FeaturedKIBRISVOI Özel HaberVoice Özel Röportaj

AP seçimleri için geri sayım başladı


Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için geri sayım başladı. Bu yıl 9 Haziran Pazar günü yapılacak olan seçimlerde, 3 Kıbrıslı Türk aday da yarışıyor.

Kıbrıs’ın güneyinde toplamda 7 partinin adaylarını belirlediği seçimlerde AKEL’den Niyazi Kızılyürek, Yeşil Parti’den Oz Karahan ve VOLT’dan Hulusi Kilim Parlamento’da yerlerini almak için yarışacak.

2019’da olduğu gibi bu dönemde de AP’de Kıbrıs’ı temsil edecek üye sayısı 6 olarak belirlendi.

Önceki seçimin sonuçlarında oluşan koltuk dağılımında aralarında Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek’in de olduğu AKEL partisi 2 koltuk, DİSİ 2, DİKO 1 ve EDEK 1 koltuk almıştı.

AP SEÇİMLERİ YEREL SEÇİMLERLE AYNI GÜN YAPILACAK

Bu yıl AP seçimleri, yerel seçimlerle aynı gün yapılacak. AP seçimlerinin yerel seçimlerle birlikte yapılmasıyla seçime katılım oranının yükseleceği ve dolayısıyla bunun adayların oy oranlarında artışa neden olacağı düşünülüyor.

AP’de koltuk kazanmak için seçimin ilk turunda en az %16.66 oy kazanması gereken partilerin, sonrasında Kıbrıs için geçerli olan %1.8’lik seçim barajını geçmesi gerekiyor.

AP’deki mevcut toplam koltuk sayısı 705’ten, bu yılki seçimlerde 720’ye yükseltildi. Kıbrıs’a ayrılmış olan koltuk sayısında ise herhangi bir artışa gidilmedi.

Seçim sonuçlarının, Avrupa Birliği’nin (AB) önümüzdeki 5 yıllık süreçte odaklanacağı alanların belirleyicisi olması bekleniyor.

NASIL OY KULLANILACAK ?

9 Haziran Pazar günü yapılacak olan seçimlerde, sandıklar 07:00 – 18:00 saatleri arasında oy verenleri bekliyor olacak.

Sandık görevlileri, 12:00 – 13:00 saatleri arasında öğle arası verecek.

Geçerli oy kullanmak için seçmenin, bağımsız birleşim veya partilerden birini seçerek, listede belirtilmiş olan adaylardan en fazla iki kişiye tercih oyunu işaretlemesi gerekiyor.

Farklı bileşim ve partilerden adaylara oy verilmesi halinde, oy pusulası geçersiz sayılacak.

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları, AP seçimlerinde oy kullanmak için otomatik olarak kayıtlı olup olmadıklarını https://etv.elections.moi.gov.cy/ sitesini ziyaret ederek, kimlik kartı numaraları ile kontrol edebiliyor.

Voice Kıbrıs Haber-2024






Benzer Haberler

Üç kardeş 70 yıl sonra birbirine kavuştu

AA

Futbol dünyası yasta, 26 yaşında hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tuğcu’dan Aydın’a “Dün toplamda 58.6 saat’lik kesinti yaşandı, bu mu kesintilerin son bulmuş hali?”

Voice Kıbrıs Haber

Tarihin en sıcak ayı, yüzlerce kişi hayatını kaybetti

NTV

Timsah kadını yuttu, cesedi midesinden çıktı

NTV

İnşaat sektöründe “safe pass”

TAK