FeaturedKIBRIS

Ağrotur Üssü’nde yüzelerce kişi protesto eylemi düzenledi

Limasol bölgesindeki Ağrotur (Akrotiri) Üssü önünde toplanan yüzlerce kişi ellerinde pankartlar, bayraklar ve sloganlarla Kıbrıs’taki Britanya Egemen Üslerinin İsrail’in Gazze’deki savaşına müdahil olmasını dün protesto etti.
Protestoyu organize eden Kıbrıs Barış Konseyi’nden bir heyet Britanya Üsleri temsilcisine bir protesto metni sundu.
Protesto ile ilgili olarak Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı sözcüsü, Kıbrıs Birleşik Krallık Kuvvetleri’nin Gazze’ye insanı yardım ulaştırılmasına destek vermeye devam ettiğini ve İsrail’e hiçbir Kraliyet Hava Kuvvetleri RAF uçuşunun ölümcül kargo taşımadığını belirtti.
Üsler polisinin gözetimi altında dün Limasol bölgesindeki Ağrotur Egemen Üssü girişine yürüyen protestocular “Halk sizi istemiyor, Üslerinizi alın ve gidin”, “Tek düşman var, emperyalizm”, “Kıbrıs – Filistin Dayanışması” ve “Britanya  Üsleri saklanamazsınız, soykırım yapıyorsunuz” gibi sloganlar attı.
KOSTEAS “ÜSLER İSTİKRAR VE GÜVEN SAĞLAMIYOR”
Etkinlikte bir konuşma yapan Kıbrıs Barış Konseyi Başkanı Tasos Kosteas, Kıbrıs’ın askeri üslerin sorunları çözmediğinin, “istikrar ve güvenlik sağlamadığının, aksine militarizasyonu artırdığının ve gerginliği sürekli kıldığının” canlı bir örneği olduğunu” söyledi.
Kosteas, “ABD ve Birleşik Krallık’ın komşu ülkelerin bombalanmasına doğrudan ve artık kanıtlanmış bir şekilde müdahil olmasını kınıyoruz. İsrail’in meşru müdafaa hakkı bahanesiyle Gazze’nin bombalanması ve BM Güvenlik Konseyi’nin izni olmaksızın Afrika Boynuzu’ndaki korsanlık olayları bahanesiyle Yemen’in bombalanması, uluslararası hukukun ciddi ihlallerini ve sivil halka karşı işlenen suçları teşkil etmektedir” dedi.
“ SÖMÜRGECİLİK KALINTISI”
Tıpkı Kıbrıs’ta olduğu gibi yabancı askeri üslerin “anakronizm” ve “sömürgecilik kalıntısı” olduğunu belirten Kosteas, bu tür üslerin “modern ve ulusal egemenliğe sahip bir toplumda yeri olmadığını” sözlerine ekledi.
Kosteas bölgedeki “bu son suçlara” kayıtsız kalamayacaklarını ve bu nedenle savaşın sona ermesi çağrısında bulunan diğer barış örgütlerine katıldıklarını söyledi.
Eylemde Dünya Barış Konseyi, Britanya Barış Meclisi ve Filistin’in Kıbrıs Büyükelçiliği’nin mesajları okundu.
PROTESTO METNİ SUNULDU
Kıbrıs Barış Konseyi’nden bir heyet Britanya Egemen Üsleri temsilcisine bir protesto metni sundu.
Konsey, Kıbrıs’ın Britanya Egemen Üsleri aracılığıyla Filistin halkına yönelik “soykırıma” müdahil olmasına son verilmesi çağrısında bulundu.
Diğer hususların yanı sıra, “Kıbrıs’taki Britanya Egemen Üslerinin bölge halkına karşı hava saldırılarında kullanılmasını ve müdahil olmasını, Ağrotur Britanya Egemen askeri üssü aracılığıyla Amerikan askerlerinin ülkemizdeki yasa dışı varlığını, Ağrotur Üssü içinde bir Amerikan askeri üssü kurulmasını ve 3 bin Amerikan askerinin yasa dışı varlığını” kınadı.
Ayrıca “Gazze Şeridi ve Yemen’deki İsrail askeri operasyonlarını desteklemek üzere Amerikan savaş malzemeleri ve güçlerinin taşınması” da kınandı.


BİRLEŞİK KRALLIK SAVUNMA BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ “ RAF ÖLÜMCÜL KARGO TAŞIMIYOR”
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı sözcüsü ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs Birleşik Krallık Kuvvetleri’nin Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasına destek vermeye devam ettiğini ve İsrail’e hiçbir Kraliyet Hava Kuvvetleri RAF uçuşunun ölümcül kargo taşımadığını belirtti.
Sözcü, “Gazze’ye önemli ölçüde daha fazla yardım ulaştırmaya odaklandık ve Birleşik Krallık’ın Filistin halkına sağladığı insani yardımı iki katına çıkararak 60 milyon Sterline çıkardık” dedi.
Sözcü, geçtiğimiz hafta RFA Lyme Bay’in British Forces Cyprus’un desteğiyle Gazze halkı için 87 tonluk Birleşik Krallık ve Kıbrıs yardımını Mısır’a ulaştırdığını, RAF’a ait dört uçağın da Mısır üzerinden Filistinli siviller için yetmiş dört ton daha insani yardım ulaştırdığını sözlerine ekledi.
Açıklamada, Britanya’nın Gazze’deki sivillere hayat kurtarıcı yardımların ulaşması için acil, engelsiz ve güvenli insani erişim çağrısında bulunmaya devam ettiği hatırlatıldı.
Açıklamada ayrıca İsrail Savunma Kuvvetleri’nin doğrudan talebi üzerine Birleşik Krallık’ın defibrilatör ve acil durum battaniyeleri de dâhil olmak üzere tıbbi ekipman sağladığı belirtilerek “Bu, dünyanın dört bir yanındaki diğer hükûmetlerden gelen taleplere yanıt olarak hayat kurtarıcı tıbbi malzeme sağlama yaklaşımımızla uyumludur” denildi.
Ayrıca “Birleşik Krallık barışçıl protesto hakkına saygı duymakta ve desteklemekte. Kıbrıs Birleşik Krallık Kuvvetleri bölgeye olumlu katkıda bulunan bir güçtür ve insani yardım ve Afet Yardım Operasyonlarının desteklenmesinde hayati bir rol oynamaktadır.”
Açıklamada, “Bu son insani yardım operasyonu, Kıbrıs Birleşik Krallık Kuvvetleri’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki ortaklarımızla birlikte Türkiye ve Suriye’deki trajik depremden etkilenenlerin acılarını dindirmek ve Sudan’dan tahliye sırasında yaklaşık 2.450 kişiyi güvenli bir yere ulaştırmak için verdiği desteği takip etmektedir” denildi.
( Kaynak KHA)


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber