FeaturedKIBRIS

‘Araştırma ve geliştirme faaliyetleri destekleniyor’

Maliye Bakanı Denktaş, günümüz koşulları ve yeni dünya teknolojileriyle gelişimine yönelik büyük önem arz eden araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Gelir Vergisi Yasa Tasarısı ve Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı hazırlandığını kaydetti.

Denktaş, kurulacak teknopark bölgelerinde teknopark ve araştırma geliştirme faaliyetlerinden elde edilecek gelirler 30 yıl süreyle Kurumlar Vergisi’nden muaf tutulmasının tasarlandığını dile getirdi.

Serdar Denktaş, muhasebe mesleğinin icra koşullarını denetim yetkisiyle denetleme konularını, mesleğin işleyişine yönelik esasları, yıllık ve konsolide hesapların denetimini, muhasebe mesleğine kabul ve yetki belgesiyle ilgili konuları düzenleyen; bu konuların denetim ve koordinasyonunu sağlayacak olan kurul ve enstitünün oluşumu ve çalışmalarını düzenleyen kuralları içeren kapsamlı Muhasebe Denetim ve Meslek Yasası tasarısına son şekli verilerek meclis komitesine sevk edildiğini belirtti.

TL’NİN DEĞER KAYBI KARŞISINDA ALINAN MALİ TEDBİRLER

Maliye Bakanı Denktaş, 2018 yılında Türk Lirası’nın aşırı değer kaybından dolayı halkın alım gücünde meydana gelen kayıplardan dolayı yaşanan olumsuzlukları biraz olsun azaltmak amacıyla hükümetin aldığı mali tedbirleri de dile getirdi.

Denktaş, mali tedbirleri şu şekilde sıraladı:
“Gümrüklerde yapılan ithalatlarda kur sabitlenmiş, devlete döviz kira borcu bulunan gerçek ve tüzel kişilerin borçlarında kur sabitlenmiştir. Kiracıları rahatlatmak amacıyla dövizle kira geliri elde edenlerin döviz stopaj oranı aşağıya çekilerek, elde etikleri döviz gelirinin kuru sabitlendi. 1 Eylül 2018 tarihinden sonra yapılan kira sözleşmelerinde Türk Lirası cinsinden sözleşme yapmayı teşvik etmek amacıyla TL kiralarda stopaj oranı yüzde 2, dövizle yapılan sözleşmelerde stopaj oranı yüzde 15 olarak düzenlendi. Katma Değer Vergisi’nde temizlik ve beyaz eşyada oran yüzde 16’dan yüzde 5’e, lokanta hizmetlerinde ise bu oran yüzde 10’dan yüzde 5’e indirildi. Bilançolarda tamamen veya kısmen kayıt dışı kalmış unsurların bilançoya dahil edilebilmesine imkan sağlamak amacıyla Mali Düzenlemeye İlişkin Kararname çıkarıldı. Casino ve bet ofislerinden döviz bazında alınan vergilere yüzde 20 oranında artış getirildi”

“YOLSUZLUK VE HAKSIZ RANT İLE MÜCADELE”

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yapılan koordineli çalışma sonucunda, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasa Tasarısı hazırlanıp Meclis gündemine getirildiğini belirten Denktaş, bu yasa tasarısıyla Anayasa’nın 73’üncü maddesinin gereği yerine getirilerek, kamu hizmeti görenler hakkında haksız mal edinilmesi durumunda cezai müeyyide uygulanması sağlanarak yolsuzluk ve haksız rant ile mücadele amaçlandığını kaydetti.

Denktaş, bu amaçla hazırlanan yasa tasarısının sistematik bir şekilde mal bildiriminde bulunulmasını zorunlu kılarken, mal bildiriminde bulunmakla yükümlü kişilerin mal bildiriminde bulunup, bulunulmadığının takibini hedeflediklerini belirtti.

Mal bildiriminin şekil ile içerik açısından kurallara ve içeriğinde yer alan beyanların gerçeğe uygunluğunun denetim koşullarının da düzenlendiğini kaydeden Denktaş, haksız mal edinmenin önlenmesini amaçladıklarını söyledi.
Denktaş, siyasi ve kamu yaşamı içinde yolsuzluk ve rant kültürünün önüne geçebilmek için adalet, eşitlik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayanarak, mevkiinin kötüye kullanılmasını engellemek ve yapılacak denetimler sonucu yasaya aykırılığın tespiti halinde cezai kovuşturma başlatmayı hedeflediklerini kaydetti.

“TEMİZ VE BAKIMLI EMLAKLARA VERGİ İNDİRİMİ”

Taşınmaz Mal Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın da hazırlandığını söyleyen Denktaş, yaşanan ekonomik koşullar sebebiyle uzun süredir taşınmaz mal vergilerinin artırılamaması sonucunda reel anlamda azalan belediye gelirlerinin artırılmasının amaçlardan biri olduğunu belirtti.

Denktaş, tasarının, belediye meclislerine yetki verilerek, zor durumda olan belediyelerin daha yüksek oranda Taşınmaz Mal Vergisi toplama imkânının getirilmesi ve daha temiz bir çevre yaratmak amacıyla temiz ve bakımlı emlaklara ödenecek vergi üzerinden yüzde 10 oranında indirim öngördüğünü kaydetti.

“13. MAAŞLARI 20 ARALIK PERŞEMBE GÜNÜ ÖDENECEK”

Maliye Bakanı Denktaş, 13. maaşların 20 Aralık Perşembe günü ödeneceğini belirtti.

Denktaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sorunların çözümüne ve geleceğe yönelik somut ve uygulanabilir önerilerin tartışılacağı, ilgili tüm bakanlık ve kurumlara yol gösterici olacağınız bütçe görüşmeleri sürecinde yapacağınız çalışmalar ile katkılarınız için hükümet ve şahsım adına sizlere teşekkür eder, 2019 Mali Yılı Bütçesinin, Ülkemiz ve insanlarımız için hayırlı olması dileklerimle saygılarımı sunarım”

(TAK)


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber