FeaturedKIBRIS

Başbakanlık bütçesi onaylandı


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 94 milyon 324 bin 600 TL’lik Başbakanlık bütçesini oy çokluğuyla kabul etti. Mecliste yarın Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçeleri ele alınacak. Genel kurul toplantısı saat 10.00’da başlayacak.

ÇELER

Başbakanlık bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, “Bir ülke kendi koyduğu kurallara, yasalara kendi uymazsa ve bunu da halkın gözü önünde yaparsa, bu ülkede otorite sağlayamayız” dedi.

40 yaşında insanların öldüğüne işaret eden Çeler, gereken özeni göstermeyenler nedeniyle belki bir şehrin, belki tüm ülkenin kapanmayla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Yeterli denetim ve ceza olmadığı sürece işin kontrol altına alınamayacağını söyleyen Çeler, sadece kural konduğunu, denetleyen olmayınca kurallara uyulmadığını ifade etti. Çeler, “Ne gerekirse yardımcı olmaya hazırız ama sağlam denetim ve sağlam ceza gerekli.. Kaybedecek bir insanımız yoktur” dedi

Pandemi döneminde ciddi eşitsizlikler yaşandığını söyleyen Çeler, askerlik görevini yapanlara izin verilmediğini anlattı, izinlerin verilmesi halinde doğru denetimle sorun yaşanmayacağını ifade etti. Çeler, vatandaşa da kalabalık mekânlarda bulunmama, gidilen mekanlarda kuralların uyulmaması halinde orayı terk etmeye çağırdı. Yasaların ağırlığını herkesin üzerinde eşit şekilde hissetmesi gerektiğini dile getiren Çeler, insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu vurguladı.

ROGERS

HP Milletvekili Jale Refik Rogers da sağlık altyapısının zorlandığı bir süreçten geçildiğini, ekonomi nedeniyle kapanmadan uzak durulduğunu, halkın çocuklarını okula göndermekten çekindiğini söyleyerek, bu dönemde Sağlık Bakanlığı’na toplumu doğru bilgilendirme görevi düştüğünü dile getirdi.

Hükümetin karar alabilmek için bilimsel verilere ihtiyacı olduğunu ifade eden Rogers, şu anda bilimsel veriden uzak, sosyal medya baskısıyla yönetilen bir hükümetle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Yaşlı vatandaşların aşılanması için yüzlerce kişinin bir yerde toplanması uygulamasını eleştiren Rogers, “Bu kadar plansızlık içerisinde belki geldiğimiz nokta iyi bile” dedi.

Kapatma kararının sağlık sisteminin kapasitesini aşan ya da aşmaya yakın bir durum varsa verilmesi gerektiğini söyleyen Rogers, şu an sağlık altyapısı salgınla mücadele edecek durumda mı bilmediğini kaydetti.

Sağlık Üst Kurulu kararlarının son haftalarda “kuşa çevrildiğini” ve ne halk tarafından ne kararları alan kurul üyeleri tarafından anlaşılmayacak hale getirildiğini anlatan Rogers, “Canınız çektiğinde topu onlara atıp canınız çektiğinde bu onların değil hükümetin kararıdır demek doğru değildir” dedi.

Rogers bilimsel veriler ışığında halk sağlığını koruyan ve ekonomiyi de göz önüne alan kararlar alınması gerektiğini söyledi.

ERHÜRMAN

Başbakan Ersan Saner’in ardından yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, konuşmasının tam anlaşılmadığına gördüğü için yeniden söz aldığını belirterek, bir yerde kapanma kararı alınacaksa, ister ülkenin tamamı, ister bir bölge, verilere ihtiyaç olduğunu yineledi.

Günlerdir sorduğu rakamlarla ilgili farklı cevaplar geldiğini, bugün mecliste yapılan konuşmalar ve bire bir sorduğu sorular sonucunda ancak rakamlara ulaşabildiğini söyleyen Erhürman, şeffaflık sağlanmadan, gerçek veriler paylaşılmadan insanların niye kapandığını ya da kapanmadığını bilemeyeceğini belirtti.

Erhürman, bu istedikleri bilgilerin insanlarda güven sağlamak için olduğuna işaret ederek, bugün Girne’de 280, Magosa’da 441 test yapıldığını öğrendiklerini ve niye vaka olmayan yerde, vaka olan yerden daha çok test yapıldığına anlam veremediğini söyledi

Erhürman, bu rakamların açıklanmaması halinde doğal olarak insanların ekonomik nedenlerle kapanma kararı istemeyeceğini belirtti.

Erhürman, Belediyeler Birliği’nden adam istediklerini, bunu da sekreter aracılığıyla yapıldığı yönünde bilgi edindiklerini ancak devlet işlerinin bu şekilde yapılamayacağını kaydetti.

Belediyelerden istenen listelerin yarın sabah gönderilmesi için girişimde bulunduğunu, bakanlar kurulu öncesinde talep edilene ulaşılacağını kaydeden Erhürman, kendilerinin üzerlerine düşeni yaptığını vurguladı.

Erhürman, tüm yardım çabalarına rağmen tüm yönetim zafiyetlerinin muhalefete yüklenmeye çalışıldığını ifade ederek, belediyelerin yasalarla idare edildiğini ve herhangi bir talebin yazılı iletilmesi gerektiğini söyledi.

Erhürman, yarın sabah veriler paylaşılmadan alınacak kararlar açıklanırsa yine ülkede güvensizlik oluşacağını ve bu konunun her zaman tartışmaya açık kalacağını belirterek, hala niye bu yöntemin değiştirilmesiğini anlamadığını ifade etti.

USAR

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de, ölçümler için insanların tarih boyunca çok çalıştığını günümüzde bunun rakamlarla yapıldığını vurgulayarak, bugün beklenenin günlük haftalık istatistik verilerin grafiklerle halka anlatılması olduğunu dile getirdi.

Bu bilgiler paylaşılmadığı sürece kapanma kararının tartışmalı olacağını, yoğun bakım yataklarının dolu olduğunu bile ancak meclisteki ısrarlı sorular sonucu öğrenebildiklerini belirtti.

Usar, yoğun bakımdaki yatak kapasitesi hakkında ayrıntılı bilgi vererek, yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini belirterek, pandemi hastanesine niye bugün apartopar taşınıldığını bilemediğini ancak ne kalanlara ne gidenlere kimlerin bakacağının belli olmadığını vurguladı.

Bilimsel verilerin siyasi kararlara yol göstermesi gerektiğini yineleyen Usar, bunlar yayınlanmadığı sürece alınan kararlara destek beklenmesinin yanlış olduğunu kaydetti.

SANER

Başbakan Ersan Saner de söz alarak, 16 Aralık’tan itibaren tüm sayıların mevcut olduğunu, kendilerinin kaçacak birşeyleri olmadığını bu belgeleri Usar’a vereceğini söyledi.

Voice of the Island/TAK



Benzer Haberler

Naimoğulları: “Hayvancı bu ateşi yaktı. Üreticiyi dikkate alacaksınız.”

Voice Kıbrıs Haber

Lara bölgesinde kıyıya insan uzvu vurdu

Voice Kıbrıs Haber

İskele Belediyesi takibe aldığı vidanjörlere suçüstü yaptı

TAK

Uzay’ı merak edenler, bu etkinliği kaçırmayın !

Voice Kıbrıs Haber

Drift Şampiyonası yapıldı

Voice Kıbrıs Haber

Hayvancılar, Başbakanlığın demir parmaklıklarını ve araç giriş kapısını yıktı

TAK