FeaturedKIBRIS

Akrotiri ve Andreas Papandreou Üsleri ABD’nin kullanımına hazır

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, Amerikan askerlerinin varlığını insani yardım olarak tanımlıyor.

“Baf ve Limasol bölgeleri, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin de bilgisi dahilinde olması ve bu durumun Kıbrıs üzerinde her türlü olumsuz etki yaratabilmesi ihtimali olmasıyla birlikte, genel olarak komşu ve Orta Doğu ülkelerine yönelik saldırılara ve diğer savaş operasyonlarına hazır olan çeşitli ABD askeri üssüne dönüşmüş gibi görünüyor”

Haravgi’de yer alan haberde , Baf “Andreas Papandreu” Hava Üssünde, büyük uçaklara, tam donanımlı ve personelli saldırı helikopterlere, personel taşıma araçlarına ve diğer modern teknik araçlara sahip olan, 500’e kadar Amerikalıdan oluşan tam donanımlı bir askeri birlik uzun süredir kullanılmakta olduğu ifade edildi.

Gazetede yer alan haberde “Tüm bu ekipman ve personelin gelişi, İran Büyükgenerali Hasım Süleyman’ın öldürülmesinden kısa bir süre sonra ve Amerikalıların İran’dan beklediği misillemeden sonra geldi” ifadeleri kullanılırken, ABD birliklerinin “Andreas Papandreu” üssünde kalması kısa olmayacak gibi görünüyor, çünkü hemen, ilk baştan besleme ve sanitasyon tesisleri ve çok sayıda askerin ihtiyaçları ve servisi için diğer önemli projeler inşa edildiği belirtildi.

Akrotiri’de İngiliz Üsleri tarafından kontrol edilen bölgede de Amerikan savaş faaliyetlerine ev sahipliği yapmaya yönelik kapsamlı inşaat projeleri devam etmektedir. Yapılan projeler arasında, diğer projelerin yanı sıra, ABD’nin Ortadoğu ülkelerine karşı askeri operasyonları için çok önemli olduğu düşünülen ve ABD’nin Türkiye ile gergin ilişkilerinin bu tabanın kapanmasına yol açması durumunda Türkiye’deki ABD İncirlik üssünün taşınması planlandığını gözüktüğü çok büyük bir yeraltı alanının inşası da yer almaktadır. Bilindiği gibi ABD askeri tesisleri, “Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı” ile ilgilenen Menendez-Rubio Yasası’nın kabul edilmesinden sonra Cumhuriyet Hükümeti tarafından verilmektedir.

Savunma Bakanı Andreas Angelidis, yaptığı açıklamada, gerçekten de Kıbrıs üssünde Amerikalıların varlığı İranlı Büyükgeneral Hasım Süleyman’ın öldürülmesinin ardından ABD’nin isteği üzerine geldiğini söyledi. ABD birliklerinin sayısının daha düşük olduğunu söyleyen  Angelidis, Kıbrıs’ın Ortadoğu ülkelerine karşı ABD üssü olduğu reddetti. Ayrıca, Amerikalıların Türkiye’den İngiliz üslerine geçtiğini konusunu da yaptığı açıklama ile yalanladı.

Savvas Angelidis, tamamen insani amaçlar için tesisler vermenin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tutarlı politikası olduğunu yineledi. Ayrıca AKEL Milletvekili Aristos Damianu, devlet televizyonunda bu inkar sonrasında konuşmaya davet edildiğinde, kısmen, Savunma Bakanı adına Dışişleri Komitesi toplantı tutanağına atıfta bulundu ve hükümet bakanlarını birbirleriyle koordine olmalarını konusunda çağrıda bulundu. Ayrıca, Kıbrıs’ın Ortadoğu’daki sorunun bir parçası haline gelmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Çeviri:Voice Türkçe Haberler


Benzer Haberler

Doç. Dr. Arif Akkeleş hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

13 kilo uyuşturucu ile yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

YDP Kurultayı’nda oylama yapılıyor… Sandıklar 20.00’de kapanacak

TAK

Hristodulidis “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği söylentileri doğru değil”

TAK

Von Der Leyen “Bütün AB Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs’ın tarafında”

TAK

Creditwest Bank 30. yılında ilkokul çocuklarına yönelik resim yarışması düzenliyor

Voice Kıbrıs Haber