FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

Anastasiadis, MEB’in bölünmesine dair söylentiler üzerine yazılı açıklama yaptı

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin bölünmesine dair düşünceler bulunduğuna dair ortaya çıkan iddiaların ardından, dün konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Anastasiadis, Türkiye’nin sondaj gemilerinin ve savaş gemilerinin Kıbrıs denizlerinde modern korsanlar gibi faaliyet gösterirken,Münhasır Ekonomik Bölge’nin bölünmesine dair düşünceler yapıldığına dair geçersiz argümanın yeniden gündeme getirilmesinin kimin çıkarlarına hizmet ettiğini ve kimlerin işine geldiğini herkesin düşünmesi gerektiğini söyledi.

Görevini devraldığından beri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denizdeki haklarının korunması için birçok diplomatik ve siyasi savaş verdiğini belirterek, kendi kararıyla Lefkoşa’nın Münhasır Ekonomik Bölge’nin Kıbrıs’ın kuzeyindeki ve batısındaki koordinatlarını Birleşmiş Milletler’e sunduğunu ifade etti.

Ayrıca kendi inisiyatifiyle Ankara’nın Kıbrıs ve Türkiye arasındaki Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlarının belirlenmesi için defalarca diyaloğa çağrıldığını ve fikir ayrılığı yaşanması durumunda ortaklaşa Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gidilmesi önerisinde bulunduğunu kaydetti.

Anastasiadis, iki Münhasır Ekonomik Bölge konusunda şüphe taşıdığı için kendisini eleştiren kişilerin, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni siyasi ve yasal açıdan koruma altına aldığını söylediği için eleştiri yapanlarla ve Lefkoşa’nın diplomatik ve siyasi çabalarını küçümseyerek tüm önemli inisiyatifleri sıfırlayanlarla aynı kişiler olduğunu vurguladı.

Anastasiadis, Birleşik Devletler ve Fransa’nın da katıldığı 3’lü işbirliklerinin geliştirilmesi, Lefkoşa’nın Brüksel ve Avrupa Savunma ve Güvenlik Mekanizması’yla olan ilişkilerinin güçlenmesinin teşvik edilmesi, doğal gaz boru hattının inşası gibi uluslararası alanda etkisi bulunan anlaşmaların imzalanması ve Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanarak Türkiye’nin faaliyetlerinin bedelinin arttırılmasına dair çabaların bu çerçeveye dahil olduğunu dile getirdi.

(Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu)


Benzer Haberler

Erhürman “Hükümet zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”

Voice Kıbrıs Haber

Bay-Sen Başkanı Kanat “Atama yapılana kadar toplantılara katılmayacağız”

TAK

Türk bilim insanları, KKTC’de de e-sigara ve ısıtılmış ürünlerin yasaklanmasını istiyor

AA

Yangın kontrol altına alındı!

Voice Kıbrıs Haber

Bitcoin’de tarım dışı istihdam yükselişi

NTV

İranlı çift mahkemede gözyaşlarına boğuldu!

Voice Kıbrıs Haber