Sağlık

Alerjilerin bir nedeni de bozulan bağırsak florası mı?

Alerjilerin bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasının sonucu ortaya çıkan bir hastalık türü olduğunu belirten İç Hastalıkları ve İmmunoterapi Uzmanı Dr. Ülkü Görmez, bağırsak florası ve bağışıklık sistemi onarıldığında ve sorunun kaynağı belirlendiğinde alerjilerden kurtulmanın mümkün olabildiğini söyledi.

Alerjilerin, alerjen denilen yabancı maddelerin vücudu uyarması ile ortaya çıktığını ve vücutta alerjilere karşı koruyucu mekanizmaların bulunduğunu aktaran İç Hastalıkları ve İmmunoterapi Uzmanı Dr. Ülkü Görmez, “Bunlar mukozalarımızdan salınan kararlı miktarda IGA seviyemiz ve iyi huylu floramızdaki probiyotik bakterilerimiz, laktobasillerimizdir” dedi. 

Vücudu alerjilere karşı koruyan mekanizmalarda sorun olduğunda hastalığın geliştiğini söyleyen Görmez, “Alerji bariyerlerimizde en ufak bir dengesizlik geliştiğinde veya dışarıdan bir etki ile mantar enfeksiyonu veya helikobakter pylori enfeksiyonu gibi mukozal membranlarımızı etkileyebilecek flora bozukluğumuz olduğunda, basit polen alerjisinden ağır anjiyo ödemlere, yaygın ürtiker ataklarından güneş alerjilerine kadar daha genişleriyle tanışmamız olasıdır. Sonuç olarak bizi alerjilere karşı koruyan mekanizmalarımızdan birinde sorun olduğunda birçok alerjiye yakalanılıyoruz” ifadesini kullandı.

ALERJİLER TEDAVİ EDİLEBİLİR

Bağışıklık sistemi onarıldığında alerjilerden kurtulmanın da mümkün olduğunu belirten Uzman şöyle devam etti: 

“Bağışıklığımızda alerjiyi yaratan etkenleri ortaya koyup düzelttiğimizde alerjimiz otomatik olarak ortadan kalkar. Alerjimizin genelde ana kaynağı bağırsak floramızın bozukluğu ve bunu yaratan tali nedenlerdir. Bu nedenlerin tek tek saptanıp düzeltilmesi gerekir, ağır anjiyödemler bile düzeltebilir.” 

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ AVANTAJ SAĞLIYOR

İmmunoterapinin alerjilerde de kullanıldığına dikkat çeken Görmez, “Bizim önerdiğimiz immünoterapi tedavisi alerjenin tespit edilerek uygulanan sabit 3-5 yıl süren aşı tedavisi değildir. Alerjiyi yaratan asıl nedenin yani gerçek metabolizmal nedenin ortaya konulması tedavisini önermekteyiz. Bu tedavi diğerlerine göre daha kalıcı sonuçlar veriyor. Bunun yolu da bağırsak flora tedavisinden ve bunu etkileyen diğer etmenleri tiroid, paratiroid, insülin direnci ve mikrobial tedavilerden geçmektedir. Alerji türleri kontrol altına alınmaz ise ilerleyen yaşlarda ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Astım ve benzeri solunum yolları alerjileri eğer kontrol altına alınmaz ise kalıcı solunum yolu hastalıklarına yol açar. Ağır alerjisi olan ve tedavi edilmeyen kişinin aslında ağır bağışıklık sistem sorunu da mevcuttur ve bu açıdan da incelenmelidir” diye konuştu.


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (7 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (6 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (5 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

7 soruda polen alerjisiyle ilgili merak edilenler

TRT

Nöbetçi eczaneler (4 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (3 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber