DÜNYA

Altı ışık yılı uzakta ‘Süper Dünya’ keşfedildi

Güneş Sistemi’ne en yakın tek yıldız olan Bernard Yıldızı’nın yörüngesinde Dünya’dan büyük bir gezegen keşfedildi.

Uzay araştırmalarında çok kısa bir mesafe olarak kabul edilebilecek 6 ışık yılı uzaklıktaki kırmızı cüce Bernard Yıldızı’nı inceleyen astronomlar, etrafında kütlesi yerküreden en az 3,2 kat büyük olan bir ‘Süper Dünya’ keşfetti.

Dünya’ya Güneş Sistemi dışındaki en yakın ikinci gezegen olma özelliğini taşıyan ve ‘Bernard Yıldızı b’ adı verilen gezegen, kendi güneşini her 233 günde bir dolaşıyor.

İspanya Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde görevli Ignasi Ribas, “Bizim için çok önemli çünkü yan komşumuz ve biz genelde komşularımızla tanışmayı severiz.” ifadelerini kullandı.

Işık hızı: Uzayı anlamak için vazgeçilmez ölçü birimi

Çok soğuk bir gezegen

Güneş’ten yaklaşık iki kat daha yaşlı olduğu düşünülen Bernard Yıldızı, küçük olmasından ve soğumakta olduğundan başka genç yıldızlara göre daha az ışık yayıyor. Bu durum, yıldızın yörüngesini incelemeyi zorlaştırdığı gibi, gezegenlerin soğuk olmasına neden oluyor.

Yeni keşfedilen gezegen, Dünya’ya nispeten kendi güneşine daha yakın olsa da, sadece yüzde 2 oranında güneş enerjisi alabiliyor. Araştırmacıların tahminine göre gezegenin yüzey sıcaklığı ortalama eksi 170 Santigrat derece, yani normal yaşamı barındırmak için çok soğuk olarak değerlendiriliyor.

Yer çekimi kuvveti kullanılarak bulundu

Gezegenin bulunması için 7 ayrı gözlem aracı tarafından kaydedilen 20 yıllık gözlemler incelendi. Araştırmacı ekip gezegenin ağırlığını ölçebilmek için ‘Doppler etkisi’ olarak bilinen bir olay incelenerek kullandı.

Bu yönteme göre yer çekimi etkisi üzerinden gezegenin hızı ve kütlesi bulundu.

‘Oumuamua’nın muamması çözülüyor: Başka bir gezegenden gelen uzay gemisi olabilir

Ancak gezegen yüzeyinin nasıl olduğu konusunda araştırmacıların henüz kesin bir bilgisi yok. Ribas, “Sahip olduğu özellikler konusunda biraz belirsiz. Bu boyutta gezegenlerin taşlı araziye, yani Dünya’ya benzer bir katı yüzeye, küçük atmosfere ve buz tabakasına sahip olabildiğini daha önce gördük. Ama bir mini Neptün, yani Güneş Sistemi’mizde bulunan buz devlerinin küçük bir türü gibi de olabilir.” dedi.

‘Süper Dünya’ nedir?

‘Süper Dünya’ terimi astronomide Dünya’dan daha büyük olan ama Güneş Sistemi’ndeki Üranüs ve Neptün gibi buz devlerinden daha küçük olan gezegenlere deniyor.

‘Süper Dünya’ sadece kütle hesaplanarak kullanılan bir terim olduğundan, bu gezegenlerin Dünya’ya benzediği veya yaşama elverişli olduğu anlamına gelmiyor.

Araştırmacılar ‘Bernard Yıldızı b’nin de yüzeyinde sıvı su bulunmadığını ve bu nedenle yaşanabilir bir gezegen olmadığını vurguluyor. Ancak bu tür yakın gezegenlerin incelenmesi evrenin geri kalanı hakkında araştırmacılara çok sayıda bilgi verebilir.

(Euronews)


Benzer Haberler

ABD’de hava yolu şirketi 101 yaşındaki kadını uçuşa bebek olarak kaydetti

TAK

Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif seyirle başladı

Voice Kıbrıs Haber

Nijerya’da düzenlenen saldırılarda Sivil Ortak Görev Gücünden 25 kişi öldü

NTV

Tayland Dışişleri Bakanı Parnpree istifa etti

AA

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA