FeaturedKIBRIS

Arıklı “Acentelerin insafına kalmışız”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Erhürman’ın iddialarına yanıt vererek, Mağusa’da Akkule’nin üzerine dikilen bayraklar konusunda Yüksek Anıtlar Kurulu’nun ret cevabına gösterdiği tepkiyi dile getirmek için sarf ettiği sözlerle işin ciddiyetine vurgu yapmak istediğini söyledi.

Mağusa surlarını dolaşarak 120 noktada surlara müdahale yapıldığı tespitinde bulunduklarını vurgulayan Arıklı, “Bu zamana kadar Anıtlar Yüksek Kurulu, bu müdahalelere tepki göstermemiştir. 120 noktada susarken, bu direkleri reddederse, toplumun bunu kabul etmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Yenilenebilir enerji konusunda da değinen Arıklı, geçen hafta duyurulan rakamların, kayıtlara bakılmadan ifade edildiğini belirterek, KIBTEK’ten alınan son verileri paylaştı.

Arıklı, “2014’te 285 adet müracaata 8.2 mw izin verilmiş, 4.1 mw kurulmuş.  2015’e geldiğimize 7.8 mw izin vermişiz, 6 mw kurulmuş. 2016’da 3 mw izin verlmiş 2.4 mw kurulmuş. 2017’de 6 mw izin verilmiş,  4.4 mw kurulmuş, 2018’de 14 mw izin verilmiş, 8.8 mw kurulmuş. 2019’da 41.7 mw izin verilmiş, 27.7 mw kurulmuş. 2020’de 22.4 mw izin verilmiş, 14.1 mw kurulmuş. Toplamda 108.037 mw izin verilmiş, bunlardan 68.913’ü kurulmuş ve şu an devrededir” dedi.

Gazeteler açıklamalarında yer alan “140 mw yenilenebilir enerjinin” teorik olarak kullanılabilecek enerji olduğunu kaydeden Arıklı, bu enerjinin hepsinin şu anda kullanılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Arıklı, trafolarda yaşanan voltaj probleminin de, yanlış malzeme kullanımından kaynaklandığını tespit ettiklerini açıklayarak,  tüzük değişikliğine gidileceğini belirtti.

Geçen hafta ve bu hafta Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın piyasadaki rakamlarla ilgili sorular yönettiğini de anımsatan Arıklı, bu rakamların piyasa gerçeklerini yansıtmadığını, İstatistik Kurumu’ndan aldığı bilgiler kapsamında, son 16-17 ay içerisinde piyasadaki ürünlerde ortalama yüzde 5’lik bir zam görüldüğünü ifade etti.

Temizlik ürünlerinde, Türkiye ile karşılaştırıldığında, büyük fiyat farklılığı olduğuna işaret eden Arıklı, Sağlık Bakanlığı’nın ön izin verirken serbest dolaşım belgesi talep etmesi ve bunun sonucunda ürünün sadece o firma tarafından getirilmesinin bu farklılığın başlıca nedeni olduğunu kaydetti ve “Acentelerin insafına kalmışız” dedi.

TAK


Benzer Haberler

İsias Davası için Adıyaman’a giden KKTC heyeti adaya döndü

BRT

Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde olacak

Voice Kıbrıs Haber

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber