FeaturedKIBRIS

Athalassa kayıp kazıları… 1’i Kıbrıslı Türk!

Kıbrıs’ın güneyinde Lefkoşa’da bulunan ve 20 Temmuz’da bombalandığı söylenen Athalassa Akıl Hastanesi kayıplarından aralarında 1’i Kıbrıslı Türk, 6’sı Kıbrıslı Rum olmak üzere 7 kişinin kimlik tespitinin yapıldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun konuyla ilgili açıklamasına yer verdiler.

Habere göre Kıbrıs Haber Ajansı’na açıklama yapan Fotiu, Kıbrıs Cumhuriyeti Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’nün, 1974 yılındaki Athalassa Akıl Hastanesi’nin bombalandığı sırada hayatını kaybeden kişilerin kalıntılarına ilişkin ilk kimlik belirlemeleri ileriye götürdüğünü söyledi.

Fotiu, Athalassa Akıl Hastanesi bölgesinde gerçekleştirilen kazılardan sonra, Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’nün, 1’i Kıbrıslı Türk, 6’sı Kıbrıslı Rum olan 7 hastaya ait kemik kalıntıları üzerinde yaptığı incelemede ilk sonuçlara ulaştığını ifade etti.

Fotiu, söz konusu Kıbrıslı Türk’ün, hastanede bulunan 3 Kıbrıslı Türk’ten biri olduğunu da söyledi.

Fotiu, Athalassa Hastanesi’nde hayatını kaybeden diğer 5 kişi konusunda ise, sonuçlardan emin olmak için daha çok kanıta gereksinim olduğunu ifade etti.

Kazı çalışmaları çerçevesinde tespit edilen kalıntılara ilişkin kimlik belirleme çalışmalarının tamamlanması için çabaların devam ettiğini ifade eden Fotiu, kimlik tespitlerinin tamamlandığı zaman, “Ay.Konstantinu ve Eleni” mezarlığındaki deftere kayıtlı 7 konunun ileriye götürülmüş olacağını söyledi.

Fotiu, başka bir zor insani çabanın sonunda bulunduklarını ve amaçlarının yaklaşık yarım asırdır bu kadar ailenin acı çekmesine yol açan bir yaranın kapatılması olduğunu da belirtti.

Fotiu, Rum Yönetimi’nin, gerek Kıbrıslı Rum gerekse Kıbrıslı Türk kayıpların ve ölenlerin ailelerine yanıt vermek için her türlü çabayı sarf ettiğini ifade ederken bu insani konunun çözümüne yardımcı olması için de Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Kaynak:TAK



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber