FeaturedKIBRIS

“Başlaması muhtemel yeni bir sürecin BM parametreleri zemini dışında olması mümkün değil”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, siyasi eşitliğin 1991 tarihli BM Güvenlik Konseyi kararında detaylandırıldığını, bunun müzakere süreçlerinde defalarca teyit edildiğini ve CTP’nin bunu müzakereye açık olmayan bir pozisyon olarak değerlendirdiğini belirtti.

Erhürman, beraberindeki heyetle, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından organize edilen “Kıbrıs’ta Nereye Doğru?” başlıklı panele katılarak konuşma yaptı. CTP’den yapılan açıklamaya göre, Ankara’da gerçekleştirilen panele, emekli diplomatlar, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve politikacılardan oluşan bir davetli topluluğu ilgi gösterdi.

Moderatörlüğünü TEPAV’ın AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp’ın yaptığı panelde Erhürman, Kıbrıs Sorunu’nda yaşanan süreçle ilgili bilgi vererek, gelecek dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri değerlendirdi. Konuşmasında Kıbrıs Sorunu’nun çözümsüzlüğünün adada ve bölgede yarattığı olumsuzluklara değinen Erhürman, başlaması muhtemel yeni bir sürecin BM parametreleri zemini dışında olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

İki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyona müzakereler yoluyla ulaşılacağının bilindiğini ifade eden Erhürman, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını doğru modalitelerle başlayacak müzakereler yoluyla ulaşılacak bir çözümde gördüklerini vurguladı. Sırf müzakere ediliyor görüntüsü vermek için başlatılacak ve yıllar sürecek yeni bir sürecin hiçbir anlamı olamayacağını belirten Erhürman, ucu açık olmayan, sonuç odaklı, temel parametrelerden biri olan siyasi eşitliğin tartışma ve pazarlık konusu olmayacağı ve Kıbrıs Türk tarafının çözüm iradesine rağmen bir kez daha sonuç alınamaması durumunda statükonun aynen devam etmeyeceğinin başlangıçta güvence altına alınacağı bir sürecin ilgili tüm tarafların katkısıyla BM tarafından şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Erhürman’a Ankara ziyaretinde Dış İlişkiler Sekreteri ve Girne Milletvekili Fikri Toros ile Basın, Yayın ve Propaganda Sekreteri Birol Karaman da eşlik etti.


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber