FeaturedKIBRIS

Altuğra “Bakanlık hukukçu ve savcıları şaibeler üzerinde çalışma yapıyor”

Cumhuriyet Meclisinde milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.  

Maliye Bakanı Ali Şan, CTP Milletvekili Filiz Besim’in sorusunu cevapladığı konuşmasında, Lefkoşa Devlet Hastanesin’de 2020 yılında çıkan yangından oluşan hasarın en hızlı şekilde giderilmesi için canla başla ailesiyle birlikte çalıştıklarını hatırlattı. Şan, pandemiden ötürü çalışanlarının hastanedeki çalışmalara katılmak istemediğini, bunun üzerine bazı tamir işlerinde bizzat yer aldığını söyledi.

O dönem yangın ve pandemiden ötürü hastanede bir belirsizliğin ortaya çıktığından dışarıdan hizmet alarak, inşaatı yapmaya çalıştıklarını ancak yönetimle ve doktorlarla sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Şan, hastanenin yeniden ayağa kaldırılması için hiçbir fedakarlıktan kaçmadıklarını belirtti.

Bunları anlatması için kendisine fırsat tanıyan Besim’e teşekkür eden Şan, yangın sonrası kamera kayıtlarını istediklerini ancak bugüne kadar alamadıklarını, hastane tamiratında çalıştıkları şirketlerle bazı sorunlar yaşadıklarını, ancak kamuoyuna yansıtmadıklarını söyledi. Şan, kurum ve kuruluşların zarar etmesini istemediklerini belirterek, sigorta şirketi olarak halkın hizmet almasına olanak sağlamak amacıyla her türlü fedakarlığı gösterdiklerini kaydetti.

Devlet Laboratuvarı’nda da çıkan yangın ve ihmallere işaret eden Şan, hükümet olarak tüm bu sıkıntıların giderilmesi için çalıştıklarını belirtti.

-Gürçağ

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, aşı temini için adımların atıldığını ve toplum sağlığı ve vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşımı için çalışmalar yapıldığını kaydetti. KVC servisinin tamiratının birkaç ay içinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyleyen Altuğra, şaibeli yangın konusunda ciddi mesai harcadıklarını belirtti. Altuğra, bakanlık hukukçu ve savcılarının bu şaibeler üzerinde çalışma yaptığını, bu çerçevede olmayan bir cihazın ödemelerinin yapıldığını kaydederek, konu üzerinde ciddi ve titiz çalıştıklarını söyledi.

Altuğra, sağlık hizmetleri, sağlık altyapısı ve doktor kadrolarını güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek, yeni Girne Hastanesi’nin ihale sonucunun yakında açıklanacağını ve inşaatın başlamasını heyecanla beklediğini ifade etti. Altuğra, bakanlık ve hükümet olarak halk sağlığı için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

-Birinci

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Ceyhun Birinci de, “Sağlıkta Ciddi Alt Yapı Sorunları ve Külliye” konulu güncel konuşma yaptı. Birinci, ülkede sağlık alanında ciddi sorunlar yaşandığını, ancak sağlıktaki altyapının geliştirilmesi yerine “külliye” yapımına önem verildiğini kaydetti ve eleştirilerde bulundu.

Birinci, sağlıkta ve hastanelerde yaşanan altyapı, personel, doktor, hemşire sıkıntılarına işaret ederek, sağlıkta planlamanın nüfusa göre yapılmasının önemine vurgu yaptı. Ülkenin sağlıkta, denizlerinde, havasında halk sağlığını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşandığını ifade eden Birinci, CTP olarak sağlık alanında getirilecek yasalara destek vereceklerini, hükümetten bir an önce ciddi sorunlar yaşanan sağlık alanında adımlar atmasını beklediklerini söyledi.  

-Altuğra

Sağlık Bakanı İzlem Altuğra yeniden söz alarak, sağlıktaki altyapı, doktor ve hemşire sıkıntısının bilincinde olduklarını ve eğitimini tamamlayacak öğrencilerin 2023 yılında ülkede hizmete başlayacağını, hemşire alımları olacağını söyledi. Altuğra, sağlık dahil tüm kamuda nitelikli personel için çalıştıklarını ve bu yöndeki sıkıntıların giderilmesi gerektiğinde hemfikir olduğunu kaydetti.

Koruyucu hekimlik ve toplumsal sağlık taramasına önem verdiklerini söyleyen Altuğra, sağlıkta tam gün hizmete geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

“Külliye” eleştirilerine de değinerek, yerleşkenin “hediye” olarak yapılacağını söyleyen Altuğra, “Bunun yanında hastaneler de yapıldı. 500 yatak kapasiteli bir hastane de yapılacak” dedi. 

-Özdenefe

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de, “Her geçen gün içinden daha da çıkılmaz hale gelen plansız nüfus yapımızın sağlıktaki olumsuz etkileri ve madalyonun görünmeyen diğer yüzü” konulu güncel konuşma yaptı. Kontrolsüz nüfus akışına işaret eden Özdenefe, bu yönde politika geliştirilmeden sağlık ve eğitimde altyapı planlaması yapılamayacağını ifade etti.

Özdenefe, vatandaşların refahı, huzuru sağlığı için ciddi ve hızlı önlemler alınmasının önemine işaret ederek, şu anda freni patlamış kamyonj gibi yol alındığını ve duvara vurmak üzere olduklarını söyledi.

Eğitimde sorunlar yaşandığını, bu yüzden nüfus sayımına ihtiyaç olduğunun aşikar olduğunu ifade eden Özdenefe, bu çerçevede ülkede yeniden hortlayan thalassemia sıkıntısına işaret etti. Özdenefe, nüfus akışından dolayı başka genetik hastalıkların da ülkeye geldiğini savundu.

Bu hastalıklarla mücadelenin önemine işaret eden Özdenefe, sağlık altyapısının geliştirilmesinin bu yönden de önem taşıdığını vurguladı. Hükümetin, mevcut sistem ve yasaları daha da kötüye götrümeyecek yasa çalışmaları yapması gerektiğini kaydeden Özdenefe, halkın sağlıkla bedel ödememesi için gereken önlemlerin alınmasının önemine işaret etti.

-Öztürkler

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de, “deport” olaylarının 2 binin üzerine çıkdığına kaydederek, kaçaklar konusunda taviz olmadığını ve bu kişilerin ülkeden çıkarıldığını belirtti. Öztürkler, ülkeye girişlerde de yasaklamalar getirildiğini ifade ederek, bu konuda yaşanan süreci anlattı.

Muhaceret yetersizliğini ortadan kaldırmak amacıyla çalıştıklarını ve otomasyon sistemi getireceklerini kaydeden Öztürkler, turist, öğrenci ve işçi kategorilerinde ayrım yapacaklarını belirtti. Öztürkler, güvenlik, önceden takip ve ülkeye girdikten sonra takibin daha kolay olacağını kaydetti. Öztürkler, nüfus sayımına da ihtiyaç olduğunu, bunu da belediye seçimleri sonrasında çağdaş anlamda bir çalışmayla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.



Benzer Haberler

“Yeni zanlılar ortaya çıkabilir”

Voice Kıbrıs Haber

Kayıp Otobüs Anıtı açıldı

TAK

DAÜ 26’ncı Bahar Festivali başlıyor

TAK

Atlı “Diyalog yolunun açık tutulması için ortak tavır almalıyız”

Voice Kıbrıs Haber

32. Devlet Fotoğraf Yarışması’na 55 kişi 1091 fotoğrafla katıldı

TAK

Atan “Hayat Pahalılığı rakamları gerçeği yansıtmıyor”

TAK