FeaturedKIBRIS

Anastasiades: BM’nin şartları yerine getirilmesi durumunda…

Güney Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiades, BM Genel Sekreteri’nin (BM GS) normal bir devletin oluşturulması ile ilgili sunduğu ön şartlarının yerine getirilmesi durumunda Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına dönmeye hazır olduğunu söyledi.

Anastasiades, Güney Lefkoşa’nın Episkopio köyünde yapılan özel bir tören çerçevesinde gazetecilere açıklamada bulundu. New York’ta BM Genel Kurulu çerçevesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapacağı görüşmenin ardından gelişmeler bekleyip beklemediğiyle ilgili bir soruya, “sunulan belgeler üzerinde kaydettiğimiz her şeyin kabul edilmesi durumunda hazır olduğumuzu teyit edeceğiz” yanıtını verdi.

BM SG’nin normal bir devlet oluşturulmasıyla ilgili temel ön koşullarının yerine getirilmesi koşuluyla, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına dönmeye hazır olduğuna işaret eden Rum lider Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafının bu iradesinin,  AB liderlerine, İslam Konferansına ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üye ülkelerine ve Genel Sekreter’e gönderdiği mektuplarda ifade edildiğini vurguladı.

New York ziyareti sırasında ve BM Genel Sekreteri’nin huzurunda Akıncı ile bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceğiyle ilgili başka bir soruya Anastasiades, herhangi bir görüşmenin gerçekleşmesi için bir amaç olması gerektiği yanıtını verdi.

Anastasiades, “Eğer ve ne zaman, Kıbrıs Türk tarafı bizim önerilerimize cevap vermesi ve gerekli hazırlıklar yapılması durumunda yurttaşlarımızla görüşmeye hayır demeyeceğiz” dedi.

Kıbrıs Türk tarafıyla 30 ay süren bir diyaloğun yer aldığını anımsatan Anastasiades, “Sayın Akıncı ve Akıncı’nın takip ettiği çizgiyi tanımlayan taraf; yani Türkiye’ye bağlıdır” dedi.

Anastasiades, yaptığı açıklamada ayrıca, şahsen uluslararası seviyede yapacağı ikili veya üçlü görüşmeler çerçevesinde üstleneceği inisiyatiflere de atıfta bulundu.

Kıbrıs’ın Ekonomik Münhasır Bölgesinde bulunan 11’inci parseldeki sondaj çalışmalarının sonuçlarının hükümet için karamsarlık yarattığı yönündeki basında çıkan haberlerle ilgili bir soruya Anastasiades, “durum böyle değil”  yanıtını verdi.

Nikos Anastasiades, “11’inci parsel işletme için tatmin edici olmayabilir; ancak söz konusu parselde keşfedilen rezervler Zor doğal gaz yatağındaki rezervlerle aynı nitelikte/bileşimde olduğu ve bunun önemli ümitler yaratığını vurguladı.

Kaynak: CNA


Benzer Haberler

Sahte pasaportu 10 bin Euro karşılığında temin etti!

Voice Kıbrıs Haber

Paskalya nedeniyle 60 mahkuma başkanlık affı

TAK

Önümüzdeki günlerde yağmur bekleniyor, sıcaklık düşecek

TAK

Denetimlerde 7 kişi tutuklandı, 68 araç trafikten men edildi!

Voice Kıbrıs Haber

Girne Polis Müdürlüğü’ne ait telefon hatları arızalı

TAK

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

AA