KIBRIS

Arama Kurtarma Oyunları

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı koordinasyonunda, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne üye ulusal üniversitelerin arama kurtarma kulüp üyelerinin katılımıyla bugün başlayan etkinlikler 26 Nisan’a kadar Ciklos mevkiindeki Güven Park Tesisleri’nde yer alacak.

“Hayatları Kurtaralım- Let’s Save Lives” sloganıyla düzenlenen etkinliğin açılış törenine GKK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım , Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova Ombudsman Emine Dizdarlı, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslanve üniveristelerin temsilcileri katıldı.

Organizasyonun açılışında konuşa Doğu Akdeniz Ünveristesi Arama Kurtarma Kulübü Başkanı Muhammed Kağan Gür, DAÜKUT’un sürdürdüğü çalımalar hakında bilgi verdi.

Geçen yıl yapılan Uluslararası Üniveristelerarası Arama Kurtarma Oyunlarına DAÜKUT’un ikinci olduğunu anımsatan Gür, bu oyunlarda birçok tecrübe edindiklerini diğer kulüplerle dayanışma ve işbirliği yapma fırsatı yakaladıklarını ifade etti.

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı Profesör Doktor Günhan Erdem,Ulusal Üniversitelerararsı Kurtarma Oyunlarına katılan gençlere teşekkür ederek, gençlerin aylardır sürdürdüğü çalışmaların sonuçlarını bu oyunlar sonunda alacağını söyledi.

Yarışmalar sonunda üç ekibn dereceye gireceğini ancak gençlerin en önemli kazanımının , bugüne kadar edindikleri bilgi ve beceriyi en yüksek seviyeye çıkartmak olacağını ifade eden Günhan Erdem ,gençlerin içindeki gönüllülük ve heyecan duygusunun kalıcı hale geldiğini görmenin sevindirici olduğunu belirtti.
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Erdoğan Çelebi ise,bu yıl ikincisi gerçekleştirilen oyunların , dünyada başka bir örneği olmayan , hayat kurtarma temalı ilk ve tek organizasyon olduğunu söyledi.

2 günlük programda, KKTC üniveristelerinde öğrenim gören gençlerin , yıl içinde sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ve Uluslararası Üniveristeler arama kurtarma konseyi vasıtasıyla edindikleri bilgi ve becerileri uygulama ve birbirleriyle yarışma imkanı bulacağını kaydetti.

“Haydi hayat kurtaralım” ve “Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla çıkılan bu yolda oyunların bir dünya markası olma yolunda olduğunu dile getiren Çelebi, “öğrencilerin bu yarışmalara hazırlanırken gösterdikleri üstün gayret,takım ruhu , tamamen insani olan hayat kurtarma amacı etrafında kenetlenmeleri, bizlerin geleceğe daha da umutla bakmamıza vesile olmuştur”dedi.

Ülke üniverisitelerinde 100 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü ve bunların 30 bininin 100’den farklı ülkeden geldiğini anımsatan Çelebi,üniverisite öğrencilerine kazandırılan bu bilgi ve becerilerin öğrencilerle birlikte dünyaya yayıldığını vurugladı.

Konuşmaların ardından Ulusal Üniveristelerarası Arama Kurtarma Oyunları meşalesi yakıldı ardından toplu fotoğraf çekildi.

Daha sonar etkinliğe katılan protokol parkurları gezerek bilgi aldı.Oyunlar, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Ada Kent Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi olmak üzere 9 üniversite katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Beş etaptan oluşan oyunlar, “Trafik Kazasına Müdahale ve İlk Yardım”, “Beton Kütle Sürükleme”, “Enkazda Arama Kurtarma ve Temiz Beton Çalışması”, “Havai Hatla Arama Kurtarma” ve “Hedef Bulma” parkurlarını kapsıyor.
Yarışmacı ekipler, beş erkek ve üç kız toplam 8 akut öğrencisinden oluşuyor. Yarışmalara dört erkek ve iki kız öğrenci katılırken, diğer öğrenciler ise yedek oluyor. Tüm oyunlar, 09.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Uluslararası Üniveristeler Arası Arama Kurtarma Konseyi faaliyetleri çerçevesinde afet öncesi, esnası ve sonrasındaki faaliyetlerin akademik boyutta inceleneceği “Uluslararası Afet Yönetimi Sempozyumu” ise Acapulco Resort Otel’de gerçekleştiriliyor..

Bugün başlayan ve yarın sona erecek sempozyumda, KKTC, Türkiye, ABD, Zambia ve Nepal’den uzmanlar 12 sunum yapacak.

Kaynak: BRT


Benzer Haberler

Sefa Karahasan: “İsteseydim bir günde de diploma alabilirdim”

Voice Kıbrıs Haber

KSTU’da yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Remziye Seven teminatla serbest bırakıldı

TAK

Hayvanlarını başkasının tarlasında otlatan şahsa yasal işlem!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de sahtekarlıkla para temini ve büyücülük!

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de markette hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

3 alkollü sürücü kaza yaptı

Voice Kıbrıs Haber