FeaturedKIBRIS

Balıkçılar Birliği Başkanı: Artık icraat görmek istiyoruz!

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, devletin yerli balıkçılığı desteklemediğini belirterek, “artık icraat görmek istiyoruz” dedi.

Atakan, yasaların düzenlenmesi gerektiğini, ancak yapılmadığını ifade ederek, amatör balıkçıların, profesyonel balıkçıların avlanıp satışına müdahale ettiğini, piyasaya kaçak balık sattığını kaydetti.

Atakan, devletin deniz polisinin olmamasının acizlik olduğunu ifade ederek, denizde meydana gelen bir olayda polisin ifade alamadığını söyledi.  Atakan, denetim mekanizmasının şart olduğunu bunu yıllardır dillendirdiklerini belirtti.

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, devletin yerli balıkçılığı desteklemediğini belirterek,

yasaların düzenlenmesi gerektiğini, ancak yapılmadığını belirtti. “Bir Sivil toplum örgütü zenginlerin amatör balıkçılık yapmak için istedikleri tüzüğü çıkartmaya çalışıyorlar. Devleti oy uğruna oynatıyorlar” diyen Atakan, “balıkçılığın bugün geldiği durum budur. Amatör balıkçılar, profesyonel balıkçıların avlanıp satışına bile müdahale ediyor. Piyasaya kaçak bir şekilde satıyorlar” diye konuştu.

“Artık icraat görmek istiyoruz”

Atakan, Tarım Bakanı ile görüşmelerinin her zaman olumlu geçtiğini, ancak artık sektör olarak icraat görmek istediklerini kaydetti.

Atakan, Mağusa Limanı’nın yenilenmesi gerektiğini, ancak burada da bir icraatın henüz görülmediğini ifade eden Atakan, “balıkçılık ilkel şartlarda yapılıyor” dedi.

“Kimse bu konularda kılını kıpırdatmıyor”

Atakan, “Bize kaç balıkçı olduğumuzu soruyorlar. Bize 400 kusur balıkçılık izni verdiniz. Bize bu balıkçıların hepsi balığa gidiyor mu diye sormayın. Öğrenin kaç balıkçı nereden nereye açılıyor. Kaç kilo balık tuttuğunuzu bilmediğimiz için proje yapamıyoruz diyorlar. 6 yıl önce Nazım Çavuşoğlu varken, yine biz o zaman aynı önerileri sunmuştuk. Bugün yine sunuyoruz. Hiçbir hareket yok. Kimse bu konularda kılını kıpırdatmıyor” diye konuştu.

“İhraç edecek kapımız yok”

Atakan, Karpaz Bölgesi’nde mineri, orkinos gibi balıkların bulunduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, gır gır teknelerinin bu nedenle genellikle Karpaz Bölgesini tercih ettiklerini,  ülkenin denetim mekanizması olmamasından dolayı sürekli bu tarz sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. Atakan, Sahil Güvenliğin geçen yıl ve bu yıl yapılan ihbarları değerlendirdiğini belirterek, devletin yerli balıkçılığın güçlenmesi adına yüzde 60’a varan destek sağladığını anımsattı ve şöyle devam etti, “Bizim balıkçılarımız karasularımızda bulunan bu balıkçılığı neden avlamıyor? Çünkü ihraç edecek kapımız yoktur. İhracat yapamayacağımızdan bu kadar balığı nereye dolduracağız? Ancak bizim karasularımıza gelerek bu balıkların avlanmasına karşıyız. Büyük balık tutulmazsa küçük balığı kovalar, küçük balık tutulmazsa ise büyük balık onu kovalar ve kıyılarımıza kadar gelir. Kıyı balıkçıları da bu balıkları yetecek kadar avlar. Böylece sürdürülebilir balıkçılık sağlanmış olur”

“Deniz polisimizin olmaması büyük acizlik”

Atakan, devletin deniz polisinin olmamasının acizlik olduğunu ifade ederek, denizde meydana gelen bir olayda polisin ifade alamadığını söyledi.  Atakan, denetim mekanizmasının şart olduğunu bunu yıllardır dillendirdiklerini belirtti. Atakan, ülkede balıkçılığın en son önem verilen sektör durumunda olduğunu ifade ederek, ada ülkesi olunmasına rağmen balıkçılığa değer verilmediğini kaydetti.



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber