir teknoloji ile devam ettirir. 2010  Yılında bu kez Mustafa Bardak’ın oğlu Burhan Bardak devreye girer ve yeni bina ile birlikte sistem moderinize edilerek ata mesleği devam ettirilir.

Bugün ise uğradığım Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası cıvıl cıvıldı. Zeytinyağı çıkarmaya gelenlerin yanısıra, hayatlarında belkide bir ilki yaşayacak minik konuklar da öğretmenleri eşliğinde fabrikayı ziyarete geldiler.

Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Yeni Yüzyıl Ana Okulu, Minik Dahiler Eğitim Merkezi ve Mağusa bölgesinden Şht. Hüseyin Akil İlkokulu öğrencileri, gözlem ve inceleme amaçlı gezilerinde oldukça heyecanlıydılar. Fabrikayı gezip zeytinyağının nasıl elde edildiğini gördükten sonra ise fabrika avlusunda üzerine zeytinyağı sürülmüş köy ekmeği ile hellim de yediler.

Gözlerindeki hem şaşkınlık hem de minik yüreklerindeki mutluluk görülmeye değerdi. Hayatlarında bir ilki yaşamanın şaşkınlığı ve mutluluğuydu bu.

 



Benzer Haberler

Bir kişiyi darp etti, polis aracının camını kırdı!

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Komite 4 yasa tasarısını onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti

TAK

Cinayete teşebbüs eden zanlının ceza-i ehliyetinin olup olmadığına bakılacak!

Voice Kıbrıs Haber

Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz “Yaşadığımız ithamların hiçbirini hak etmedik”

TAK

Tuğcu “Kıb-tek Yönetim Kurulu elektrik faturalarının daha da artmasına yol açacak yeni bir adım atmaya hazırlanıyor”

TAK