Ekonomi

Altın fiyatları bugün de kayıp vermeye devam etti

Altın fiyatları, dün ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin bir süre daha yüksek kalacağına işaret etmeleriyle Ağustos 2022’den bu yana değer kaybettiği en uzun dönemi kaydetmesinin ardından bugün de kayıp vermeye devam etti.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1821 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı 1611 lira, çeyrek altın 2 bin 627 liradan satılıyor.

ABD’de hafta sonu, federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısının onaylanmasından sonra dikkatler Fed’in önümüzdeki süreçte nasıl adımlar atacağına çevrildi.

Analistler, Fed yetililerinin “şahin” açıklamalarının pay piyasalarını baskıladığını belirterek, bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam raporu verilerinin piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini ifade etti.

Dün Fed Başkanı Jerome Powell, Pensilvanya’da toplum ve iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantıda, Fed’in “sağlıklı” bir ekonomiye odaklandığını söyledi. Powell, ekonominin hala salgının neden olduğu sorunlarla uğraştığına işaret ederek, hedeflerinin sürdürülebilir ve güçlü bir iş gücü piyasasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Diğer Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Fed’in şahin yönetim kurulu üyelerinden biri olarak bilinen Michelle Bowman, birden fazla faiz artırımı çağrısını yineledi ve faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı düzeyde tutulmasının uygun olacağını belirtti.

Fed’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr da Powell’ın “faiz oranları konusunda dikkatli ilerlenmesi gerektiği” değerlendirmesine katıldığını dile getirdi.

En önemli sorunun bu yıl ek faiz artışına ihtiyaç olup olmaması değil, faiz oranlarının ne kadar süre yeterince kısıtlayıcı bir seviyede tutulması gerektiği olduğunu savunan Barr, bunun biraz zaman alacağını düşündüğünü söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da “Muhtemelen bu yıl faiz oranlarını bir kez daha artırmamız ve ardından enflasyonu yakalamak için bir süre daha yüksek seviyelerde tutmamız gerekecek.” dedi.

Veri tarafında ise eylül ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,9’dan 49,8’e revize edildi. Endeks, ağustosta 47,9 değerinde gerçekleşmişti. ABD’de ISM imalat sanayi PMI de eylülde 1,4 puan artarak 49 seviyesinde gerçekleşti.

Analistler, ABD’de açıklanan söz konusu PMI verilerindeki yükselişe karşın verilerin hala 50 seviyesinin altında olduğunu ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiğini bildirdi.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi 10 baz puanın üzerinde artış göstererek yüzde 4,70 seviyelerine tırmanırken, yüzde 0,9 yükselişle günü 107,1 seviyesinden tamamlayan dolar endeksi, yaklaşık son bir yılın en güçlü kapanışını gerçekleştirdi.



Benzer Haberler

Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı

AA

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs’ta kahve fiyatları düştü

KHA

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA

Altın fiyatları pozitif seyrediyor

NTV

Brent petrolün varil fiyatında son durum

AA