FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

‘Anastasiadis Kıbrıs sorununa odaklanmamızı istiyor’

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu konusunda “haksız bir gerginlik yerine” BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununda görev tanımı konusunda yapmaya hazır olduğu çabalara odaklanılmasını istediğini açıkladı.

Anastasiadis’in AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile yaptığı görüşme ve muhalefet başkanının yaptığı basın açıklaması konusunda soruları yanıtlayan Sözcü “bu tatsız tartışmanın sona ermesi gerektiğini” söyledi.

Prodromos Prodromou, şöyle devam etti:

“Anastasiadis’in ya da Andros Kiprianu’nun, Çavuşoğlu ile konuşması, Çavuşoğlu’nun dışarı göstermek istediği gibi herhangi birisinin iki devletli çözüm ya da federal bir çözüm için tartıştığı anlamına gelmez”.
“Görüşme iyi bir havada geçti ve en azından müzakerelerin yeniden başlaması yönünde Anastasiadis’in çabaları konusunda bir anlaşmaya ulaşılması iyi olacak”.

“Crans-Montana’da yaşanan çıkmaz nedeniyle Anastasiadis’i suçlandı. Bu ne demektir? Türkiye’nin garantiler ve güvenlik konusunda ısrarıyla bir anlaşmaya mı varılmalıydı?
“AKEL bugün güvenlik konusunda geri adımlarla oluşacak bir çözümü kabul etmediğini ve Anastasiadis’in Crans-Montana ya da başka bir yerde Türkiye ile anlaşmaya varması gerektiğini söyleyenlerle hemfikir olmadığını bir kez daha teyit etti” dedi.

Sözcü, Kiprianu’nun, Türkiye’nin ne istediğini anlamamız için müzakerelere gitmemiz gerektiğini söylediğini ve Anastasiadis’in de bu konuda hemfikir olduğunu açıkladı ve Türkiye’nin garantiler ve ordu konusunda ısrarcı olmaya devam ettiğini göz ardı edemeyeceklerini söyledi.

Prodromou, Kyprianou’nun Guterres çerçevesinin güvenlik ve garantiler konusunda net olduğunu belirttiğini dile getirerek bu çerçeveye Cumhurbaşkanı’nın çabalarıyla ulaşıldığını ve bu nedenle bu çerçevenin olduğu gibi korunması,  garantiler ve yabancı askerlerden arındırılmış bir Kıbrıs için önemli olduğunun altının çizilmesi gerektiğini vurguladı.

Prodromou, Kyprianou’nun devamla şunları söylediğini açıkladı:
“Eğer görev tanımı üzerinde anlaşmaya varıldıysa bu müzakerelerin yeniden başlaması yönünde olumlu bir adım olacak”.

“BM ve Bayan Lute’nin de söylediği gibi başvuru şartları hem müzakerelerin içeriğini hem de süreci ilgilendirecek. Guterres çerçevesi ve yakınsama referans koşullarının bir parçası olmalı”dedi.

İlgili bir soruyu yanıtlayan Prodromou bu koşulların her bir taraf için farklı olamayacağı yanıtını verdi.

“Genel Sekreter iki tarafından, bu konuda anlaşmalarını istiyor” diyen Sözcü, Anastasiades’in bu konuyu gayrı resmi olarak Mustafa Akıncı ile ele aldığını söyledi.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

YDP Kurultayı’nda oylama yapılıyor… Sandıklar 20.00’de kapanacak

TAK

Hristodulidis “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği söylentileri doğru değil”

TAK

Von Der Leyen “Bütün AB Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs’ın tarafında”

TAK

Creditwest Bank 30. yılında ilkokul çocuklarına yönelik resim yarışması düzenliyor

Voice Kıbrıs Haber

Birçok bölgede 5 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Türkiye ve Yunanistan sınır kapıları arasındaki yeni köprünün inşasına bu yıl başlanacak

AA