CoronavirüsFeatured

Bakanlar Kurulu bazı önlemleri uzattı ve bazı açılımlar yaptı

Bakanlar Kurulu bugünkü toplantısında koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı önlemler kapsamında alınan bazı kısıtlamaların sürmesi yönünde kadar alırken, bir takım kısıtlamaların ise hafifletilmesine ilişkin kararlar üretti.

29 Mart Pazartesi gününden itibaren pazar günü hariç gece saat 22.00’den sabah saat 05.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Pazar günleri ise sadece eczane, fırın, tarım ve hayvancılık sektörüne bağlı işletmeler ve benzin istasyonlarının muaf olacağı tam sokağa çıkma yasağı uygulaması devam edecek.

29 Mart Pazartesi tarihinden itibaren okulların 12’nci sınıflarının seyreltilmiş olarak yüz yüze eğitime başlayabilmesi amacıyla 12’nci sınıf öğrencileri, öğretmenleri ile okul çalışanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından antijen testi ile tarama yapılacak.

Ülkeye düzenlenecek uçak seferlerine günde azami 4 uçuş ve her uçuşta en fazla 200’er kişi bulunacak şekilde yolcu kabul edilecek. Ayrıca, son 14 gün içerisinde Birleşik Krallık, Hollanda, Brezilya, Danimarka ve Afrika’da bulunan kişilerin 14 gün karantinada kalmaları kaydı ile ülkeye girişlerine izin verilecek.

SANER

Başbakan Ersan Saner, yaklaşık iki buçuk saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından alınan kararları açıkladı.

Bakanlar Kurulu’nun 29 Mart ve 5 Nisan tarihlerini kapsayan bir dizi kararlar aldığını ifade eden Başbakan Saner, bu çerçevede Sokağa Çıkma Yasağı Yasası’nın Bakanlar Kurulu’na verdiği yetki kullanılarak, 29 Mart Pazartesi gününden itibaren Pazar günü hariç gece saat 22.00’den sabah saat 05.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulamasına devam edileceğini kaydetti.

Saner, pazar günleri ise sadece eczane, fırın, tarım ve hayvancılık sektörüne bağlı işletmeler ve benzin istasyonlarının muaf olacağı tam sokağa çıkma yasağı uygulamasına karar verildiğini söyledi.

Saner, marketlerin 8.00- 21.00 saatleri arasında açık olacağını, perakende ve mağazacılık hizmetleri, restoranların ve kapalı olarak belirtilmeyen tüm hizmetler/sektörlerinin saat 10.00-21.00 saatleri arasında hizmet vereceğini söyledi.

Saner, açık olan işletmelerde müşteri ve çalışan toplamı azami 5 m2’de 1 kişi olacak şekilde düzenleme yapılarak hizmet verebileceğini de söyledi.

Saner, berber, kuaför, güzellik salonları ve dövme stüdyolar/salonları 07:00-19:00 saatleri arasında çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Başbakan, kapalı olacak yerleri; sinema salonları, gösteri merkezleri, nişan-düğün salonları, doğum günü, mevlitler, casinolar, bar, taverna, nargile kafe ve salonları, internet kafe, her türlü oyun salonları, kapalı çocuk oyun alanları,masaj salonları, spa, açık büfe hizmet veren lokantalar,gece klüpleri, club, hamam, saunalar olarak sıraladı.

Saner, açık olan yerlerin bağlı oldukları birlikler ve İlçe Emniyet Kurulları tarafından denetleneceğini de yineledi.

Başbakan Saner, 29 Mart Pazartesi tarihinden itibaren okulların 12’nci sınıfların seyreltilmiş olarak yüzyüze eğitime başlayabilmesi amacıyla 12’inci sınıf öğrencileri, öğretmenleri ve okul çalışanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından antijen testi ile tarama yapılacağını da belirtti.

Başbakan Saner, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs’ta ticaret yapan kişilerin ticaret ile ilgili resmi belgelerini ibraz etmeleri kaydı ile, günübirlik saat 21:00’a kadar karantina uygulaması olmaksızın ticaret yapmalarının uygun görülmüş olduğunu ifade ederek, ticaret yapacak kişilerin son 7 gün içinde negatif PCR testlerini ibraz etmeleri gerekmekte olduğunu söyledi.

Saner, diplomatlar yanlarında bulunmadığı zaman diplomatik misyon şoförlerinin son 7 gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın evrak taşıma, güzergah belirleme v.b işler için en fazla 2 saatlik giriş yapabileceklerini de kaydetti.

Başbakan Ersan Saner, karantina kapasitesi göz önüne alındığında,Maliye Bakanlığı tarafından ülkemize gelecek kişilerin karantinada kalmasının sağlanması kaydı ile ülkemize düzenlenecek uçak seferlerine günde azami 4 uçuş ve her uçuşta en fazla 200’er kişi bulunacak şekilde yolcu kabul edilmesine bugünden itibaren başlanmasına karar verildiğini de söyledi.

Saner, bet ofislerinin yiyecek servisi yapmadan, kapalı alanlarının 1/3’ü kullanarak hizmet vermelerinin mümkün olacağını söyledi.

Yüzme havuzlarında spor kulüplerinin performans yüzücüleri, lisanslı yüzücülerin antrenmanları ve rehabilitasyon amaçlı engelli bireylerin çalışmaları yapılabileceğini ifade eden Başbakan, ancak havuzlarda kurs faaliyetleri kesinlikle yapılmayacağını vurguladı.

Saner, son 14 gün içerisinde Birleşik Krallık, Hollanda, Brezilya, Danimarka ve Afrika’da bulunan kişilerin 14 gün karantinada kalmaları kaydı ile ülkeye girişlerine izin verilmesinin Bakanlar Kurulu tarafından uygun görüldüğünü belirtti.

Kapalı spor salonlarının (fitness) hazırlanan taahhütnamede belirtilen koşullar çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebileceklerini belirten Saner, spor salonlarında görev yapan kişilerin 7 günde bir PCR testlerini yinelemek suretiyle hizmetlerini sürdürebileceklerini ifade etti.

Başbakan Saner, ülkemizde vaka sayılarına göre aksi bir karar üretilmemesi halinde haftalık PCR testlerini yapmaları kaydı ile 1 Nisan tarihinden itibaren kapalı alanlarda yapılacak olan takım sporlarının antrenmanlarının seyircisiz olarak yapılması uygun görüldüğünü de açıkladı.

Profesyonel tiyatro sanatçılarının çalışmalarını/provalarını bireysel olarak ve konser sanatçılarının ise provalarını hijyen ve mesafe kuralına uygun olarak yapmalarının uygun görüldüğünü kaydeden Saner, sanatçıların birlikte performans sergilemelerinin seyircisiz çevrim içi olarak yapılacağını, salonda görev alacak herkesin ise son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR testlerinin olmasının gerektiğini söyledi.

Saner, müzik eğitmenlerinin bire bir ders vermeleri kaydı ile müzik derslerinin başlamasının uygun bulunduğunu, eğitmenlerin her 7 günde bir PCR testlerini yineleyeceklerini belirtti.

Başbakan Saner, Bakanlar Kurulu’nun üretmiş olduğu kararlara halkın uymasının çok önem arz ettiğini ifade ederek, “ben buradan halkımızdan bir kez daha rica ediyorum; Kovid-19 salgınından dolayı halkımıza bıkkınlık gelidiği ortadadır. Ancak tüm bunlara rağmen salgının ülkemizde daha fazla yayılmaması vatandaşlarımızın elindedir. Bu bağlamda, maske, mesafe ve hijyen kurallarına her zaman uymamız gerektiğini ve uymayan vatandaşlarımızı da uyarmamızın da bir vatandaşlık görevi olduğunu da bir kez daha yinelemek isterim” dedi.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber