FeaturedKIBRIS

‘Antikorların iyi olduktan 4 ay sonra tamamen kaybolduğunu saptadılar’

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Eski Başhekimi Bülent Dizdarlı

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Eski Başhekimi Bülent Dizdarlı sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Covid-19 salgınına karşı gelişmeler yaşandığını belirterek “Kanada’da yayımlanan Tıp dergisi Blood ‘da 1.10.2020 de yayımlanan bir makale, covid -19 geçiren hastaların plazmalarının hangi zaman diliminde hastalığı geçirmiş kişiden alınması gerektiğine yönelik ciddi ışık tuttu.” dedi.

Açıklama şu şekilde:

“GELİŞMELER GELİŞMELER GELİŞMELER

Kanada’da yayımlanan Tıp dergisi Blood ‘da 1.10.2020 de yayımlanan bir makale, covid -19 geçiren hastaların plazmalarının hangi zaman diliminde hastalığı geçirmiş kişiden alınması gerektiğine yönelik ciddi ışık tuttu.
15 gönüllüyle yapılan çalışmada hastalardan periyodik aralıklarla kan alınıp antikor seviyesine bakıldı. Sonuç olarak antikorların hastalık başladıktan 88 gün sonra düşmeye başladığını, iyi olduktan 4 ay sonra ise tamamen kaybolduğunu saptadılar
Az sayıda örnekle de yapılsa bulguların “sürü bağışıklığı” ile hastalığı yenme teorisinin geçersizliğinin kanıtı olduğu nu savundular.
Kanadalı araştırmacılar elde ettikleri sonuçlara dayanarak plazma teminin iyileşen hastadan gecikmeden alınması gerektiğini aksi halde alınan kan-plazmanın anlamsız olacağını vurguladılar.
Aynı çalışmada, aşı araştırmalarının plazmada ki antikor seviyesini çok daha uzun tutma yönünde olduğunu, çalışmaların bu sebepten uzadığı da öngörüldü.
Bu ilginç makalenin tıp dışı insanlar için kısa özetini yaptım . Ancak tıp insanları için linkini buraya bırakıyorum.

Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber