FeaturedKIBRIS

“Akansoy, Politis’e Kıbrıs sorunu ve (olmayan) gelişmeler konusunda konuştu”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy “Politis” gazetesine söyleşi verdi.

Politis gazetesi CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy ile gerçekleştirdiği söyleşiyi “Asım Akansoy, Politis’e Kıbrıs Sorunu ve (Olmayan) Gelişmeler Konusunda Konuştu- Güven, Sözlerde Değil Pratikte İnşa Edilmeli” başlığıyla aktardı.

Gazete Akansoy’u ülkenin ve halkın yeniden birleşmesinden ve federal çözümün savunucusu olarak nitelendirirken, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumları birleştiren unsurlardan da bahsettiğini yazdı.

Habere göre Akansoy, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi gerektiğinden söz etti.

Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri veya olmayan gelişmeleri değerlendirmesi istenen Akansoy, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin, BM Güvenlik Konseyi ve AB üyesi ülkelerin, Güvenlik Konseyi kararlarının dışında başka bir alternatif çözümü görmediğini ortaya koyduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun bugün buzdolabına girdiğini, bunun birçok ve farklı nedeninin bulunduğunu söyleyen Akansoy, nedenleri sıralarken “Türkiye’nin AB’den beklentileri, Hristodulidis’in güven inşa etmek için bir adım ileri gitme zayıflığı, Cumhurbaşkanı Tatar’ın bilindik çıkmaz yolu” dedi.

Akansoy, BM’nin rolünün korunmasına ayrıca iki toplumlu ilişkilerde güvenin geliştirilmesi ve ortak çalışma sektörleri için inisiyatiflerin ve alanların yaratılmasının önemine dikkati çekti.

Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, 6 yılı aşkın bir sürenin ardından başlamasının mümkün olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Akansoy, bunun kritik bir konu olduğunu, CTP olarak kendilerinin müzakerelerin; sağlanan uzlaşmalar çerçevesinde başlamasını ve tamamlanmasını istediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “egemen eşitlik ve eşit uluslararası temsiliyet” konularındaki tavrından dolayı eleştiriler yönelten Akansoy, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlikteki hakkının bir parametre ve meşru bir talep olduğunu belirtti.

Akansoy, “güven” ile ilgili bir soru üzerine, güvenin; lafta değil pratikte inşa edilmesi gerektiğini, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Kıbrıslı Türklere yönelik açılım sözü verdiğini, örneğin karma evliliklerden doğan çocuklara yönelik vatandaşlık sorunlarının bulunduğunu, kendilerinin de “bu gidişata yönelik ne yapılacağı” sorusunu sorduklarını ifade etti.

Akansoy ayrıca kurumları çözüm ve AB çalışma programları konusunda hazırlayan AB ad hoc komitenin, 2017’den sonra Anastasiadis tarafından iptal edildiğini, 1974 yılından önce emeklilik alan ve şu anda Kuzey’de oturanların, alması gereken maaşın yarısını aldığını söyledi.

Partisinin, 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilişkin görüşlerinin ve Kıbrıs Rum tarafındaki bir partiyle iş birliği yapıp yapmayacaklarına dair bir soru üzerine Akansoy, esas amacın, siyasi eşitlik temelinde Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte Kıbrıslı Türklerin kendi temsilcilerini Avrupa’nın kurumsal organlarına göndermek olduğunu belirtti.

Akansoy, sözlerinin devamında bugünkü koşullarda, Kıbrıs Türk milletvekili olarak Niyazi Kızılyürek’in Avrupa Parlamentosu’ndaki varlığının, Kıbrıslı Türklerin buradaki görünürlüğünü artırdığını da söyledi.

Akansoy, seçimlere katılımı önemsediklerini belirterek, elbette ki önlerindeki sürecin değerlendirilmesinin, parti içerisinde hassasiyetle yapılacağını ifade etti.


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK