DÜNYAFeatured

Belçika’nın başkenti Brüksel’de silahlı saldırı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Pazartesi akşamı meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldürüldü. Bir kişi de ağır yaralandı.

Saldırıya uğrayan kişilerin, Belçika ile İsveç arasındaki futbol maçı için kentte bulunan üç İsveç vatandaşı olduğu belirtildi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, sabaha karşı 05.00’e kadar süren kriz masası toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, olayla ilgili olarak, “korkakça bir terör saldırısı” ifadelerini kullandı.

Başbakan, saldırganın Belçika’da yasa dışı olarak kalan Tunus asıllı bir erkek olduğunu; üç İsveçliye savaş silahıyla saldırdığını söyledi.

Saldırı yerel saatle 19.15 civarında kent merkezindeki D’Ypres bulvarında meydana geldi.

Otomatik bir tüfek kullanan saldırganın, olaydan sonra kaçtığı bildirildi.

Federal savcılık sözcüsü Eric Van Der Sypt, saldırıda iki İsveç vatandaşının öldüğünü doğruladı.

Savcıya göre vurulan üçüncü İsveçli de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Van Der Sypt, saldırının Orta Doğu’daki çatışmayla bağlantılı olduğuna dair hiçbir belirtiye sahip olmadıklarını da vurguladı.

Brüksel’deki saldırının ardından ülke genelinde terör alarmı seviyesi 3’e çıkarıldı. Brüksel’de ise, en yüksek seviye olan 4’e yükseltildi.

Federal savcılığın, terör saldırısı nedeniyle soruşturma başlattığını belirten De Croo, zanlının henüz yakalanmaması sebebiyle tehdit seviyesinin yüksek tutulacağını vurguladı.

Fransa İçişleri Bakanlığı, saldırının ardından Belçika sınırında kontrollerin sıkılaştırıldığını açıkladı.

Belçika Başbakanı, İsveç’le bağlantılı hassas yerler için ilave koruma uygulanacağını da belirterek, halkı daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Başbakan, “Teröristler korku ve ayrılık tohumları ekmeye çalışıyorlar, ancak özgür toplumumuza asla boyun eğdiremeyeceklerini anlamalılar. Sadece korkaklıklarını gösteriyorlar. Terör bizi asla mağlup edemeyecek. Biz İsveç ile birlikte savaşıyoruz” diye konuştu.

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, “zanlının, Kasım 2019’da Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunan 45 yaşında bir Tunuslu” olduğunu açıkladı.

Belçikalı bakana göre, zanlı, polis tarafından “şüpheli eylemler, insan kaçakçılığı, yasa dışı ikamet ve devlet güvenliği” nedeniyle tanınıyordu.

Van Quickenborne, şu bilgileri verdi:

“Temmuz 2016’da, yabancı bir polis teşkilatı aracılığıyla bize bu kişinin radikalleştiğine ve cihat çatışma bölgesine gitmek istediğine dair doğrulanmamış bilgiler gönderildi. O zamanlar bu tür raporlar çok sayıdaydı. Bilgi daha sonra araştırıldı, ancak daha fazla bir şey bulunamadı. Hizmetlerimizde radikalleşmeye dair somut bir belirti yoktu ve bu nedenle kendisi terör izleme (OCAD) listesinde yer almıyordu.”

Van Quickenborne, zanlının Tunus’ta terör suçundan değil adi suçlardan hüküm giydiğini belirtti.

Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor da, 2019’da Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunan zanlının talebine Ekim 2020’de olumsuz yanıt verildiğini söyledi .

De Moor, kısa süre sonra ortadan kaybolan bu kişinin, 12 Şubat 2021 tarihinde resmi olarak ulusal kayıtlardan çıkarıldığını, adresi bilinmediği için de Mart 2021’de hazırlanan ülkeyi terk etme emrinin teslim edilmediğini açıkladı.

Belçika medyasına göre, görgü tanıkları, saldırganın ateş ederken, “Allahüekber” diye bağırdığını söylüyor.

Belçika medyası, saldırganın, sosyal medya platformu Facebook’ta “3 İsveçliyi öldürdüğünü” söylediği bir video paylaştığını duyurdu.

Videodaki kişi, kendisinin “Allah yolunda bir savaşçı” olduğunu ve İslam Devleti (IŞİD) adına hareket ettiğini belirterek, “İnancımız uğruna yaşar ve ölürüz” diyor.

Saldırganın, 3 binden fazla arkadaşının bulunduğu Facebook hesabında, Pazartesi günü erken saatlerde, 6 yaşındaki Filistinli bir çocuğun ABD’de öldürülmesinden söz eden bir mesaj yayımladığı da, Belçika medyasında yer alan haberler arasında.

Saldırının ardından Belçika Başbakanı Alexander De Croo başkanlığında kriz merkezi oluşturulurken, ilk yarısı 1-1’lik skorla sona eren Belçika-İsveç EURO 2024 grup eleme maçı tatil edildi.

Yaklaşık 700 İsveçli taraftarın, milli maçı izlemek için Brüksel’e geldiği belirtildi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda İsveç halkına başsağlığı mesajı iletti.

İsveç Futbol Federasyonu yetkilileri, “İsveçlilerin öldürüldüğünü duyduk. Ne olduğunu gerçekten bilmiyoruz. Oyuncular artık oynamama kararı aldı. Oyunculara sadece devre arasında bilgi verildi, alışması biraz zaman aldı. Maçın durdurulması en iyi çözümdü” açıklamasını yaptı.

Belçikalı Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Didier Reynders, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, saldırının “İslamcı terörizm” olduğunu dile getirdi.

Adaletten Sorumlu Komisyon Üyesi Reynders, Cuma günü Fransa’nın Arras kentinde bir öğretmenin bıçaklanarak öldürüldüğü olaya işaret ederek, şunları söyledi:

“Fransa’nın ardından Belçika da bir kez daha İslamcı terörizm tarafından vuruldu. Bu kalıcı tehdit karşısında dik durmalı, uyanık ve kararlı olmalıyız.”

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabında, “Kalbim Brüksel’in merkezinde meydana gelen ölümcül saldırının kurbanlarının aileleriyle birlikte” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, X hesabından “Bu gece düşüncelerim Brüksel’deki alçak saldırının iki kurbanının aileleriyle birlikte.Belçika polisine yürekten desteğimi sunuyorum. Şüpheliyi hızla yakalasınlar. Teröre karşı hep birlikte tek vücut olacağız” paylaşımını yaptı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da, “Brüksel’in kalbindeki ayrım gözetmeyen şiddet karşısında şok olduğunu belirterek, “Terör ve aşırılık toplumlarımıza sızamaz. İnsanların kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor. Nefret kazanamayacak” dedi.


Benzer Haberler

ABD’yi hortum vurdu: 10 bin hane elektriksiz kaldı

TRT

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Bangladeş’te son 76 yılın en uzun süreli sıcak dalgası etkili oluyor

AA

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Japonya’da şiddetli deprem!

AA

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber