FeaturedKIBRIS

‘Anastasiadis’in hedefi en kısa sürede müzakereleri başlatmak’

Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in hedefinin müzakereleri bir an önce doğru esasta başlatma olduğunu belirtti.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) BM Genel Sekreteri’nin yazda bir konferans toplama planı olduğuyla ilgili basin haberlerini yorumlaması istenen Sözcü, bu aşama somut olan şeyin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin istekliliği ve Özel Görevlisi Bayan Jane Holl Lute’nin Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için harcadığı çaba olduğunu vurguladı.

Prodromou, Türkiye’nin isteyerek gecikmelere neden olduğunu, Kıbrıslı Türk liderin de her türlü toplantıdan kaçındığını ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin özel görevli atadığı sonbahardan bu yana Türk tarafının kasten gecikmelere neden olduğunu ve Kıbrıs müzakerelerin başlamasından kaçındığını kaydeden Sözcü, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’nın hedefinin en kısa zamanda doğru esasta müzakereleri başlatmak olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’la ilgili raporuna da değinen Prodromou, raporun Güvenlik Konseyi’nde görüşüleceğini, raporun genel anlamda olumlu olduğunu, Birleşmiş Milletler’in müzakerelerin başlamasında ısrar etmek ve katkıda bulunmak istediğini ifade etti.

“Bizim taraf olumlu yanıt veriyor. Biz aslında Türkiye’yi bekliyoruz” şekline konuşan Hükümet Sözcüsü’nden, günlük Fileleftheros gazetesinde yer alan ve Türkiye’nin Kıbrıs’taki sahte devleti kullanarak BM’ne Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde sondaj yapmaya istekli olduğu haberini yorumlaması da istendi.

Türkiye’nin dünyada Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan tek ülke olduğunu belirten Prodromos Prodromou, buna cevabın Kıbrıs’ın çeşitli uluslararası anlaşmaları ve bölge ülkeleriyle münhasır ekonomik bölgede sınır belirlemeyle ilgili devletler arası anlaşmaları, ABD, Rusya ve Avrupa Birliği’nden doğal zenginlikleri ve münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik hakları konusunda destek görmesi olduğunu vurguladı.

Hükümet Sözcüsü KHA’na, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin cevabının enerji planlarının devam etmekte olduğunu söyledi ve Ulusal Hidrokarbon Fonu’nun kurulmasıyla Kıbrıs’ın doğal zenginliğinin sorumlu bir şekilde adadaki iki toplum yararına kullanılacağını hatırlattı.

Prodromou, Anastasiadis’in sürekli ve diplomatik olarak Kıbrıs’ın durumunu üçlü ortaklıklarla güçlendirmekte olduğuna, Lefkoşa’nın ABD ile ilişkileri artırmakta, AB ortakları ve müttefikleri ile ilişkileri geliştirmekte olduğuna işaret etti; Fransa’yla stratejik ilişkilerini güçlendirmesini örnek gösterdi ve Anastasiades’in gelecek hafta Çin’e yapacağı ziyarete değindi.

Prodromos Prodromou, son olarak Nicos Anastasiades’in Kıbrıs’ın uluslararası durumunu ve rolünü vurguladığını ve artırdığını, bölgede istikrarsızlık yaratma rolünde olan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

Altın fiyatlarında son durum

NTV

Yağmurlu hava geliyor

TAK

Livatya’daki ilkokula zarar verenler arasında 10 yaşında öğrenci de bulunuyor

TAK

Nöbetçi eczaneler (8 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Holguin Hristoduidis ile görüştü

Voice Kıbrıs Haber

Mağusa ve İskele’ye bağlı bazı bölgelerde elektrik kesintisi

Voice Kıbrıs Haber