FeaturedKIBRIS

AİHM, Türkiye’den davalarla ilgili yazılı mütalaa istedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’den 14 Mayıs 2021’e kadar Kuzey Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıslı Rumlara ait mallarla ilgili iki davayla hakkında yazılı mütalaasını istedi

Kıbrıs Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Kapalı Maraş’ta(Varoşa) bir malla ilgili ‘K.V. Mediterranean Tours Limited vs. Turkey’ davasıyla Lefkoşa bölgesinde Kırklar (Tymbou) köyünde bulunan malla ilgili ‘Panayi and Shiartou v. Turkey’ davayı avukat Achilleas Demetriades takip ediyor.

İlk davada EVKAF taraf

Her iki davanın başvuru sahipleri, Kuzey Kıbrıs’taki Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurmuş ve bölgedeki mallarının iadesini, 1974’ten bu yana olan maddi kayıplarını talep etmişlerdi.

Dava sahipleri daha sonra Avrupa İnsan Hakları’na başvurmuş, TMK’nın davalardaki etkisizliğini ve uzun sürmesini şikâyet etmişti.

TÜRKİYE 11 BİN EURO ÖNERDİ
20 Ocak 2020’de, Türkiye açıklama yaparak, davayı kapatmak için başvuru sahiplerine toplam 11,000 Euro gecikme tazminatı önermiş, başvuru sahipleri öneriyi reddetmişlerdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 23 Mart 2021’de, Ankara’nın açıklamasını reddetmişti. Dolayısıyla Türkiye hükümetinden 14 Mayıs 2021’e kadar her iki davanın esası ve kabul edilebilirliği için yazılı mütalaa istendi. Daha sonra başvuru sahiplerinden cevap istenecek. Kıbrıs Rum hükümeti de tarafların bildirimleri üzerinde istemeleri halinde yorum yapmaya davet edilecek.

Avukat Achilleas Demetriades Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ön duruşma sürecini kaybetmesinden sonra şimdi 14 Mayıs 2021’e kadar yazılı mütalaasını vermeye zorlandığını, her iki davanın da devam ettiğini söyledi.

(KHA)


Benzer Haberler

Girne’de uyuşturucu ve sanal bahis operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Holguin görüşmesi başladı

Voice Kıbrıs Haber

Hintkeneviri bitkilerinin bakımını yaparken suçüstü yakalandı

Voice Kıbrıs Haber

39 yaşındaki Süleyman Serkan Gezmen yaşamını yitirdi

Voice Kıbrıs Haber

Feci kazada yaralananların isimleri açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

Üreten kadınların eserleri sergilenecek

Voice Kıbrıs Haber