FeaturedVOI Özel Haber

Bakire Meryem ve Taşkent (Sychari)

Geceleyin, Lefkoşa’dan bakıldığında, ışıklarının görüldüğü bir köy Taşkent (Sychari), 450×225 metre ölçüsüyle, dünyanın en büyük boyalı ve ışıklandırılmış bayrağına sahip. Taşkent’e gidip, güneye doğru baktınız mı? Altınızda, derya deniz Mesarya Ovası. Hele bir de geceleyin çıktınız mı Taşkent’e? Tüm şeher ışıkları, ayağınızın altında. Peki ya, manzarası ve ışıklı bayrağı dışında ,neler biliyorsunuz Taşkent (Sychari) hakkında? Orada olan değerlerimizi, biliyor musunuz?

Voice Of The Island-Cemal Dermuş

Benim için önce, yakın çevresini tanımakla başlamalı insan hayatına. Önce anamızı, babamızı sonra, doğduğumuz evi, köyü, şehri, yaşadığımız ülkeyi tanıyoruz sırasıyla. Hangimiz ilkokul öğretmenlerimizi unutabiliriz ki? Ya ortaokul, lise, üniversite öğretmenlerimizi? Peki ya geçmişimizi, tarihimizi? Bizlere bırakılan her konudaki mirasları?

Taşkent köyünün dağ yamaçlarında, piknik alanı sınırları içinde, bir de Latin manastırı vardır. ( BAKİRE MERYEM, APSİNTHİOTİSSA MANASTIRI)

Apsinthiotissa Manastırı’na adını bilmeden önce de gitmiştim bildikten sonra da. Şunu itiraf edeyim ki, ilk gidişimde, manastır binalarına girdiğimde, çok utanmıştım. Çünkü ağıl olarak kullanılıyordu. Altı ay önceki gidişimde burası tellenmiş fakat her gün halka açık olan bir alan. Dış tarafında yapılan telleme ise, çocukların güvenliği için düşünülmüş.

Bu kez utanmamıştım, Tam anlamıyla restore edilmemiş olsa da, gururlanmıştım . Çünkü buralara sahip çıkılmış ve güzelleştirilmişti. Önceki gidişlerimde gördüğüm, yıkık dökük, her taraf çöp içindeki manzara yoktu artık.

Piknik alanı kar amacı gütmeyen çok büyük bir sosyal sorumluluk projesine verildi. Kompleks içindeki Taşkent Doğa Parkı bütünüyle kar amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir sosyal sorumluluk projesidir. Tüm piknik alanları içerisinde, profesyonelce düşünülerek düzenlenmiş, örnek bir proje.

Engelliler için araç park yeri dahil piknik masaları bile özel tasarımla yapılmış durumda. 300 Masalı, yaklaşık 2000 kişilik piknik alanında engelliler için 20 piknik masası ayrılmış. Engelli araç park yeri, engelli oyun parkı ve engelli tuvaletleri de mevcut. 3 Ayrı noktada büfesi de bulunan piknik alanı, sabah 08.00 – gece 00.00 a kadar hizmet vermektedir.

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Yaban Hayat Rehabilitasyon Uzmanı Kemal Basat’tan aldığım bilgiye göre engelli vatandaşlarımızdan da masa kira ücreti alınmıyor. Kemal Basat Bey’i yürekten kutlarken, geçtiğimiz hafta tekrardan ziyaret ettiğim Taşkent Piknik alanında yeni yeni projeleri yerinde görmek beni fazlasıyla gururlandırdı.

Kemal Basat Bey’in verdiği bilgilere göre,piknik alaninin yaninda bir herbarium, cocuk egitim alani, aktivite merkezi (yazlık ve kışlık düğün salonu, restaurant ve bar, icinde balik ve bitkilerin oldugu hem de yaban hayvanlarinin gelip su içebileceği dev bir gölet de olacak.) Çevreye ve doğaya bu kadar duyarlı Kemal Basat Bey’i kutlamamak ve takdir etmemek elde değil. Bu kadar güzel sosyal sorumluluk projelerinin yapıldığı Taşkent’ te bulunan BAKİRE MERYEM, APSİNTHİOTİSSA MANASTIRI da umarım yetkililer tarafından değer bulup bir an önce daha da temizlenip restore edilir ve bölgeye daha da canlılık gelmiş olur.

Voice Of The Island-Cemal Dermuş

 

 

 

 

 

 

 

 


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber