FeaturedKIBRIS

AİHM vicdani retçi Murat Kanatlı’yı Türkiye’ye karşı açtığı davada haklı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin vicdani retçi Murat Kanatlı’nın Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesinde belirtilen düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti.

Oy birliğiyle alınan karar sonucunda AİHM, Türkiye’nin Kanatlı’ya karşı 9 bin euro manevi tazminat ve mahkeme masrafları ile diğer harcamalar için 2 bin 363 euro ödemesine karar verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uluslararası alanda ve AİHM nezdinde tanınırlığı olmadığı için mahkeme bu bölgedeki hak ihlallerinden ‘de facto’ olarak Türkiye’yi sorumlu tutuyor

Murat Kanatlı, 2009 yılında Askerlik Kanunu uyarınca bir günlük ‘seferberlik çağrısına’ uymayarak askerlik hizmetini vicdani ret gerekçesiyle yerine getirmediği için mahkum edilmiş, ardından şikayetçi olarak AIHM’de dava açmıştı.

‘Vicdani retçiler için alternatif yok’
Vicdan özgürlüğünün de kişinin kendi seçtiği bir dine veya inanca sahip olma veya benimseme özgürlüğü gibi, kayıtsız şartsız korunduğunu ve Sözleşme’nin 9. maddesi tarafından güvence altına alınan temel haklardan biri olduğunu vurgulayan mahkeme, Kanatlı’nın davası için “Başvuran yalnızca devletin belirli eylemlerinden değil, aynı zamanda ve her şeyden önce vicdani ret hakkını güvence altına almamasından şikayetçi olmuştur,” dedi.

Mahkeme kararında, seferberlik de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerde zorunlu askerlik hizmetini öngören ilgili ulusal mevzuatın, vicdani retçilerin alternatif bir hizmet biçimini yerine getirmeleri için herhangi bir hüküm içermediğine dikkat çekti.

Öte yandan mahkeme, kararın zorunlu askerlik hizmetiyle değil, yılda 30 güne kadar çıkabilen ancak sadece bir gün süren seferberlik hizmetiyle ilgili olduğunun altını çizdi.

( Kaynak Euronews)


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK