FeaturedKIBRIS

Alithia “Çözümün anahtarı Lefkoşa’nın elinde”

Alithia, bugünkü manşetine Kıbrıs Rum siyasi liderliğinin zayıflığı ve sorumluluk alma korkusu sebebiyle Kıbrıs sorununun, oluşmasından 60, Barış Harekâtından 50 yıl sonra bugün halen çözülemediğine ancak çözüm anahtarının “Lefkoşa’da olduğuna” vurgu yaptı.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in New York’a gidişi öncesinde 16 Eylül 2023’te Genç TV’ye verdiği röportajda iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliği olan federal çözümü, müzakerelerde takvim belirlenmesini kabul ettiğini söylediğini hatırlatan gazete, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 6 Kasım’da BM Genel Sekreteri ile yaptığı telefon görüşmesinde, atayacağı şahsi temsilcinin görev süresinin 6 ay olmasını istediğini açıklaması üzerine Kıbrıslı Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis ve Nikos Hristodulidis’in 6 aylık takvime karşı çıktığını anımsattı.

Tarihsel sürece geniş yer vererek zamanın geçmekte olduğuna dikkat çeken gazete, 2024’e girerken Barış Harekâtının üzerinden 50, Kıbrıs sorununun oluşumunun üzerinden 60 yıl geçtiğine işaret ederek “Bu, ülkenin kaderini tayin edenler zamanın geçmekle kalmadığını hareket ve değişim olmadan zamanın anlamı olmayacağını hesap edemediğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

“’Zamanla değil içerikle ilgileniyoruz’ diyerek zamanın boşa geçmesini durduracak karar ve önlem almaktan kaçındılar ve 55 yıllık müzakerelerden (1968’de başladı) sonra Genel Sekreter’in ortak zemin aramak üzere temsilci atayacağına sevindiğimiz günlere geldik” vurgusunu yapan gazete şu ifadelere de yer verdi:

“Kıbrıs’ta ezelden beri Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Ankara’da, kimi zaman Washington’da ve veya Londra’da, kimi zaman Brüksel’de olduğu görüşü hakimdir. Her zaman Kıbrıs’tan uzakta bir yerde. Ancak Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı her zaman Lefkoşa’daydı. Lefkoşa’nın icraatlarına, bizim icraatlarımıza ve Kıbrıs dışındakilerin tepkilerine bağlı. Washington’un, Londra’nın ve Brüksel’in ve hatta Ankara’nın tepkisini Helen tarafının (Yunan ve Kıbrıs Rum) icraatları belirleyecek.”


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK