KIBRIS

Anastasiadis Cenevre’deki Görüşmelerin Başarılı Olması İçin Kararlı.

anas1

Nikos Anastasiades, Cenevre’de yapılacak Kıbrıs için çok taraflı Konferansın başarılı olması için kararlılık ifade ederek, ancak bu yönde Türkiye’nin pratik ve somut adımlarla katkıda bulunmasının hayati önemine işaret etti.

Anastasiades, pazartesi günü Başkanlık Sarayında yapılan özel bir tören sırasında Tel -Aviv’de ikamet eden Bosna -Hersek’in Kıbrıs yeni Büyükelçisi Bayan Jelena Rajakovic’in güven mektubunu kabul etti.

Tören sırasında konuşan Nikos Anastasiades, “mevcut kritik dönemde, adamızı yeniden birleştirecek, tüm Kıbrıslıların gençler ve gelecek nesiller için çekici bir geleceğin yaratılması vizyonunun yerine getirilmesi amacıyla Cenevre’deki müzakerelerin başarılı bir sonuca varması için kararlılığımı teyit etmek istiyorum” dedi.

Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözümün, adayı yeniden birleştiren, tüm Kıbrıslılar için bir “kazan – kazan” durum yaratılması gereken bir çözüm olmasının önemine işaret eden Anastasiades,  aynı zamanda, adadaki üçüncü ülkelerin askerlerinin ayılması ve garantilerin ortadan kalkması gerektiğini ifade etti.

Anastasiades,  garantiler sistemini “bugünkü dünya için anakronik bir durum” olarak niteledi.

Türkiye’nin Kıbrıs müzakerelerine somut bir şekilde katkıda bulunmasının önemine işaret eden Anastasiades, Türkiye’nin katkısı olmadan Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının mümkün olmadığını söyledi.

9-11 Ocak 2017 tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirilecek Kıbrıs için üç günlük görüşmeye değinen Anastasiades, üç günlük görüşme sırasına Kıbrıs sorunun iç konularının ele alınacağını vurgulayarak, söz konusu konularda ilerleme sağlanması durumunda 12 Ocak’ta yapılacak Kıbrıs için çok taraflı Konferansın başarılı olması için gerekli şartlar ve beklentilerin yaratılmasıyla bir mutabakat sağlanmasına yol açılacağını söyledi.

12 Ocak tarihinde Kıbrıs için çok taraflı konferans sırasında güvenlik ve garantiler konusu ele alınacak.

Yeni Bayan Büyükelçi Rajakovic ise, güven mektubunu sunarken, ülkesinin Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi’nin kararları temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün bulunmasını desteklediğini söyledi.

Büyükelçi, ülkesinin Güney Kıbrıs ile arasında iyi ilişkiler sağlandığını ve bunların daha da güçlenmesi mümkün olduğunu söyledi.

“Amacımız gelecekte işbirliğimizi yoğunlaştırmaktır” şeklinde konuşan Büyükelçi, Bosna -Hersek ve Kıbrıs arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelecek yıllarda güçleneceğinden emin olduğunu söyledi.

CNA


Benzer Haberler

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

İkamet izinsiz zanlıdan milyonluk hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

YDP Parti Meclisi belirlendi… İşe yeni Parti Meclisi!

TAK

Kasaplara bir yaşını geçmemiş küçükbaş hayvan başına 800 TL’lik destek

TAK