EkonomiFeatured

Altın fiyatları yükselişe geçti

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin gelecek adımlarını
değerlendirmek üzere cuma açıklanacak tarım dışı istihdam verileri beklenirken altın fiyatları yükseldi, ancak tahvil getirilerindeki yükseliş kazanımları sınırladı.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 2 bin 46 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı 960 lira, çeyrek altın 3 bin 236 liradan satılıyor.

Fed’in bu yıl faiz indirimlerine başlaması beklense de zamanlamasına ilişkin belirsizlik sürerken, artan jeopolitik risklerinde etkisiyle pay piyasalarında risk iştahının düşmesi dikkati çekiyor.

Dün açıklanan Fed Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) geçen yılın son toplantısına ait tutanaklarında, banka yetkililerinin politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu ve 2024’te faiz indirimlerine başlanılacağını düşündüğünü ancak enflasyon açıkça düşene kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı görüşünde olduğunu ortaya koydu.

Tutanaklarda, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığı ancak enflasyonun hala hedefin oldukça üzerinde olduğu ve fiyat istikrarına yönelik ilerlemenin durma riskinin de devam ettiği belirtildi.

Bazı yetkililerin kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar süre devam etmesi gerektiğine ilişkin belirsizliğe ve aşırı kısıtlayıcı duruşun ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerine dikkati çektiği aktarılan tutanaklarda, yetkililerin görünüme ilişkin alışılmadık derecedeki yüksek belirsizliğe ve ekonominin faiz oranlarının daha da artırılmasına neden olabilecek şekilde gelişmesinin mümkün olduğuna işaret ettiği aktarıldı.

Tutanakların yanı sıra Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonda ilerleme kaydedildiğini ancak daha fazla sıkılaşma olasılığının da devam ettiğini yineledi. Barkin, ABD ekonomisinde “yumuşak inişin” daha olası göründüğünü ancak kesin olmadığını kaydetti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in mart toplantısında faiz indirimlerine başlama ihtimali hafta başında yüzde 85 seviyesinde bulunurken, bu ihtimal tutanakların ardından yüzde 70’e geriledi.


Benzer Haberler

Görevden alma ve atamalar devam ediyor!

Voice Kıbrıs Haber

1 kişi daha aranıyor!

Voice Kıbrıs Haber

1 Mayıs İşçi Bayramı bugün kutlanıyor

TAK

Gönyelide bir kasabın faaliyeti durduruldu!

BRT

Havayolu şirketi, binlerce kişinin kişisel bilgilerini yanlışlıkla açıkladı

AA

Aynı yöntemle daha önce de uyuşturucu temin etti!

Voice Kıbrıs Haber