FeaturedKIBRIS

Aynı bölgede tatbikat iddiası

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Türkiye ile Güney Kıbrıs’ın aynı bölgede deniz tatbikatları yapacaklarını ilan ettikleri iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “9’uncu Parseldeki Gerilim Kırmızıda- Lefkoşa ve Ankara Aynı Bölgede Deniz Tatbikatları İlan Ediyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin aynı bölgeyi deniz tatbikatları için hali hazırda bağlamış olmasına rağmen, kendisinin de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Navtex’inin taahhüdünün bir kısmını kapsayan bir bölgede, deniz tatbikatları yapacağını ilan ettiğini öne sürdü.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs’ın güneyindeki büyük bir deniz bölgesini, deniz tatbikatları yapmak amacıyla, Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi aracılığıyla 20, 22, 23, 24, 30 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri için bağladığını yazan gazete, genellikle bu tarz tatbikatların başka ülkelerle işbirliği içerisinde yapıldığına da işaret etti.

Bağlanan deniz bölgesinin Kıbrıs Cumhuriyetinin “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki 8, 9, 3 ve 12’inci parsellerin bölümlerini kapsadığını kaydeden gazete, öte yandan Barbaros araştırma gemisinin ise 1 Mayıs-19 Temmuz tarihleri arasında sismografik araştırmalar için 8’inci parselde bulunduğunu ileri sürdü.

Haberde, Türkiye’nin “çatışma ve muhtemelen sıcak bir olay yaşanmasına ilişkin isteğine işaret eden kışkırtıcı bir hareketle, deniz kuvvetlerinin 20, 24, 26 ve 29 Temmuz ile 8 Ağustos tarihlerinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hali hazırda tatbikatlar için bağladığı bir alanı kapsayan bir bölgede (9’uncu parselin bir bölümü) yasadışı tatbikatlar yapacağını duyurduğu” da öne sürüldü.

Haber, bugün (20 Temmzu) ve 24 Temmuz gibi bazı tatbikat tarihlerinin çakıştığına da işaret etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ayrıca, Greko Burnu’nun güneybatısında bulunan ve Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’indeki 2 ve 3 numaralı parsellerin bölümlerini kapsayan bir bölgeyi deniz tatbikatları için başladığı da belirtildi.

Barbaros gemisiyle ilgili olarak ise, Türk Navtex’inin geçerlilik süresinin dün sona erdiğini bunun uzatılmadığını ifade eden gazete, ancak geminin bölgede kaldığını iddialarına ekledi.

Haberde, konuyla ilgili bir haritaya da yer verildi.

(TAK)


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK