FeaturedKIBRIS

“Anastasiadis müzakerelerin Guterres çerçevesi temelinde olması için çalışıyor”

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou,  Nikos Anastasiades’in, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin Guterres çerçevesindeki altı parametre temelinde yeniden başlamasını garanti altına almak amacıyla BM Genel Sekreteri’nin özel görevlisi Bayan Jane Holl Lute ile istişarelerde bulunduğunu söyledi.

Başkanlık Sarayında Cumhurbaşkanı Anastasiades’in başkanlığında cuma günü toplanan Ulusal Konsey toplantısının ardından açıklamada bulunan Sözcü, Guterres çerçevesinin altı parametresinin “bilenen parametreler” olduğunu ve Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin başlaması için görev tanımının bir parçası olması gerektiğini belirtti.

Sözcü, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in Kıbrıslı siyasetçileri Bayan Lute ile yapılan iki son görüşme ve Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeninden başlaması amacıyla görev tanımının belirlenmesi konusundaki çalışmalar hakkında bilgilendirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Anastasiades ayrıca,  Ulusal Konsey üyelerini, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme ile ilgili Yunanistan Başbakanı ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında da bilgilendirdi.

Birleşmiş Milletlerin tutanaklarıyla ilgili bir soruya Sözcü, Ulusal Konsey toplantısında ele alınan konuların kamuya açıklanmadığını ve Kıbrıs hükümetinin BM’nin pratikleri ve tutanakları üzerinde yorum yapmasının mümkün olmadığı yanıtını verdi.

“Amacımız Kıbrıs sorunundaki müzakerelere kaldığı noktadan devam edilmesidir” şeklinde konuşan Sözcü, BM Genel Sekreteri’nin belirlediği altı parametrenin bir kılavuz olarak kullanılabileceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin özel görevlisi Bayan Jane Holl Lute’nin garantöre ülkeler ile yapacağı temaslar hakkında ise Sözcü, “Guterres çerçevesi ve altı parametreye atıfta bulunduğumuz için gerekli olarak görünüyorlar” dedi.

Sözcü, başka bir soruya yanıtında, BM Genel Sekreteri’nin Crans- Montana’da yapılan Kıbrıs Konferans sırasında altı parametre sunduğunu ve bunların “önemli bir ilerlemenin sağlanmasına yardımcı” olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı’nın Ankara’daki temasları hakkında ise Sözcü,  Kıbrıs ve Yunanistan arasında “yakın bir işbirliği var, yakın bir koordinasyon var” dedi.

(KHA)


Benzer Haberler

Havayolu şirketi, binlerce kişinin kişisel bilgilerini yanlışlıkla açıkladı

AA

Aynı yöntemle daha önce de uyuşturucu temin etti!

Voice Kıbrıs Haber

“Sus payı” davasında para cezası

AA

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “Güney Kıbrıs’ın AB üyeliği Kıbrıs adasındaki üçüncü darbedir”

TAK