FeaturedKIBRIS

“Aşıların üzerindeki kara bulutlar dağılıyor”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, sosyal medya üzerinden açıklama yaparak Avustralya’da yapılan bir çalışmanın, hastalığı yok edici bağışıklığın devam ettiğinin ispatlandığını duyurdu.

Aşardağ’ın açıklaması şu şekilde:

“Dünyada ilk defa Avustralyada yapılan bir çalışmanın içimizi ferahlatan sonuçları dün yayınlandı.Çok sevinçliyiz.
COVİD-19 geçiren hastalar, 1-2 ay içerisinde koruyucu antikorlarını yitirseler ve testlerde antikorlar bulunamasa da , bu kişilerde HASTALIĞI YOK EDİCİ bağışıklığın devam ettiği ilk defa ispatlandı. ÇOK ÖNEMLİ
Nasıl mı ?
Enfeksiyon geçirenlerde MEMORY B HÜCRELERİ ( virusu sfesifik olarak hatırlayan ) oluşuyor ve kişi yeniden virusle karşılaşınca bu hucreler kişinin vucudunda azalmış ve koruyucu etkisini kaybeden koruyucu askerleri (antikorları) yeniden hızla üretiyor.
İşte bu yüzden bir kez HASTALIK geçiren KİŞİ en az 8 ay virusten korunabilyor. (istisnalar var) .Daha önce 1-2 ayda antikorlar kayboluyor ve tekrar hastalanma olabilir bilgisi mecvuttu.
NEDEN ÇOK ÖNEMLİ
1.BU bilginin ispatlanmasından dolayı da , yapılacak aşıların tahmin edilenden çok daha uzun süre (1- 1.5 seneden bahsediliyor), kişileri koruyabileği müjdesini vermeye çok yakın bilim dünyası
Etkinlik ve koruyuculuk süresi konusunda aşıların üzerindeki kara bulutlar dağılıyor.
Aşılarla beraber , şu sıralar son faz çalışmaları yapılan ve virusu 24 saatte tedavi edebilecek anti-viral ilaçlar 1-2 aya kadar, izin için sırada bekliyor.
2. Covid-19 geçirmiş kişilerin tekrar aşılanması 6-8 ay geciktirebilecetir. Bu da aşı sayısının yetersiz olduğu bu dönemde sağlık sistemini rahatlatacak ve daha fazla kişinin aşılanmasını sağlayacaktır. Amerikada John Hopkins’te yapılan çok yeni çalışmada 140 milyon insanın halen hastalık geçirmiş olduğunu ve bu insanların aşılanmasının geciktirebileceği öngörülmüştür.(Her saptanan 1 hastayı 7.7 hasta ile çarpıyorlar. (toplam gerçek hasta sayısı)
3. Dünya sağlık örgütünde kabul görürse , aşılanmış veya doğal bağışıklanmış kişilerin seyahatları ve kalabalık toplantılara girişler ‘’İMMUN PASAPORT’’ (bağışıklığın olduğunu gösterir belge) göstererek kolaylaşacaktır.
YUKARIDAKİ YAKIN ZAMANDA YAŞAYACAĞIMIZ KOLAYLIKLARDAN DOLAYI PANDEMİNİN YENİLMESİ YAKINDIR. EKONOMİK ZORLUKLAR ÇEKEN İNSANLARIMIZIN DESTEKLEYECEK FORMULLERİN ACİLEN YARATILMASI VE SAĞLIK ÖNLEMLERİMİZ İÇİN BİRAZ DAHA DİŞİMİZİ SIKMAMIZ ve SAĞLIK TARAFINDA OLMAMIZ GEREKMEKTEDİR.”

Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber